Снимка Кадър БТВ

Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като направихме толкова много, изповядва премиерът

Борисов: Оставката на Валери Симеонов стои пред Патриотичния фронт! И ми е мъчно, и ме е яд!

19863 | 15 ноем. 2018 | 08:03

Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола пада, каза още министър-председателят

Снимка Кадър БТВ-1542262567.pngСъжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като направихме толкова много, изповядва премиерът-1542264968.jpg

"И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме."

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БТВ, давано от кабинета си в МС на Антон Хекимян, на въпроса как се чувства, когато дни наред под прозорците му викат "Оставка".

 

Интервюто, дадено в кабинета на Борисов в Министерския съвет, бе придружено с припомняне на успехите на Борисовото правителство и тежкото наследство от последното такова на БСП. Рафтовете на премиерския кабинет, както вече е известно, са пълни единствено със снимки от негови срещи и посещения, най-прясната от които от Обединените арабски емирства, както сподели самият Борисов. В кадър често попадаше и бюст на Васил Левски.

 

"Не е приятно, в никакъв случай – да имаш протести под прозорците си всеки ден. Още повече с темата с майките с деца увреждания, с които доста поработихме. И се разбрахме и за времето и за законите, и за промените. Едно непремерено обидно за тях изказване – на Валери Симеонов, ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд, защото действително положихме огромни  усилия. Извиних се няколко пъти от негово име. Но не е приятно“, каза той с тъжна физиономия по отношение на скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов.  

 

На въпрос - вие ли го накарахте да се извини и дали той беше искрен, премиерът отговори: "Всички в от Коалиционния съвет! Да се надяваме, че Валери Симеонов е осъзнал. Аз се надявам, че той го е осъзнал, че с това „Уж болни деца“ – то е видно, че са болни“, каза още Борисов.

 

Той уточни, че на Коалиционен съвет той и целият съвет помолили Валери Симеонов да се извини за изказването си,  което след това той направил.  „Според мен беше искрен, защото има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася“, коментира премиерът. 

 

Премиерът за пръв път коментира обстановката в страната след обхваналите я масови протести в телевизионно интервю.

В началото на правителственото заседание вчера той за пръв път изрази отношението си към избухналото недоволство в страната. Но заедно с това обяви и, че над два милиона от най-бедните пенсионери ще получат коледни бонуси.

 

Оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред, посочи Борисов. "Оставката му не се обсъжда", подчерта той.

 

„Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт. Ако я поискат Каракачанов или Сидеров заедно, аз имам такова споразумение с тях“, обясни той.

С поглед, в който се чете отчаяние,  Борисов подчерта, че в момента не се обсъжда оставката на Симеонов.  На въпроса дали кабинетът се крепи на него, Борисов отговори: „Крепи се на всеки един от нас“.   „Мога само да кажа, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме“, каза той относно протестите на майките.

 

Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като направихме толкова много, изповяда премиерът.

 

На въпрос ще има ли още рокади в правителството, той отговори:
"Ще има, разбира се, просто сега не е моментът да правя такива (рокади - б.р.). Валери Симеонов не е само вицепремиер, а председател на партия в коалиционния съвет, на НФСБ. Ако беше само вицепремиер, аз щях да бъда неостъпчив. Това е работа на "Обединени патриоти".

 

Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола пада, каза още той.

 

"Всичко е завързано, цените на горивата падат. Тези държави, които добиват петрол и газ са богати - те държат пазара. Редно е да помолим КЗК да накара компаниите да публикуват всеки ден как си формират цените. Такова решение виждам аз", коментира Борисов пред бТВ проблемът с цените на горивата.

 

"Цените се вдигат, но и заплатите се вдигат. Мерки са взети. В новия бюджет е заложено 10% увеличение на заплатите - 150 млн. повече за хората с увреждания, 20 млн. повече за култура, няма какво тук да изброявам.", обясни той. "За 10 път ще кажа. Извиних се за думите на Валери Симеонов. С какво да се припознавам вече. Във всяка една сфера се повишават доходите. " 

 

Относно протестите срещу цените на горивата, прераснали в искания за оставки на правителството, Борисов заяви, че в момента с 20 стотинки са паднали цените на горивата и ще продължат да падат, защото цената на петрола пада. По думите му държавата в лицето на правителството няма повече възможности да поевтини горивата, защото означава да намали акциза.

