Ще бъда безкомпромисен, няма да търпя престъпници с пагон, обяви МВР-шефът

Бойко Рашков уволни и шефа на СДВР: Не може полицаи да пребиват младежи в центъра на София

13634 | 19 май 2021 | 13:07

"Не виждам основание за оставката си. Обясних нещата. Съжалявам, че казах това нещо", обясни министърът скандала с репликата си, че би уволнил водещите на бТВ, които го интервюираха

-1502981181.jpgГеорги Хаджиев-1621422403.jpg

Допусналите нарушения служители в структурите на Министерството на вътрешните работи ще бъдат поканени да напуснат. Няма да търпя полицаи да се превръщат в престъпници с пагон, докато разследват престъпления.

 

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг в Пловдив, където отиде заради акцията, при която бяха арестуваши шефът на Трето РПУ и още шестима полицаи.

 

Той заяви твърдо, че рокадите в ръководството на ОДМВР в Пловдив са неизбежни. Рашков съобщи също, че днес е сменил шефа на СДВР заради полицейско насилие по време на протестите

„Ежедневно работим по кадрови въпроси. Мога да ви кажа, че от днес Столичната дирекция на вътрешните работи има нов ръководител (досегашният бе Георги Хаджиев, бел. ред.). Не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София и то под прозорците на Министерския съвет, можем да останем равнодушни. Трябва да изкореним това. Надявам се, че стилът на работа на тези служители трябва да се промени. В закона ясно е разписано какви са правомощията. Но в него не пише, че трябва да се пребиват деца. Докато съм министър – ще бъда безкомпромисен. От днес има понижени директори на областни дирекции и в страната”, каза още Рашков, цитиран от Нова тв.

 

Припомняме, че Хаджиев беше главно действащо лице около организацията на полицейския отпор срещу протестиращите миналото лято. Той ще бъде преместен на работа в жандармерията.

По повод началниците на службите за сигурност, които са в неплатен отпуск, Рашков посочи, че според него не е редно ръководителите на важни ведомства в страната да си вземат почивка.

„Премиерът ги покани на среща, но те изпратиха свои заместници. Поканата се повтори – не мога да кажа кога ще се случи срещата, след което ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които са се отклонили от служебните си места и изчакват, надявайки се, че няма да бъдат освободени от длъжност”, категоричен е министърът.

Рашков отрече, че се прави чистка в МВР.

„Чистка означава, когато идва като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е повикал всички регионални директори в София им е разпоредил всеки да си подаде оставката, а той да реши кои да приеме и кои да откаже. Избрал си е удобни хора, всички останали е освободил до един”, обясни той.

"До момента сме освободили двама души в пенсионна възраст, другото са лъжливи обвинения и спекулации. Те прекаляват с обвиненията, но аз имам документи и няма да позволя спекулации", каза още Бойко Рашков.

"Разследването тече от няколко месеца и се стига до реализация. Няма да посочвам конкретни данни, защото това ще попречи на разследването. Каквото ви е казал колегата от прокуратурата Попов, това може да бъде разкрито", каза Рашков по отношение акцията в Пловдив.

"Тук съм, за да се видя с директора на областната дирекция на МВР, защото това е удар по полицията. Още със стъпването си в длъжност съм изразил становище, че ние няма да търпим подобни прояви. Прокуратурата ще си свърши работата", каза Рашков и заяви, че ще има промени в кадровия състав на МВР, където е необходимо.

"Нямам намерение да правя политика и затова прокуратурата ще бъде оставена да си свърши работата, както е цивилизовано", каза още министърът.

Той заяви по повод изборите, че вече има дела за купуване на гласове на предишните избори и прокуратурата работи по тях. Според него трябвало да се обявяват партиите, за които се купували гласове, за да знаят избирателите.

На въпрос за уволнението на главния секретар Ивайло Иванов без мотиви, Рашков заяви, че има такива и това било насилието над протестиращи на протестите миналото лято.

"Ако има управление, което посяга на децата ни, няма да останат млади хора в България съвсем. Аз лично видях ранено момче", обясни той.

"Не виждам основание за оставката си. Обясних нещата. Съжалявам, че казах това нещо. Имам много работа и не стои въпросът за оставка", обясни той случая с репликата си, че би уволнил водещите на бТВ, които го интервюираха.

По повод назначението на дисциплинарно уволнената от КПКОНПИ и кандидат-депутатка на Васил Божков Елена Фичерова той отговори лаконично: "Накрая аз я убедих да направи изявление, в което всички ще прочетете истината и тогава ще искате от нея обяснения. Няма нужда аз да говоря от нейно име. Ще се уверите във фактите, изнесени от самата нея".

 


От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16