Борисов спешно пристигна в парламента, за да отговори на Нинова, дали ще допуска мигранти

Лидерът на БСП го попита с каква позиция отива на мини-срещата на върха за бежанците

Борисов пристигна в НС, за да отговори на Нинова: Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци!

21949 | 22 юни 2018 | 12:12

Икономическите мигранти трябва да се връщат, ако не ги иска някоя страна, а България не ги иска. Това трябва да се направи тихо, без да се шуми", обясни още премиерът


Премиерът Бойко Борисов пристигна спешно в парламента, за да отговори лично на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще допуска мигранти в страната срещу пари от Европа.

 

Нинова попита с каква позиция министър-председателят отива на мини-срещата на върха по бежанската криза. И поиска да знае дали е съгласен с тезата на канцлера Меркел, че на страните, приютили мигранти, да се дава финансова помощ.

 

"Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци. Гарантираме границата. Как си го представяш, че аз заставам на аерогарата и чакам самолет с бежанци!, обърна се Борисов към Нинова. 

"Аз на Себастиан Курц, даже публично му казах, когато направи изявлението, че щял да връща в България по произход и на Съвет така го погледнах и му казах: "Себастиан, как си го представяш идват самолети с бежанци и аз ги чакам на аерогара "София" и почвам да ги приемам? Няма да ти там трасе изобщо - няма самолет австрийски да мине. Пред всички.", разказа Борисов пред парламента и получи аплодисменти от залата.

 

Той възропта срещу намерението на германски политици и други държави от Западна Европа да връщат бежанците. 


По думите му, ако сега приемем 1000, догодина можело да поискат 2000 да приемем.

Икономически мигранти не искаме, който ги иска, да ги приема, отряза още Борисов. 

Премиерът е категоричен, че няма да приемаме мигранти, ако Германия тръгне да ги връща. Казал това и на австрийския премиер Курц.

 

Незабавно спиране притока, изнесени центрове извън границите на ЕС, докато свърши войната - с тази позиция Борисов ще отиде на срещата в неделя.

"Мисля в неделя да не подписваме нищо, това да го кажа като позиция. И ако искате, другата седмица, ще дойда да ви кажа какви са настроенията", обърна се любезно към Нинова премиерът по повод спешната среща при Юнкер този уикенд за мигрантската криза и желанието на някои държави да връщат мигрантите към страните, в които са били регистрирани.

 

На 28 и 29 юни пък е официалният Европейски съвет по темата.

"За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и

 сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите", каза още премиерът. 

„Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС“, заяви той.

„Не знам да има партия в парламента, която да е казала - ние сме за приемане на мигранти“, коментира премиерът. „Национално отговорната ни позиция е ясна на всички“, обяви Бойко Борисов.

 

„Винаги съм държал една и съща позиция - мигрантите извън страната“, каза още той.

 

„Какво имаме към днешна дата – първа точка, която ще настоявам да се приеме, е незабавно да се затворят външните граници. Да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, в която ние в нашите съюзи, дали с причина, дали не, дали, за да сваляме диктатури или не, пряко сме участници и трябва да си платим в това. Плащането става в центрове, извън тези в ЕС“, каза Борисов.

Според него, едва когато се гарантират процесът и няма нови мигранти, за бягащите от войната, трябва има грижа и след войната те да бъдат върнати, да си възстановяват разрушените страни.

„Цели държави, цели политически партии се тресат в момента от тази ситуация“, допълни премиерът.

Борисов изрази надежда на срещата юли месец между президента Доналд Тръмп и Владимир Путин да се сложи край на войната в Сирия.

 

"Голяма част от колегите ме обвиниха, че работя в полза на Турция, но ако не е споразумението с Турция, ние ще имаме огромни проблеми. В Йордания има два милиона бежанци. Ако те се насочат към Европа? Първа точка на това, което винаги съм защитавал, е незабавно затваряне на всички граници на ЕС. Нека се инвестира в кораби, граничари, фронтекс и гранична полиция. Бежанската вълна не случайно се нарича именно "вълна", каза Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.

