Снимка: Маргарита Ангелова

Променят модела за плащане на болниците

Премиерът Борисов подкрепи здравната реформа на Москов (обновена)(ВИДЕО)

6279 | 1 дек. 2015 | 11:25

Меморандум за национален здравен договор подписаха изпълнителна и законодателна власт, лекари и пациенти по време на конференция, организирана от Института за стратегии и анализи

Снимка: Маргарита Ангелова-1448974879.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976352.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976324.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976300.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976267.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976210.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976169.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976140.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976119.jpg Снимка: Маргарита Ангелова-1448976090.jpgСнимка: Маргарита Ангелова-1448976053.jpgСнимка: Маргарита Ангелова-1448975016.jpgСнимка: Маргарита Ангелова-1448974986.jpg-1448958568.jpg

"Здравният министър д-р Петър Москов има пълната ни подкрепа да стигне до край в реформата." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Власт, лекари и пациенти – заедно в реформата”, организирана от Института за стратегии и анализи.

„Аз съм оптимист и това, което прави д-р Москов, започва да дава резултати, допълни министър-председателят. Той подкрепи идеята за задължителна здравна карта и комплексно лечение, защото не може няколко големи болници да поемат цялата работа и всички тежки случаи като така трупат дългове.

„В същото време други си избират само скъпите пътеки и отчитат добри резултати. Винаги ще има и недоволни, когато бизнесът им намалее ще бъдат нещастни. В живота щастието на едни се гради върху нещастието на другите”, каза още Борисов.

Премиерът даде рамо на здравния министър и за данък „обществено здраве”, станал популярен като „данък вредни храни”.

„На този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина, трябва ли другите да му платят лечението”, попита Борисов.

Той отново подчерта, че нездравословният начин на живот е  една от причините България да е на първо място по брой на инфаркти и инсулти.  Трябва да предпазим децата и да припомним на родителите, че като им купуват по 3 сладоледа на ден, не им правят добро, защото след 20 години ще имат сериозни последици.

Със 129 млн. лв. е увеличен бюджетът на здравната каса за 2016 година, още 140 млн. лв. ще има за ремонтни дейности в болниците. Допълнително 20 млн. лв. ще отидат за спешната помощ догодина и за увеличаване на заплатите на работещите в системата.

Премиерът похвали шефа на Военно медицинска академия ген. Николай Петров, който за 10 месеца е свил разходите с 21 млн. лева.

„За първи път в една зала се събират представители на изпълнителната и законодателната власт, на лекарското съсловие, на пациентските организации и на фармацията, водени от една идея – по-качествено, всеобхватно и резултатно здравеопазване. Дали това може да се случи – зависи от общите ни усилия”. Това заяви Валерия Велева, изпълнителен директор на Института за стратегии и анализи.

Тя подчерта, че от години  все си говорим за реформа, а всички сме свидетели, че нацията става все по-болна, все повече българи се оплакват от лоши медицински услуги,  държавни болници се обезкостяват, в много случаи здравето се превръща в безогледен бизнес, а кранчетата за източване на Здравната каса стават все по-многобройни. „Тази картина не се харесва на никого. Затова трябва да намерим решение как да я променим”, допълни Велева.  

Сред участниците в конференцията са проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина”, подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева, председателят на ресорната парламента комисия д-р Даниела Дариткова, д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, Явор Дренски, председател на УС на Националното сдружение на частните болници, омбуцманът Мая Манолова, депутати, пациентски организации, представители на фармацевтични компании, светила в медицината.

„Ако продължи сегашният начин на финансиране на здравната система, след 3-4 години или трябва да бъдат намалени парите за образование и пенсии или държавата трябва да печата пари, заяви здравният министър д-р Москов. Според него затова е необходима спешна реформа в сектора и по-ефективно изразходване на публичните разходи. В същото време той обърна внимание, че трябва да се повиши качеството на лечението и удовлетвореността на пациентите.

Министърът защити въвеждането на задължителна здравна карта, която ще гарантира равен достъп на хората до медицинска помощ и изтъкна нуждата от нов модел на финансиране на болничната помощ.
По думите му касата вече няма да плаща за издръжка на болниците, а за излекуван болен. Москов намекна, че ще има промяна в клиничните пътеки, така че всяка болница да получава различно финансиране според тежестта на случаите, които поема и според крайния резултат.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев предпуреди за подводните камъни през следващата година. "Съсловието не може и не трябва да бъде изключено от договрния процес", категричен беше той. Според д-р Грозевприемането на Националната здравна карта трябва да стане след широка обществена дискусия и консенсус, по ясни правила и без шок за болниците. "Нуждаем се от достойно и адекватно остойностяване на медицинските услуги, както и от възможност да лекуваме така както ние българските доктори може, но това няма как да се случи с лимити", добави д-р Грозев.

 

Всички знаем, че в системата на здравеопазването има наболели теми, чието решения не търпи отлагане. Всички сме съгласни, че имат необходимост от промяна, която да подобри харченето на публичните средства и да подобри здравеопазването, заяви проф. Начев.

По време на конференцията беше подписан за първи път МЕМОРАНДУМ   - един вид Национален здравен договор. В него са описани няколко постулата, които всички ще трябва да следват, така че в следващите една-две години пациентите  да усетят промяната и да почувстват ефекта от усилията на всички в сферата на здравеопазването.

 

Текста на меморандума може да видите ТУК.

 Меморандум за национален здравен договор подписаха изпълнителна и законодателна власт, лекари и пациенти по време на конференция, организирана от Института за стратегии и анализи

Още по темата

Проф. Генчо Начев: Решенията в здравеопазването не търпят отлагане

Снимка: Маргарита Ангелова-1448975233.jpg

Надявам се, че днес ще бъде бъде постигнато съгласие по проблемите на ...

1 дек. 2015 | 10:43

Деян Денев: СПИН вече не е смъртна присъда

Деян Денев - директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производтели в България. Снимка: Епицентър-1448971198.jpg

Продължителността на живота в България се е увеличила с 2 години през ...

1 дек. 2015 | 13:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.