Бойко Ноев: Брюксел не е политически олтар

Преди първото посещение на държавния глава в централата на НАТО и в офисите на ЕС и ЕК

Ноев: Брюксел не е политически олтар, Радев трябва да постави въпроса за опазване на границата ни!

7696 | 28 ян. 2017 | 18:58

Въпросът за включването на отбранителни ресурси за опазването на европейските граници, по суша, море и въздух е въпрос на целия ЕС. Ето това трябва да бъде една от централните теми в разговорите на президента, който, като доскорошен висш военачалник би пл


 - В понеделник президентът Радев заминава за Брюксел на първото си  задгранично посещение. Правилно ли е посланието, което отправя държавният глава, избирайки тази политическа дестинация, г-н Ноев?

- Брюксел е средището на ЕС и НАТО и самият факт на посещението носи политическа символика, образно потвърждение на геополитическа принадлежност на България. Това е послание както към българското общество, така и към нашите съюзници и патрньори. Големият въпрос обаче ще бъде съдържанието.

 

- От предшествениците на президента Радев единствен Плевнелиев го изпревари като отлетя за Брюксел едва на третия си работен ден. Не се ли долавя една припряност и сега?

- Да, сега е на осмия ден и това донякъде е обяснимо. От самото си кандидатиране президентът Радев бе системно и несправедливо обвиняван, че ще компрометира геополитическата ориентация на България, че е потенциален симпатизант на Кремъл. Досега атаките бяха отбивани вербално. Биографията и обещанията на един политик обаче са само предпоставка за очаквания, а действителните му позиции се доказват с конкретни дела, в конкретни ситуации, по конкретни въпроси. Вероятно поради това е решено, че знаково посещение в Брюксел е само по себе си такова “дело”. А бързането е някакъв опит за допълнителна драматизация, с цел подсилване на посланието. И тук, според мен възниква първото ”..., но...”.

 

- Но, за какво? Имате ли съмнения?

-  За геополитическите възгледи на Румен Радев никога не съм се притеснявал. По-важното в случая е друго. Той постави в центъра на своята про-натовска и про-европейска риторика скъсване с практиката на “послушанието към Брюксел”, на понякога безропотното приемане на указанията на Брюкселското чиновничество. Много важна и амбициозна е твърдата му заявка за про-активна реализация на интересите на България в ЕС и НАТО като контрапункт на досегашното поведение на Плевнелиев и на някои предишни правителства.

 

- Какъв е тогава проблемът?

- Някои наши политици създадоха вредното впечатление, че Брюксел е място за политически поклонения, своеобразен политически олтар. Така израстна цяла плеада евро-атлантически хаджии, които с изказа и поведението си нанесоха големи вреди на самата идея за принадлежността ни към ЕС и НАТО. Навремето генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън не спираше да повтаря пред националните лидери: “Ние сме ваши слуги и изпълняваме вашата воля”. Това по най-съдържателен начин напомня с кого отива да се срещне президентът на България. Да, това са висшите представители на организациите НАТО и ЕС, но по-същество- чиновници, в добрия смисъл на думата, назначени и от България, за да управляват тези организации и в наш интерес. Президентът на България, наред с държавните и правителствени ръководители на останалите държави-членки е работодател на Столтенберг, на Юнкер, на Туск. Бюрокрациите на НАТО и на ЕС са само инструменти за реализация на политиките на държавите-членки. Тези неща не трябва да се забравят и аз очаквам нашият президент да посещава Брюскел с такова самочувствие. Мисля, че той щеше да спечели, ако по-напред се бе срещнал със своите колеги, лидерите на държавите от ЕС. Те, истинските “началници” се събират едва след няколко дни, на 3-ти февруари. И да се върна на въпроса за припряността- сега тя трябва да се компенсира с ярко и запомнящо се съдържание.

 

- Кои послания според вас ще бъдат ключови, от които ще се съди за политическите приоритети на президента Радев, а оттам- и на България?