"Всички имаме опит с наводнения и знаем, че трябва да се спре вълната, после да се чисти и ремонтира, за да се окаже помощ на бедстващите. Цели държави и системи на политически партии се тресат от схемите, в които се вкараха. В Сирия се бият, в Турция, руснаци, англичани, дори когато мяташ ракети - умни или красиви, когато виждаме, че в Сирия няма цяла сграда, можем да си представим какво изпитват родителите на сирийските деца", допълни Борисов.

"Година и половина имаме нулева миграция и предотвратени опити от по 20-30 човека на ден. Икономическите мигранти трябва да се връщат, ако не ги иска някоя страна, а България не ги иска. Това трябва да се направи тихо, без да се шуми", обясни още той.


Борисов посочи, че трябва да има граничари, които да връщат мигрантите още преди да са успели да преминат през оградите.


"Защо водих Виктор Орбан и Дейвид Камерън на границата? За да видят, че може. Всяко правителство може да не издържи на бежанския натиск. Ако мислите, че ми е най-приятно да си говоря с Ердоган. Не, не ми е най-приятно. Трябва да попитаме Ципрас за 500-те хиляди мигранти, които са допуснати.

 

"Подготвили сме справки, ще ги дам на Ципрас. Защото на нашите камери се виждат групи от 30-40 бежанци, които влизат в гръцка ферма. Обаждаме им се, отиват двама и казват - няма нищо. Надяваме се и гърците да почнат да работят", сподели Борисов.

 

Меркел не пази гръцката граница и не е шенгенската граница. Всеки от нас трябва да си свърши ангажимента. Другото са хуманитарни мисии. Правят центрове заради Италия, Гърция и България и се спасяваме", предложи премиерът.


Борисов обяви, че в неделя ще отправи именно тези предложения - спиране на притока, създаване на граници и създаване на центрове от закрит тип докато свърши войната.

Накрая премиерът се обърна към Нинова: "С удоволствие ще идвам всеки път в парламента. Но не ме викайте така истерично „Ела незабавно, да дойдете незабавно!“.
След изказването му залата избухна в аплодуисменти.

 

Премиерът се появи изненадващо в парламента, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова го извика, а малко преди това се бе разиграл скандал сред депутатите. „Ако не дойда, тогава ме нахокайте! Ако не дойда единия ден, ще дойда на другия“, допълни Борисов.

 

Половин час преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази подозрение, че премиерът Бойко Борисов ще се съгласи да приема бежанци обратно в България срещу повече пари от Европейския съюз (ЕС). В декларация от името на парламентарната група на социалистите в Народното събрание тя поиска министър-председателят да дойде и да обясни на депутатите каква позиция ще заеме страната ни на предстоящото заседание на Европейския съвет за миграцията следващата седмица. 


Докато Нинова говореше, от залата след участие в парламентарния контрол си тръгна външният министър Екатерина Захариева, а депутатите от БСП поискаха тя да остане и да чуе позицията им. Захариева обаче каза на председателстващия Емил Христов от ГЕРБ, че няма възможност

 

На 24 юни в Брюксел шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер събира лидерите на Германия, Италия, Гърция, България, Франция, Малта, Испания, Австрия, Нидерландия и Белгия по темата за миграцията.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Борисов събра патриотите в Министерски съвет

-1542710089.jpg

Тримата лидери на ОП ще проведат коалиционния си съвет на "Дондуков" ...

20 ноем. 2018 | 12:33

Разликата между ГЕРБ и БСП вече е едва 1,3%, сочи проучване на "Тренд"

Графики: "Тренд"-1542708821.png

Скандалите около Обединени патриоти в последния месец оказват влияние върху ...

20 ноем. 2018 | 12:12

Желязков: Инцидентът с влака край Кресна е класически случай на форсмажор (Видео)

-1426775285.jpg

Влакът Петрич-София дерайлира към 18.55 ч. снощи на излизане от последния тунел ...

