Снимка: Нова тв

Вътрешният министър допусна, че и самият той е бил наблюдаван, проследяван и подслушван

Бойко Рашков: Борисов ще бъде разпитан за натиск върху бизнесмен, за “Ало, Ваньо” и за кюлчетата

11583 | 18 юни 2021 | 20:06

По същия сигнал вече са разпитани бивши прокурори, а в полицията се е явил и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. На извънреден брифинг по-рано през деня Бойко Борисов обяви, че целта на всички атаки бил единствено той


Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит. Това обяви в ексклузивно интервю за NOVA вътрешният министър Бойко Рашков. Поводът - сигнал до Рашков от бизнесмен, който твърди, че лидерът на ГЕРБ му е оказвал натиск да не уличава негов министър в корупционна схема.

По същия сигнал вече са разпитани бивши прокурори на ръководни постове, а в полицията се е явил и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. На извънредна пресконференция, по-рано през деня Бойко Борисов обяви, че целта на всички атаки бил единствено той.

Бившите магистрати и настоящ следовател са били призовани в полицията по повод сигнал до министър Бойко Рашков. В него бизнесмен се оплакал, че бившият премиер му е оказал натиск да не уличава министър от правителството. Случаят по думите на Рашков не бил разследван.

„Факти за оказано давление върху този свидетел от страна на Борисов този човек да оттегли показанията, които са били доказателство за уличаване на един от министрите тогава в корупционно престъпление”, посочи Рашков.

Въпреки, че официално от МВР името на Борисов не беше споменато, лидерът на ГЕРБ предположи, че целта е именно той.

„Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 година. Нито го знам този човек, нито го познавам. И сега разиграват целия този панаир, целия този цирк, не срещу прокурори, следователи или бизнесмени. Целта съм аз. Никога от моята уста такива изречения, че ще пращам някой някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв”, обясни експремиерът.

„Някой се страхува, и то много, от факта, който ще бъде установен оттук нататък”, смята вътрешният министър.

Според източници на NOVA в полицията случаят е свързан със старо разследване срещу Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първото правителство на ГЕРБ. Самият Найденов е бил вчера в полицията.

„Бях викан по-скоро за сведение, не знам дали мога да използвам думата „разпит”. Не мога да коментирам за какво точно. Мога да кажа само, че трябваше да отговарям на абсурдни твърдения, целящи да дискредитират един бивш премиер”, смята той.

Не е изключено Борисов също да бъде призован по проверката. Самият той прогнозира, че щяло да се случи седмицата преди изборите.

„Аз не надзиравам работата на оперативната служба по проверката. Ако тя прецени, че това е необходимо, той трябва да бъде призован и разпитан. Мисля обаче, че тази проверка няма да бъде пълноценна, ако не бъде подложен на разпит”, заяви Рашков. Според него вътрешни хора в МВР опитват да пречат на проверката.

„Прекият ръководител на оперативния работник, на който е възложена проверката, е направил необходимото да осуети призоваването и разпита на една следователка от Националната следствена служба. Ще извърша много внимателна проверка какви са мотивите на този пряк началник да възпрепятства изясняването на въпрос чрез разпит на действащ магистрат”, каза още вътрешният министър.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов каза, че е бил питан за случай отпреди 10-12 години, за който нямал спомен. А бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов нито потвърди, нито отрече информацията бил ли е в полицията. Бойко Рашков заяви, че когато проверката приключи, ще я предадат на компетентните органи, включително прокуратурата.

„Поради устройството на нашата прокуратура, като една централизирана и пирамидално устроена структура, на която върхът е главният прокурор, той ще се намеси обезателно. Той пречи за изясняването на всеки един факт, който касае някой от управляващите”, смята Рашков.

Той отправи тежки критики персонално към Иван Гешев и прокуратурата и заради скандала с подслушванията.

„Разбирам прокуратурата под ръководството на Гешев. Тя има водеща роля в подслушването на протестиращи български граждани”, смята вътрешният министър. И допусна, че и той е бил записван.

„Все още не съм открил, но най-вероятно и аз съм бил обект, който е бил наблюдаван, проследяван и подслушван. В службата ГДБОП са разнасяни най-обикновени листчета, които после са били унищожавани. Ние имаме безспорни доказателства за това”, каза още Рашков.

 

В най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради „Ало, Ваньо“ и кюлчетата. Това потвърди по-късно пред Сашо Диков служебният министър на МВР Бойко Рашков. 
 