- Висшият приоритет са единството и солидарността на ЕС и НАТО. Екзистенциалният интерес на България е запазването и укрепването на тези два съюза, в които се реализират жизнено важните интереси на нацията. Те в момента са поставени на сериозно изпитание, вече се говори за тяхното преформатиране. Ако този, немислим днес сценарий се осъществи и България изпадне от евентуални нови съюзни конфигурации, ще възникнат най-сериозните заплахи за самото съществуване на нацията. Някои днес казват, “България я е имало 1300 години и не е изчезнала...”. Да, но стотици години българският народ е живял под чуждо робство. Извън ЕС и НАТО България ще бъде лесна плячка за всякакви външни щения. Някои наши съюзници в хинтерланда на Европа могат да си позволят “патриотични игри”, но България е на външните граници и това я прави по-уязвима. Затова, интерес номер едно е единството и солидарността. Югоизточната граница на Европа трябва да си остане българската в геополитически и в буквален смисъл и съюзниците трябва да застанат до нас с цялата си тежест.

 

- А как страни като България могат да опазват единството, на фона на тектоничните процеси, довели до Брекзит? Каква би била цената на единството? Например проблемът с миграцията, който предизвиква най-силните разделения. Политиката на отворени врати на канцлера Меркел, архаичният Дъблински регламент... Може ли България да жертва стабилността на своето общество, икономика и начин на живот в името на солидарността и единството на ЕС?

-  България не е изправена пред такава дилема. Да, тези наши важни интереси не се споделят от абсолютно всички. Да, на който му трябва работна ръка отвън, може да я взима директно от източниците, без да подлага на риск транзитните страни, а и живота на самите мигранти. Да, България трябва да работи за отмяна на Дъблинския режим, но не само на думи, но и на дела. Да, България трябва да определи национален таван за приемане на бежанци, съобразен с приемния ни капацитет. Още служебното правителство трябва да го направи.... Но в рамките на ЕС България вече далеч на е сама. Вече се оформя мнозинство на базата на здравия разум и това мнозинство не може да не надделее. Още повече поради заплахата, която неуправляемата миграция създава за сигурността на всички държави от ЕС, в т.ч. от тероризъм и етно-социални конфликти.

Именно поради всичко това, борбата за спиране на тази миграция има потенциал да сплотява обществата и държавите от ЕС, а не да ги разделя. Именно затова България трябва да бъде в първите редици на тази борба, която няма нищо общо с хуманизма и грижата за ближния. Това е борба за оцеляване.

 

- Кой е централният въпрос, около който може да се търси укрепване на единството на този етап?

- Еднозначно, приоритет на приоритетите е сигурността на гражданите на целия геополитически ареал, към който принадлежи и България- ЕС и НАТО. Сигурността в широкия и в съвсем конкретния смисъл. Дали ще говорим за тревогите на страните на източната граница на този ареал, за страховете от тероризъм в благоденстващия център, за страховете на по-малките страни да не останат беззащитни в тези времена пълни с изненади, или за многото други измерения на сигурността- изводът е един. Никога досега нашите общества не са били изложени на такива опасности, колективно и в отделност и никога досега дълбоката основа за сплотеност не е била толкова актуална. Тя обаче трябва да се надгради и то по нов начин.

 

- Чрез ревизия на НАТО и ЕС? Това не е ли анатема?

- Не може да има ревизия на философията и принципите, върху които лежи договорената солидарност, но промени в организациите задължително трябва да има. Тя, солидарността, трябва да бъде подкрепена с действия, чиято полза всички наши граждани да виждат и чувстват. Това е особено актуално за България и оттам- необходимостта от про-активна политика.

 

- Напоследък все повече се говори за Европейска отбрана. Как би трябвало да участва България в нея и има ли тази тема място в предстоящите разговори на президента?

- Възродените дебати по европейската отбрана са много важни за България. Приоритет номер едно на националната ни сигурност е уязвимостта на югоизточната ни граница, която е и външната граница на ЕС. Проблемът далеч надхвърля мигрантския натиск. Дали ни харесва или не, факт е, че Турция пое нов самостоятелен път, който все повече ще я отдалечава от ЕС, а вероятно и от НАТО. Факт са също задълбочаващите се проблеми на турското общество, гражданската война в страната. Факт са репресиите срещу огромна част от турската интелигенция и традиционен елит. Въпрос на време е да видим системни прояви на радикален ислям. Мирният дивидент, на който България се радваше след края на Студената война, вече е на изчерпване. Очакванията за мир и спокойствие по границата, върху които градихме стратегии и планове се променят пред очите ни. Виждаме, че и при най-добро желание от турска страна за 2015-16 г. само регистрираните на наша територия нарушители на границата са близо 50000 души! А какво би станало при мащабни размирици в Турция? Ами ако Ердоган реши да превърне мигрантските си заплахи в реалност? България закъснява с въвеждането на армията, като гарант за неприкосновеността на тази граница. Въпросът за включването на отбранителни ресурси за опазването на европейските граници, по суша, море и въздух е въпрос на целия ЕС. Ето това трябва да бъде една от централните теми в разговорите на президента, който, като доскорошен висш военачалник би плувал в свои води. Не абстрактни разговори за общоевропейски армии, индустрии и прочее преждевременни на този етап мечти. По пътя към голямата цел, единна отбрана на ЕС трябва да направим първи практически стъпки. ЕС трябва да приеме на най-високо политическо ниво, че европейската отбрана започва от защитата на общите граници, на първо място. България трябва да даде пример в това отношение като започне операция “Граница” с военни сили и да търси от своите съюзници не просто джипки и камери, а организирани сили, които да добавят липсващите ни способности. Например- безпилотно наблюдение от въздуха. За да пазим заедно общите ни граници.