"...А при толкова социални плащания няма как да стане. Редно е да помолим Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в това отношение да им разреши на компаниите всеки ден да си публикуват как си формират цените, за да може всеки един да го провери."

На въпрос, че ниските доходи са изкарали хора на улиците и дали те не са големият проблем, Борисов отново изброи колко много пари се раздават с бюджет 2019 - за учители, за бюджетни заплати, за хора с увреждания и т.н.

 

"Като става въпрос - коя партия върза електромерите на хората с "Мариците", кога падна КТБ?

Сега няма защо да подавам оставка. Надявам се след като сега цените на горивата падат - и протестите да спрат. Ако един от параметрите на държавата не беше добър, тогава можеше да се говори за оставка.", обоснова се премиерът.

 

 

"Две години управляваме и две години не могат да ни стигнат.

- Кой е първа политическа сила, попита настъпателно премиерът.

- ГЕРБ!, отговори му като ученик отличник Хекимян.

- Благодаря!, отвърна доволен Борисов и подчерта: БСП не може да достигне, въпреки яростните атаки всеки ден отвсякъде и за две години те не могат да ни стигнат, а в Гърция опозицията води с 11% пред управляващите".

 

И добави по повод протестите: 

"...Разбира се, че има платени, че има партийни намеси... Е, те се виждат. И това е нормално - опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Но именно с подобни изпитания БСП за две години не може да достигне това, за което претендира, че иска да управлява."

 

Помолен да коментира изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова по тази тема, той запита риторично: 

"Във всяка една сфера се повишават доходите! А коя партия върза електромерите на хората за "Мариците", ами 3 милиарда за Белене, а в кой мандат падна КТБ и струваше 3.7 милиарда, айде тия седем милиарда да ги разпределим на хората! Доходите непрекъснато се увеличават и ще се увеличават. Аз разбирам те да дават рецепта как ще се увеличат!", каза Борисов, който призова БСП да не се крие зад Орешарски, а да си припомнят какво са направили.

Той отхвърли категорично идеята, че може да има нов кабинет с нова конфигурация в парламента, като заяви, че ако се стигне дотам, ще се мине през избори.

 

Нинова припознава ли се в това, че нейните депутати нарекоха 80% от хората за дебили, коментира още Борисов изказване на лидера на БСП, че щом премиерът не иска оставката на Симеонов, значи се припознава в него. 

Ако един от параметрите в държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка, категоричен бе министър-председателя. 

 

Нищо различно няма в социологическите проучвания днес - както са ни подредили хората на избори, така е, отговори министър-председателят на въпрос за рейтингите на партиите. 

 

От миналия вторник до вчера президентът Румен Радев напада правителството всеки ден, коментира Борисов има ли война на институциите. Все едно някой да ти бие шамари, а да се казва те се бият, каза още премиерът. 

 

Какво общо има Визия за България на БСП с президента? Ама той приема Нинова, тя излиза и казва: Радев харесва много неща от визията... Визия за България е една глупост, но президентът не иска да приеме шефа на бюджетната комисия, финансовия министър, да чуе доводите защо кметовете искат по-висок данък за старите коли. Затова им казах "отидете и говорете вие с президента на сдружението на общините, допълни премиерът. 

 

Очаквайте подробности


От категорията

Президентът Радев призовава прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат“ с Пламен Бобоков

-1583493437.jpg

Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до ...

2 юли 2020 | 17:05

Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков представят Подробен устройствен план на Зеления ринг на София

Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков представят Подробен устройствен план на Зеления ринг на София-1593665295.jpg

Бъдещата инфраструктура ще може да бъде използвана както за алтернативен вид ...

2 юли 2020 | 07:44

Кметът на Перник Станислав Владимиров си вдигна заплатата от 2800 на 6000 лева!

Кметът на Перник Станислав Владимиров си вдигна заплатата от 2800 на 6000 лева!-1593704311.jpg

На заседанието са били разгледани отчетите за финансовото състояние на ...

2 юли 2020 | 18:37

Вигенин: Прокуратурата участва с желание и ентусиазъм в атаката срещу президента

Снимка БТВ-1593701653.png

Бившият външен министър риторично попита търговия с влияние ли ще бъде, ако ...

2 юли 2020 | 17:53