20 ноем. 2018 | 13:14

Сакскобургготски: Предсрочните избори не бива да ни плашат

Снимка: БГНЕС-1542710876.jpg

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в ...

20 ноем. 2018 | 12:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


23 юни 2018 | 13:57Змей 15, обиди използват само безсилните и злобни хора. Знам, че много ви дойде, но има още повече, спокойно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


23 юни 2018 | 08:12Един въпрос имам към г н премиера на БГ: Миналата година ,когато назначаваше зам.министрите на титулярите си от МС какъв довод изтъкна за повторния мандат на бившия два мандата кмет на Правец от бистата на БСП и любимец на Правешката фамилия? Ако вече е забравил, да му припомня: Красимир Живков се назначава за зам.министър на МОСВ, ЗАЩОТО И В ПРЕДИШНИЯ МАНДАТ НА ГЕРБ Е БИЛ ЗАМ.МИНИСТЪР НА СЪЩОТО МИНИСТЕРСТВО! Не можа ли да изтъкне някакъв друг довод уважаемият Б.Б., например: "Кр.Живков се назначава за зам.министър, за да брани интересите на собственика на МВЕЦ Бебреш инж.Васил Златев, баща на Вал.Златев." Кратко, ясно и най важното точно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


22 юни 2018 | 21:47На такъв като теб само команди му дават. И ти ги изпълняваш.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


22 юни 2018 | 17:03Тиквун му е ясно, че след джендър акцията, никой няма да му прости, ако ни наклецат с върнати мигранти, които самата Меркел е поканила.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


22 юни 2018 | 16:22Има ли все още някой в България , който да вярва, че Борисов не е лъжец и мародер.Да той може да е честен към момента, но днес си е за днес, а утре е съвсем друг човек с друго мнение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


22 юни 2018 | 22:28Нямааа! И боко Никога не е честен!!!


Сурвакар Балкански


22 юни 2018 | 15:47Премиера трябва да удържи фронта ,защото въпреки усилията му да направи добрини за ЕС и Западните Балкани изостави и забрави собствената си страна !Трагедията и неуспеха с транспортния ни бранш е само капката ,която ще прелее чашата на търпението на народа ни!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


22 юни 2018 | 16:13И дай Боже тази капка прелее ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА, иначе наистина ще се окажем "не народ, а мърша...."


Тодор Ботев


22 юни 2018 | 15:28За първите 4 месеца на годината, насред европредседателството, което би трябвало да ни отваря, а не да ни затваря врати, преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са 113 милиона евро, което е спад с 50.6% на годишна база спрямо януари април 2017 г., показват данните на БНБ. Миналата година те са били 229.2 милиона евро. Напомняме, че само 1 от инвестициите в съседна Румъния напоследък е 1,4 млрд.евро във втората част на завода на Форд при комшиите. Статистиката на централната банка показва символичен ръст на ПЧИ в България през април с едва 4.5 млн. евро, но само спрямо март. Ако се направи сравнение с април 2017 г., те се понижават 10 ПЪТИ (!!!)с цели 43.9 млн. евро. По интересни са данните за отделните пера. От тях се вижда, че бизнесмените от чужбина са изтеглили само за 4 месеца и само от дялов капитал в българските си дружества 314 888 630 лв. или два годишни бюджета за култура или парите за спорт на държавата за цял олимпи


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


22 юни 2018 | 16:14Какви инвестиции очаквате в НАЙ КОРУМПИРАНАТА и НАЙ БЕДНАТА страна в ЕС?!!! За да инвестира парите си някой първо трябва сигурност и законност и второ по богати хора, които да осигурят пазар на стоката му ...


