Снимка Кадър БТВ

Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като направихме толкова много, изповядва премиерът

Борисов: Оставката на Валери Симеонов стои пред Патриотичния фронт! И ми е мъчно, и ме е яд!

10676 | 15 ноем. 2018 | 08:03

Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола пада, каза още министър-председателят

Снимка Кадър БТВ-1542262567.pngСъжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като направихме толкова много, изповядва премиерът-1542264968.jpg

"И ми е мъчно, и ме е яд! С едно непремерено и обидно за майките изказване  на вицепремиера Валери Симеонов, той ни върна обратно, след като доста поработихме, особено с майките с увреждания, и се разбрахме."

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БТВ, давано от кабинета си в МС на Антон Хекимян, на въпроса как се чувства, когато дни наред под прозорците му викат "Оставка".

 

Интервюто, дадено в кабинета на Борисов в Министерския съвет, бе придружено с припомняне на успехите на Борисовото правителство и тежкото наследство от последното такова на БСП. Рафтовете на премиерския кабинет, както вече е известно, са пълни единствено със снимки от негови срещи и посещения, най-прясната от които от Обединените арабски емирства, както сподели самият Борисов. В кадър често попадаше и бюст на Васил Левски.

 

"Не е приятно, в никакъв случай – да имаш протести под прозорците си всеки ден. Още повече с темата с майките с деца увреждания, с които доста поработихме. И се разбрахме и за времето и за законите, и за промените. Едно непремерено обидно за тях изказване – на Валери Симеонов, ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд, защото действително положихме огромни  усилия. Извиних се няколко пъти от негово име. Но не е приятно“, каза той с тъжна физиономия по отношение на скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов.  

 

На въпрос - вие ли го накарахте да се извини и дали той беше искрен, премиерът отговори: "Всички в от Коалиционния съвет! Да се надяваме, че Валери Симеонов е осъзнал. Аз се надявам, че той го е осъзнал, че с това „Уж болни деца“ – то е видно, че са болни“, каза още Борисов.

 

Той уточни, че на Коалиционен съвет той и целият съвет помолили Валери Симеонов да се извини за изказването си,  което след това той направил.  „Според мен беше искрен, защото има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася“, коментира премиерът. 

 

Премиерът за пръв път коментира обстановката в страната след обхваналите я масови протести в телевизионно интервю.

В началото на правителственото заседание вчера той за пръв път изрази отношението си към избухналото недоволство в страната. Но заедно с това обяви и, че над два милиона от най-бедните пенсионери ще получат коледни бонуси.

 

Оставката на Валери Симеонов не стои на дневен ред, посочи Борисов. "Оставката му не се обсъжда", подчерта той.

 

„Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт. Ако я поискат Каракачанов или Сидеров заедно, аз имам такова споразумение с тях“, обясни той.

С поглед, в който се чете отчаяние,  Борисов подчерта, че в момента не се обсъжда оставката на Симеонов.  На въпроса дали кабинетът се крепи на него, Борисов отговори: „Крепи се на всеки един от нас“.   „Мога само да кажа, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме“, каза той относно протестите на майките.

 

Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като направихме толкова много, изповяда премиерът.

 

На въпрос ще има ли още рокади в правителството, той отговори:
"Ще има, разбира се, просто сега не е моментът да правя такива (рокади - б.р.). Валери Симеонов не е само вицепремиер, а председател на партия в коалиционния съвет, на НФСБ. Ако беше само вицепремиер, аз щях да бъда неостъпчив. Това е работа на "Обединени патриоти".

 

Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола пада, каза още той.

 

"Всичко е завързано, цените на горивата падат. Тези държави, които добиват петрол и газ са богати - те държат пазара. Редно е да помолим КЗК да накара компаниите да публикуват всеки ден как си формират цените. Такова решение виждам аз", коментира Борисов пред бТВ проблемът с цените на горивата.

 

"Цените се вдигат, но и заплатите се вдигат. Мерки са взети. В новия бюджет е заложено 10% увеличение на заплатите - 150 млн. повече за хората с увреждания, 20 млн. повече за култура, няма какво тук да изброявам.", обясни той. "За 10 път ще кажа. Извиних се за думите на Валери Симеонов. С какво да се припознавам вече. Във всяка една сфера се повишават доходите. " 

 

Относно протестите срещу цените на горивата, прераснали в искания за оставки на правителството, Борисов заяви, че в момента с 20 стотинки са паднали цените на горивата и ще продължат да падат, защото цената на петрола пада. По думите му държавата в лицето на правителството няма повече възможности да поевтини горивата, защото означава да намали акциза.