Пламен Георгиев ще бъде викан само във връзка със скандала „Ало, Ваньо“, тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор.

 

Скандалът „Ало, Ваньо“ разтресе държавата през 2011 година, когато бе разпространен записан телефонен разговор на премиера Бойко Борисов и тогавашният директор на митниците Ваньо Танов. Разговорът бе във връзка с митническа проверка във фабриката за бира на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата. Три години по-късно прокуратурата прекрати разследването. И Танов, и Михов вече са покойници.

 

„Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура“, посочи служебният министър.

 

Какво прави един независим прокурор в дома на Бойко Борисов в „Банкя“ да се моли и да иска да бъде назначен, едва ли не лично и персонално от Бойко Борисов, за апелативен прокурор? А може би преди това е искал да заеме и поста главен прокурор? В записа много добре се чува да казва за Цацаров: „Ти си го избра“. Тоест Бойко Борисов е избрал Цацаров, не някой друг. Този бивш прокурор, който беше градски прокурор, в момента е адвокат. В задачата се пита кое му пречи като адвокат в момента да бъде призован и да даде някакви сведения по проверката, която се извършва относно натиска, който е оказван върху един човек преди десетина и повече години. Имам сведения, че точно този прокурор е бил в курса на цялата тази процедура. Така ми е казано от човек, който вече е разпитан по тази проверка. Този епизод тогава не е бил разследван, въпреки че е бил известен и на разследващите, и на наблюдаващите прокурори. Защо сега да не се изясни този въпрос“, попита вътрешния министър.

 

За казуса с „тайния списък“ с 38-те корумпирани магистрати и политици, който прокуратурата крие вече повече от година и половина, Бойко Рашков разясни:

 

„Когато прокуратурата е оглавявана от Сотир Цацаров е разполагала с имена на магистрати /съдии, прокурори, следователи/, имена на народни представители и на заемащи постове в местната власт. Данните сочат, че тези лица са имали сметки в чуждестранни банкови институции и имущества, закупени извън България. По нашия закон е трябвало да декларират тези имущества, но не са направили това. От тогава, 2019 година, когато е постъпила такава информация от различни източници в прокуратурата при главния прокурор /тогава Сотир Цацаров/, е възложена проверка, която е приключила, но за половината от тези лица, които споменах. Това въобще не са 37 или 38, както се говори, а са 77-78 лица. Между тях има и починали. Проверката е приключила за половината он лицата, тоест 37-38, между които магистрати и политици. Резултатите от проверката са изпратени на ВКП и се намират там. От тогава до ден днешен ние не знаем какво е предприела прокуратурата и възниква въпросът защо не се информира обществеността за вече проверените лица. Прокуратурата държи тази информация в тайна. Защо?“

 

„Някои от проверените лица и в момента са магистрати. Доколкото ми е известно има и лице, което в момента е член на Висшия съдебен съвет“, поясни министърът.

 

„В момента не е толкова важно точно кои са тези лица. Важното е подходът какъв е, а той е следният: известно е, че има лица, които не са изпълнили своите задължения да декларират имущества извън България и те подлежат на съответна санкция. Бих посъветвал тези магистрати, колеги, бивши депутати и лица от местната власт да декларират тези имоти и да си платят съответните глоби. Тогава биха били свободни от прокуратурата, която в момента спрямо тях може да предприема каквито действия прецени. Има прокурори, съдии и следователи, които са много лесно уязвими и върху тях много лесно може да се влияе“, подчерта Бойко Рашков.

 

„Приемете, че не съм виждал този списък. Вероятна очаквате от мен да започна да ви диктувам имената на тези хора“, лаконичен бе той и отказа да отговори дали има копие от този списък в ДАНС, НАП или в архива на министър-председателя. „В МВР подобни конкретни факти няма. Обърнете се към председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров“, добави Рашков.  

 

 

 Бойко Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан

По същия сигнал вече са разпитани бивши прокурори, а в полицията се е явил и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. На извънреден брифинг по-рано през деня Бойко Борисов обяви, че целта на всички атаки бил единствено той

От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци-1632416976.jpg

"Построихме "Турски поток" за 3 милиарда, но не сме построили ...

23 септ. 2021 | 20:08

Обрат: Кирил Петков готов да подпише предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ

Обрат: Кирил Петков готов да подпише предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ-1632416168.jpg

Преди три дни Христо Иванов и Манолова предложиха подобна коалиция, но от ПП ...

23 септ. 2021 | 19:47