Снимка Кадър БТВ

Има протести срещу кандидата за главен прокурор? Протестира една политическа сила, посочи премиерът

Бойко Борисов: Защо не съм предложил кандидат за главен прокурор ли! Защото не съм лицемер!

11247 | 23 окт. 2019 | 17:37

Човек на ГЕРБ ли да предложа?! Или от опозизцията? Видяхте какво си причиних, като издигнах Мая Манолова за омбудсман. Бях лековерен и лекомислен, издигнах Манолова, ядоса се Борисов


"Факт е, че ние сме изпълнили всички мерки. Знаем, че не сме идеални, но проблеми има във всички европейски страни. Сега ще има един общ механизъм за наблюдение за всички държави в Европейския съюз. Всички трябва да се усъвършенстваме и на първо място трябва да е върховенството на закона".

 

Така премиерът коментира изявеното намерение от Еврокомисията да предложи да се прекрати евромониторинга над България.

Министър-председателят благодари на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Франс Тимерманс и на Сергей Станишев.

 

"Всички видяхте, че аз подкрепих Лозан Панов по казуса Полфрийман, въпреки че цялата държава беше скочила. За мен върховенството на закона винаги е било на първо място. Относно механизма за наблюдение аз благодарих на всички, които работиха той да падне, защото той пада за България, а не пада за Бойко или Цветанка. Това е добра новина за България, но за съжаление не е добра новина за Румъния", обяви Бойко Борисов относно отпадането на мониторинговия доклад за България.

 

Премиерът коментира и предстоящия утре избор на нов главен прокурор. "Срещу този избор протестира една политическа партия. Аз искам да припомня, че сегашните правила за избор на главен прокурор бяха гласувани по времето на Христо Иванов като правосъден министър.

За мен е лицемерно да издигаме предложение за главен прокурор. Какво щяхте да кажете после?

За мен Емил Радев е най-подходящ, но той е от ГЕРБ и после щеше да се говори за главния прокурор на ГЕРБ. За това прецених, че е лицемерно да издигаме кандидат и оставих прокурорите сами да изберат.

Преди три години избрахме Мая Манолова за омбудсман и сега виждате какво си причинихме на партията. Тогава бях лековерен и сега реших да не съм.

 

Аз искам да попитам по кое време бе избран Лозан Панов? По мое време, по предложение на Христо Иванов. Всичко, каквото е искал, аз съм направил. Не разбирам сега защо говори, че не сме правили реформа в съдебната система. Аз никога не съм бил лицемер и оставих прокурорите сами да си изберат. Избобщо не съм се месил. Щях да издигна Емил Радев или Данаил Кирилов, но не се намесих грам. Точка по този въпрос", категоричен бе Борисов.

 

Министър-председателят отговори и на въпроси, свързани с отказаната европерспектива за Северна Македония и Албания.

 

"Вложих много усилия относно Северна Македония и Албания. Не искам да звучи самохвално, но мисля, че имам някакъв авторитет в Европейския съвет.

След като беше взето решението, на другия ден им казах - Колеги, нека им дадем втори шанс на Скопие и Тирана. Едните даже името си смениха. Всички на Съвета се спогледаха и се съгласиха с мен. Не е хубаво да се изнася информация от Съвета, но на мен ми е болно по тази тема. За мен Еманюел Макрон е прав за някои неща.

 

И в Северна Македония, и в Албания трябва да има абсолютен политически консенсус за членството в ЕС. Сега говорим, че ако Зоран Заев не е там и че Еди Рама не е там, не знаем какво ще стане. Когато България влизаше в ЕС, имаше пълно съгласие по темата. Беше решено, че няма значение БСП, ГЕРБ или някой друг управлява България ще бъде член на ЕС. Макрон заслужава само похвали за действията си в това отношение", разкри министър-председателят.

 

Ако ние считаме, че докато е Зоран Заев ще се спазват правилата, но, ако не е?! Когато България влизаше в ЕС не беше така - тогава имаше консенсус между всички политически партии. Те имат време до Загреб да си помислят като нация, посочи Бойко Борисов.

 

Според него "ние не можем на наш гръб да понесем всичко", но "те трябва да признаят - за тези сто години Македония е българска".

Благодарен съм на всички колеги от съвета, че може да продължим да работим по темата, обобщи темата Бойко Борисов.

 

Запитан Макрон ли е новият лидер на Европа, Борсов отговори: "Европа е така конструирана, че не търпи лидери!"

 

"Ние нямаме шанс да не дадем шанс на Великобритания за Брекзита. момента е такава какофония - визи, митнически споразумения, всичко. Ще пишем - отлагане, отлагане. Няма какво друго да правим", коментира Борисов темата за Брекзит.

"Най-лошото нещо на света е войната. За радост военните действия в Северна Сирия спряха. Може би тук Европа има липса на лидерство. Видяхте какво стана. Доналд Тръмп прати Помпейо и Пенс в Анкара. Реджеп Ердоган отиде в Сочи. Конфликтът бе решен. А какво направи Европа? Липсваше. Тя само плаща за мигрантите и регистрира трупове като тези в Есекс. Липсва ни общата европейска армия. Благодарение на споразумението ни с Турция има нулев мигрантски натиск по границата", обяви Бойко Борисов.

 

Борисов отговори и на въпроса подкрепя ли Ердоган.

Никога не съм подкрепял военни действия, отговори Борисов. И продължи: "Най-лошото, най-гадното нещо е войната, защото загиват хора!"

 

Според него, ако ЕС наложи ембарго за износ на оръжие за Турция, ще пострада нашата крехка военна индустрия. А потребителите ще се пренасочат към големите държави, които винаги намирали начин да заобикалят всяко ембарго.

 

По отношение на трагдията във Велокобритания с намерените 39 тела в камион с българска регистрация, Борисов заяви:

Камионът е с българска регистрация. Светла им памет на загиналите, те са човешки същества. Камионът е регистриран 2017 година във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландият. От 2017 година този камион не се е връщал в България. Няма как да са натоварени хората тук. Работим изключително добре с британските служби. Ще излезе съобщение от МВР и там ще бъде казано всичко. За мен беше важно, че тези хора не са били натоварени на камиона в България.

 

Очаквайте подробности!

 

 


От категорията

Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали, направете го официално с оставка

Нинова-1596881543.jpg

В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират сигурност на ...

8 авг. 2020 | 13:10

Ахмед Доган към протестиращите: Пожелавам ви успех! (видео)

-1596882824.png

В момента на прочутата плажна ивица до сарая се провежда проява със заглавие ...

8 авг. 2020 | 13:28

Крум Зарков подкрепя Корнелия Нинова за председател на БСП

-1594560532.jpg

Корнелия Нинова въведе и устоя прекия избор за председател на партията и така ...

8 авг. 2020 | 14:27

Фандъкова към протестиращите: Свалете барикадите! Промяната е неизбежна, политиците го знаят

-1585893671.jpg

Софиянци са свободни, критични и достойни хора. И затова най-новата ни история ...

8 авг. 2020 | 13:49