"...А при толкова социални плащания няма как да стане. Редно е да помолим Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в това отношение да им разреши на компаниите всеки ден да си публикуват как си формират цените, за да може всеки един да го провери."

На въпрос, че ниските доходи са изкарали хора на улиците и дали те не са големият проблем, Борисов отново изброи колко много пари се раздават с бюджет 2019 - за учители, за бюджетни заплати, за хора с увреждания и т.н.

 

"Като става въпрос - коя партия върза електромерите на хората с "Мариците", кога падна КТБ?

Сега няма защо да подавам оставка. Надявам се след като сега цените на горивата падат - и протестите да спрат. Ако един от параметрите на държавата не беше добър, тогава можеше да се говори за оставка.", обоснова се премиерът.

 

 

"Две години управляваме и две години не могат да ни стигнат.

- Кой е първа политическа сила, попита настъпателно премиерът.

- ГЕРБ!, отговори му като ученик отличник Хекимян.

- Благодаря!, отвърна доволен Борисов и подчерта: БСП не може да достигне, въпреки яростните атаки всеки ден отвсякъде и за две години те не могат да ни стигнат, а в Гърция опозицията води с 11% пред управляващите".

 

И добави по повод протестите: 

"...Разбира се, че има платени, че има партийни намеси... Е, те се виждат. И това е нормално - опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Но именно с подобни изпитания БСП за две години не може да достигне това, за което претендира, че иска да управлява."

 

Помолен да коментира изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова по тази тема, той запита риторично: 

"Във всяка една сфера се повишават доходите! А коя партия върза електромерите на хората за "Мариците", ами 3 милиарда за Белене, а в кой мандат падна КТБ и струваше 3.7 милиарда, айде тия седем милиарда да ги разпределим на хората! Доходите непрекъснато се увеличават и ще се увеличават. Аз разбирам те да дават рецепта как ще се увеличат!", каза Борисов, който призова БСП да не се крие зад Орешарски, а да си припомнят какво са направили.

Той отхвърли категорично идеята, че може да има нов кабинет с нова конфигурация в парламента, като заяви, че ако се стигне дотам, ще се мине през избори.

 

Нинова припознава ли се в това, че нейните депутати нарекоха 80% от хората за дебили, коментира още Борисов изказване на лидера на БСП, че щом премиерът не иска оставката на Симеонов, значи се припознава в него. 

Ако един от параметрите в държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка, категоричен бе министър-председателя. 

 

Нищо различно няма в социологическите проучвания днес - както са ни подредили хората на избори, така е, отговори министър-председателят на въпрос за рейтингите на партиите. 

 

От миналия вторник до вчера президентът Румен Радев напада правителството всеки ден, коментира Борисов има ли война на институциите. Все едно някой да ти бие шамари, а да се казва те се бият, каза още премиерът. 

 

Какво общо има Визия за България на БСП с президента? Ама той приема Нинова, тя излиза и казва: Радев харесва много неща от визията... Визия за България е една глупост, но президентът не иска да приеме шефа на бюджетната комисия, финансовия министър, да чуе доводите защо кметовете искат по-висок данък за старите коли. Затова им казах "отидете и говорете вие с президента на сдружението на общините, допълни премиерът. 

 

Очаквайте подробности


От категорията

Каракачанов: България не трябва да гони руски дипломати, само защото има кампания

Каракачанов: България не трябва да гони руски дипломати само, защото има кампания-1568873107.jpg

Ако някой е оказвал натиск - то тези, над които е отказван този натиск, да ...

19 септ. 2019 | 09:04

Томислав Дончев: Политическият срок на годност у нас е доста къс

-1560145471.png

Умора от носенето на отговорност не може да има, но има амортизация, подчерта ...

19 септ. 2019 | 09:12

Проф. Анелия Клисарова: Корнелия Нинова доказа, че може да води партията успешно

Проф. Анелия Клисарова в студиото на "На живо с Наделина Анева" по Канал 3-1568917507.jpg

"За мен това беше изключително трудно решение, голямо предизвикателство и ...