 

- Значи, вие си представяте като приоритети на българското председателство на ЕС основно въпросите на сигурността?

- Да, категорично. Всичко важно, което ще се случва в ЕС през идните години ще се пречупва през голямата призма на сигурността. Ще има и конкретни измерения, като отбраната, миграцията, тероризма. Това са и проблеми, чието решаване ще докаже някои от многото важните ползи от ЕС и ще отслаби евроскептицизма.

 

- Означава ли това, че НАТО трябва да остане на втори план в приоритетите ни?

- Напротив, аз разглеждам НАТО и отбранителните усилия на ЕС в перспектива като едно цяло, като взаимно допълващи се ресурси на всички съюзници. Проблемът с НАТО за България е друг. Това е кухата декларативност, зад която се крие системното неизпълнение от наша страна на ангажиментите ни. Парадоксът е, че хора като Плевнелиев и Ненчев, които с бездействието и празнодумието си ни направиха за смях, приписват на Радев анти-натовски грехове. Противно на впечатленията, именно заради такива хибридни трубадури България е на път да пропусне реални исторически възможности да се опре здраво върху съюзната отбрана. Както го правят Румъния, Полша и други страни.

 

- А защо в бъдеще време, нямаше ли ги досега?

- Вече дори не е обществена тайна, че до военната интервенция на Русия в Украйна, някои влиятелни “стари” членове на НАТО възразяваха срещу реалното военно планиране и дейности в “новите” източни съюзници. Така за България и останалите като нас, съюзните “гаранции” бяха само на хартия, без реална военна стойност. Пращахме войски в Афганистан, но нас нямаше кой да ни пази. Именно действията на Русия промениха това неблагоприятно статукво. Започна разкриване на изнесени напред щабове, започна оперативното планиране, най-накрая започнаха и истинските учения с разместването на по-значителни военни сили. И когато “новите” членки започнаха с ентусиазъм да оползотворяват възникналите възможности да укрепят отбраната си, властта в България отново се оказа неадекватна. Ще има, няма да има, ама с танкове, ама без танкове, ама кораби, ама не, защото Черно море било туристическо езеро. И много, много хибридна риторика и ... дотам.

Затова, когато президентът, а преди това- генерал, Радев говори за активна реализация на нашите интереси в НАТО, той е повече от прав. Тази година на територията на България и Румъния предстои най-голямото учение на Алианса с реална бойна техника и войски на съюзниците. На него ще се отработват универсални процедури и умения, които биха били приложими при най-широк спектър от възможни заплахи. Това вече е истинското НАТО. България трябва да докаже, че наистина разчита на съюзната солидарност и е всеотдайна при приемането на тази солидарност. Всичко друго би било поредната мимикрия и хитруване, заради които вече малцина ни вярват, на Запад, а и на Изток и къде ли не.

 

-  Значи да очакваме конкретни резултати от разговорите на президента?

- Отдавна не сме имали лидер, който да може да води такива разговори без опорни точки. Има и друга добра новина. Изборът му за министри на отбраната и на външните работи. Едва ли би могло да има по-добри назначения за тези постове от Стефан Янев и Ради Найденов. Това вече е сериозен повод за оптимизъм.

 

- Санкциите срещу Русия и Крим бяха сред другите “горещи картофи” по време на предизборната кампания. Какво място биха имали тези въпроси в дневние ред на посещението?

