Бойко Рашков: Гешев е извършил престъпление, давам го на прокурор

Главният прокурор е разпространявал информация за СРС-та във връзка с питането му за имунитета на президента

Бойко Рашков: Гешев е извършил престъпление, давам го на прокурор

6003 | 23 юли 2021 | 11:57

В нашия наказателен кодекс е инкриминирано разгласяването на СРС-та. В съдебната практика има случаи на осъждане на лице за това престъпление, посочи Рашков


"Данните, събрани със специални разузнавателни средства, могат да се използват само за наказателното производство и за опазване на нацоналната сигурност, а лицата, на които са известни факти от тях не могат да ги разгласяват. По разпореждане на главния прокурор такива СРС-та се разгласяват. И то когато питаше Конституционния съд дали президента има имунитет. Защо Гешев направи това? Заради конфронтацията с президента, която възприе от бившия министър- председател", заяви Бойко Рашков по време на изслушването с в парламента заради вчерашното заседание на ВСС.

 

"В нашия наказателен кодекс е инкриминирано разгласяването на СРС-та. В съдебната практика има случаи на осъждане на лице за това престъпление. В конституцията е посочено, че България е правова държава. Ако един е осъден за престъпление, а друг е извършил същото, дали не трябва да се образува и срещу Гешев? Такова няма. Въпреки че Конституционният съд разясни, че всеки прокурор може да започне такова производство. Нито един прокурор не прояви такъв кураж. Затова аз ще сезирам прокурор, за да видим прокуратурата ще реагира ли на подобен сигнал.

 

"В СГП Гешев си е създал отделни специализирани отдели. На какъв правен принцип е направено това, не мога да кажа и не мога да обясня. Но те съществуват. Има някакъв принцип, измислен от тях за дела с особен обществен интерес, а кое дело е такова, решава един ръководител прокурор. Има дела, образувани и срещу мен - едно, две, да има, също и срещу някои от моите заместници няколко, точно в този отдел. 

Липсват каквито и да е критерии, въз основа на които да се разпределят делата, въпреки че те се занимават преимуществено с корупционни дела. Защо е това дублиране със спецпрокуратурата тогава?".

Единственият извод е, че Гешев е превишил властта и правата си, убеден е служебният министър. 

 

Иван Гешев е досегаем юридически. И както видяхме вчера – недосегаем е фактически, каза Рашков в отговор на въпрос от адв. Николай Хаджигенов /”Изправи се.БГ! Ние идваме”/.

Ако ние сме правова държава, то у нас не би трябвало да има недосегаеми лица. Някои силно бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост. С някои от членовете на ВСС ние имаме не просто различия по фактите, но и концептуални различия. Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга”, обясни Стоилов.


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

Вицепремиерът Бойко Рашков: Оградата по границата ни има нужда от доста ремонт
(Видео)

-1625483563.jpg

Вътрешният министър посочи още, че в следващите няколко дни ще бъде излъчен ...

16 септ. 2021 | 13:29

Панайотов: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена, пилотът е загубил пространствена ориентация
(Видео)

Панайотов: Черната кутия на МиГ-29 е разчетена-1631787138.jpg

Военният министър коментира и поредните упреци на ГЕРБ за случая със смъртта на ...

16 септ. 2021 | 13:11