Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

1924 | 25 юни 2018 | 11:42

Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията


Премиерът Бойко Борисов и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открият днес в София Дигитална асамблея 2018.

 

Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на цифровизацията, събира в София представители на повече от 1000 заинтересовани страни за обсъждането на цифровата политика на ЕС и последствията от последните технологични разработки.

 

В два поредни дни експерти и политици ще дискутират теми, свързани с цифровите умения, киберсигурността, изкуствения интелект и цифровото бъдеще на Европа. Сред гостите ще бъдат министри от държавите-членки на ЕС, както и от Западните Балкани. Веднага след откриването ще бъде даден стартът на изпълнението на програмата в областта на цифровите технологии за тази част на региона.

 

Най-голямото събитие от календара на Българското председателство, посветено на цифровизацията се организира от генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия.

 

Генералният директор на тази дирекция Роберто Виола сподели за БНР:

 

„Днес София е цифровата столица на Европа, а може и на света. Днес ще се дискутира как Западните балкани също могат да бъда част от този процес на дигитализация. Изискванията за по-бързи комуникации, по-бърз интернет, за по-добра работа на държавните институции, благодарение на дигиталните технологии, постоянно нарастват. Тези процеси са фокус на форума, който се провежда в София.  Днес ще представим програма, която цели да качи нивото на цифровизация и използването на цифрови технологии в Западните балкани. Това включва мерки за по-добра свързаност, мерки за това гражданите да използват все повече цифрови технологии, както и мерки за повишаване на ефективността на работата на институциите чрез дигиталните технологии“.

 

„Цифровите умения, уменията за използване на цифрови технологии, наистина са едно от най-големите предизвикателства в днешния свят, който налага тяхното използване. Наистина целим повишаването на тези умения, защото предизвикателството в бъдеще също ще нараства. Комисар Мария Габриел е стартирала програма в тази насока, която позволява на млади специалисти - студенти да се обучават в най-добрите компании, да бъдат там на стаж за половин година и да развият дигиталните си умения. Това става най-лесно в работата с такива големи компании. Партньорството с компаниите е от изключителна важност. И днес ще има среща с такъв алианс на технологични компании, без чиято подкрепа е невъзможно да помогнем.

 

Относно социалните рискове пред това много работни места да бъдат заети от машини, той коментира:

 

„Изкуственият интелект е всъщност следващата технологична революция не само в Европа, но и в света. Според мен, тя ще направи света по-добър. Роботите могат да заменят хората успешно на работни места, които са с голям риск. Транспортът, нашите коли, ще станат по-безопасни, ще се предотвратяват катастрофи. Да не говорим и за медицинските постижения и напредъка в медицината. Работата за хора няма да изчезне, но тя ще се промени. Ще има нужда от все повече и повече програмисти и софтуерни специалисти - хора, които работят в сферата на цифровите технологии. В тази връзка, развитието на цифровите умения е много важно. Работата ще се промени в бъдеще“.

 

Въпросът за киберсигурността ще бъде сериозно застъпен на този форум: „Ще се дискутира новият закон за киберсигурност - Европейският акт за киберсигурност, който ще заложи основите на развитие на киберсигурността в следващите години“.

 

„Цифрите не познават граници, битовете летят през всички страни. Ако Европа, в процеса си на цифровизация, е Европа на няколко скорости, тогава Европа ще бъде губещ играч в света“.


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.