- Първопричина за санкциите бе използването на военна сила от Русия срещу съседна държава и анексирането на част от нейната територия, Крим. Историческите корени на този въпрос в случая нямат значение, а принципът. България е сред европейските страни, за които използването на сила за придобиване на съседни територии е особено чувствителна тема, както поради кръстопътното ни положение и обременена история, така и поради станалото популярно напоследък “широко сърце” на Ердоган. Тоест, спазването на този принцип засяга жизнени наши интереси. На второ място, България има далеч по-приоритетни интереси, за реализацията на които е необходимо да харчи ограничения си ресурс. Например, кое е за нас по-важно- да имаме съюзници за нашата кауза по мигрантския въпрос, да бъдем подкрепени по въпросите по сигурността и отбраната и в крайна сметка- да останем част от реформиращият се ЕС, или да се конфронтираме с ядрото на Съюза и то за чужда сметка? Гърция дава блестящ пример в това отношение. Свалянето на санкциите е много далеч от общо съгласие и е силно противоречив въпрос. Без да се превръща в знаменосец, България следва да подкрепи една промяна, тогава, когато тя стане водеща тенденция. За вдругиден- следете кой би станал инициатор на тази тема в разговорите- Радев или неговите събеседници. Това би подсказало дали има или не промяна в позицията ни по санкциите.

 

- Няма ли да зависи решението на този въпрос от политиката на Тръмп?

- С Тръмп, или без Тръмп, аз очаквам по този въпрос ЕС да остане верен на принципите си. Да видим.

 

 


От категорията

Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

-1472586819.jpg

Българският премиер може да поиска подкрепа и участие на български ...

20 ноем. 2019 | 13:21

Срещата в Овалния кабинет: Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море?

Срещата в Овалния кабинет: Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море? -1574088708.jpg

Според американските анализатори за отпор на "растящото руско ...

18 ноем. 2019 | 17:00

Румен Гечев: БНБ опровергава бодрите заключения на Борисов, че не може да се размине от инвеститори!

-1556219715.jpg

В Полша младежите до 26-годишна възраст, които получават по-малко от 23 хил. ...

21 ноем. 2019 | 17:30

Проф. Николай Радулов: Борбата с корупцията ще бъде на ниво кметове и то не на големи градове

-1558009159.jpg

Едва ли някой от сегашните министри ще бъде засегнат от Антикорупционната ...

21 ноем. 2019 | 12:48

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


29 ян. 2017 | 21:19Не е необходимо да се спори с въпросния ноев, който явно не е чел за Екатерина Велика и как по нейно време крим е станал руски! А за подвизите на ноев по разрухата на армията сме свидетели всички които бяха съкратени с идването на власт на другия жалващ се днес черния ваньо при който ноев беше министър на отбраната. Въпросният ноев съвсем скоро май ще бъде привикан да обяснява надълго и нашироко как по негово време армията започна да се свива и да добива вида на "малка, но високо модерна и мобилна" но вместо така огласяваната тогава риформа която и Първанов подкрепяше се превърна в малка и неспособна да изпълнява функциите си армия, а за мобилността и модерността на същата говорят фактите, че за да излязат на едно елементарно учение за влекачите се събират акумулатори из всички поделения, пардон формирования!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


29 ян. 2017 | 09:13Едва напоследък в изявленията на висши военни се прокрадна констатацията, че България на практика няма армия, така че ангажирането на ЕС е от огромно значение. За жалост бръщолевенията на бившите управляващи за Фронтекси Монтекси бяха само поредна бойкоборисовщина, възприемане на мечтанията за реалност. Фактите ги отрекоха, унгарските, чешките, словашките и австрийските граничари са в Сърбия, а не в Странджа. Това е истинската европейска оценка зза нашата простотия и корупция. А по темата Крим, дълго бих поспорил с колегата Ноев.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


kur


28 ян. 2017 | 23:45Колега, кАжи колко милиона гепи от италиянската система за комуникации в армията. кАжи не се срамувай лАйно мръсно. Ти разсипа армията бе говедо. Предател. Шпионин и доносник на колко чужди служби си меризливо лайненце. И още по меризливата сутеньорка мадам В.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


28 ян. 2017 | 21:15А бе ноев като кой да опазва българските граници? Да не правиш опит да ни открехнеш, че следва да предоставим нашите граници на САЩ например да ги опазват? Ти си един от тези които доведоха армията до сегашното и мизерно положение с безумните "риформи" и кражби и сега започна акъл да ръсиш! А г жа В е крайно време да го попита "кой разсипа българската армия която по закон следва да защитава неприкосновенността и суверенитета на държавата бе доведена до това и състояние"?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.