Tania Pesheva


22 юни 2018 | 15:01Къде са балтийските държави, къде е Финландия освен Вишеградската четворка тук са тези, които са засегнати от бежанската вълна, поканена от фрау Изперкала .... нашият се бие в гърдите, че за нищо не света няма да допусне приемане на мигранти, но това е само за днес, утре ще е друго ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


22 юни 2018 | 14:59Ха, ха, ха, ами като НЯМА да приемаш навлеци, ЗАЩО отиваш в Брюксел?! Вишеградската четворка каза безапелационни НЕ НА НАВЛЕЦИТЕ и НЯМА да бъде на тази среща. Австрия също няма да приема, но ще отиде по скоро, като бъдещ председател на ЕК след нашето злополучно председателстване.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


siava ivanov ivanov


22 юни 2018 | 14:20като тия от БСП са такива интриганти защо БОРИСОВ толко им се мазни днес та чак дава обещания да идва в парламента най редовно. Май нещо му пари под краката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


22 юни 2018 | 16:16Тия от БСП не са интриганти, а непрекъснато на този Цървул трябва да се напомня, че НИЕ СМЕ ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА!


Българина


22 юни 2018 | 14:13Сигурен съм че беше намислил да ги вземе по 1000 на година, тихомълком, без посрещане на летището, добре че беше Нинова..... Измъкна се както винаги


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


22 юни 2018 | 13:34Тия от БСП са такива интриганти, манипулатори, чак да идва да й отговаря на простата Корнела, няма да спечелиш изборите даже и челна стойка да направиш в парламента


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


22 юни 2018 | 22:36Идва Видов ден! Ще го доживеем, въпреки геноцида,който ни прилага!


Незабравка


22 юни 2018 | 22:32Трябва да отговаря! Няма мърдане има Затвор за такива самоизбиращи се с подкуп и фалшификация.


Tania Pesheva


22 юни 2018 | 16:17Ха, ха, а да видим! И досега Герб НЕ ПЕЧЕЛЯТ избори, а ги МАНИПУЛИРАТ!


zmei15


22 юни 2018 | 16:16Тук става дума за национални интереси а не за избори.За тъпи олигоджендъри обаче няма как да е ясно това.Скрий се , че онези с усмирителната риза пак ще дойдат за тебе.Вече съжаляват , че са те пуснали предсрочно от Карлуково.


Севтопол


22 юни 2018 | 13:29Или все едно да викнеш Борисов на "Позитано" да му покажеш как се управлява партия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


22 юни 2018 | 16:13Ти пък от къде се изхлузи бе олигоджендърски ГЕРБераст? Хапченцата хубавецо, хапченцата си забравил да си вземеш.


walnut


22 юни 2018 | 12:49Да водиш Орбан и да му показваш ограда и как се спира миграция е повече от смешно. Все едно да викнеш Роналдо в Бистрица и да му покажеш как се рита топка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 юни 2018 | 13:11ТОЧНО !


Тодор Ботев


22 юни 2018 | 12:27Какви Западни Балкани? Премиерът Бойко Борисов си има друг приоритет в българското председателство на Съвета на ЕС. Неудобно е какво се върти в главата му, но вече няма време да го крие, защото срокът изтича. Затова му личи. Всеки трябва да признае, че по голям от него в България няма. И президентът Румен Радев трябва да му отстъпи върховенството, а не да го провокира, че за разлика от него, си няма началник. Бойко е на европейския връх, а над върха е само небе, т.е. Началника. Себелюбието на българския премиер прескочи националните граници и се разля на международен терен. Вече не му е достатъчно да получава похвали и прегръдки в чужбина. Трябва да е сигурен, че навън никой не би приел други кумири от България освен него. Затова съзнателно саботира международната дейност на държавния глава, който по конституция олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения . Когато Румен Радев се отправи


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сталин Й В


22 юни 2018 | 13:10Голям, голям, колко голям. Не повече от 150 кг. А танте Меркел, ама тя е по голяма. И декларацията за срещата от 24 юли вече е готова и подписана. Връщат ни над 70000 регистрирани в България мигранти. Нема как банкянския бек да откаже на танте. Щото или танте шат на патката главата или тиквата. Ама тиквата е по лесен и не ценен. И Ердо му обърна гръб вече. Какви Балкани, к'ви два лева.