19 септ. 2019 | 21:22

Над 120 са кандидатите за матроси във втория конкурс на ВМС

Снимки: Министерство на отбраната-1568912283.jpg

Съобщението направи флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на флотилия ...

19 септ. 2019 | 19:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


15 ноем. 2018 | 10:09Борисоф е ""СТРОИТЕЛ""на Съвременна България. Той извърши няколко велики дела : Закриване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" , Закриване на училища и болници, кражба от парите на Здравната каса, Колосални кражби от Еврофондовете, от Бюджета, от Псевдо Саниране, от Спортни зали и Некачествени Магистрали, Велоалеи и Постоянни имитации на ремонти във всички общини с ГЕРБЕРСКИ кметове, далавери в митниците...и още, и още...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Рада


15 ноем. 2018 | 09:30"Визията", драги, има общо с България. Все пак трябва да я прочетете или поне да я прелистите и да я видите по раздели. Но...това е свързано с умствено усилие. Не е като да риташ. Дава обаче оценки "една глупост". В следващите изявления на представители на ГЕРБ това ще е мантрата. Това интервю пак удари политическото дъно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


15 ноем. 2018 | 09:3219 ГРАДА ВЕЧЕ СА ГОТОВИ ЗА БУНТ НА 19.11. В 18:30 ЧАСА! ВРЕМЕ Е ДА ЗАПАЛИМ ОГЪНЯ НА БАРИКАДИТЕ! https: xaknewsb.blogspot.com 2018 11 19 1911 1830.html


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 ноем. 2018 | 08:57Такава Простащина и жалко лицемерие не съм виждал до сега.____Този е за освидетелстване.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


15 ноем. 2018 | 09:34Този е абсолютно НЕВМЕНЯЕМ. Няма ли кой наистина да му поиска официално освидетелстване


OFFche Welle


15 ноем. 2018 | 08:54Гледайте сега как Анали, ще направи фелацио на КрЪтуната !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ruth


15 ноем. 2018 | 10:18Хахаха! Тръпнем в очакване!


Господин Никой


15 ноем. 2018 | 08:49Историята е доказала че бандити и разбойници и мафиоти облечени в държавна власт се бият и гонят само с оръжие в ръка .Защото те са нагли безочливи и безкруполни мерзавци .а иначе историята също е доказала че когато на власт в една държава дойдат демократи и либерали то тази държава тъне в разруха ,справка книгата Сред народът на Крум Григоров


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


15 ноем. 2018 | 08:40Е няма такъв ТЪПАК. Срам ме е да го слушам....Срам ме е бе хора. Не може толкова ПРОСТ човек да ни управлява...Този въобще не знае какво говори, ама въобщеее.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ruth


15 ноем. 2018 | 10:20Мен отдавна ме е срам и затова никога не слушам подобни отпадъчни интервюта! Но ща не ща, после, проследявайки коментарите, разбирам за каква шизофрения иде реч!


ПИДАЛ от Банкя


15 ноем. 2018 | 08:37The Rolling Stones Street Fighting Man https: www.youtube.com watch?v BUt0dZXPFoU "Everywhere I hear the sound of marching, charging feet, boy Because summer's here and the time is right for fighting in the street boy..." ИЗЛЕЗ, КАТО МЪЖ,ЗА ДА ОБЯСНИШ НА НАРОДА, КОЙТО Е ПО УЛИЦИТЕ ЗАРАДИ ТЕБ, КАКВО ПОСТИГНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НА УПРАВЛЕНИЕТО СИ! 75% увеличение на безработните за 4г. Над 100 000 фалирали малки и средни предприятия. Над половин милион българи бегълци от страната. Провалена здравна реформа! Чадър над монополната и игнориране на битовата престъпност. Незаконни полети на авиоотряд 28. Незаконен износ на оръжия! Кредит от близо 30 млрд., пари които трябва да връща българския данъкоплатец! Провалени проекти за газопроводи, които щяха да донесат милиарди приход! Нелегално допускане на бежанци на територията на България! Геноцид и глад, престъпност и смъртност! П.П. ОСТАВКА, СЪД И ПРИСЪДА!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


galivlad


15 ноем. 2018 | 08:27И отново Борисов пред етажерката със снимките, без нито една книга на нея! Поне Конституцията да бяха сложили за мая... Направете си сметка какъв човек стои начело на Държавата...?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antikiller


15 ноем. 2018 | 08:23Нагъл тип!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.