Сн. Епицентър.бг

Премиерът взе участие в два международни форума

Борисов в Албания: Вълшебната думичка е коридор N: 8, той ще преобрази Западните Балкани

1838 | 4 юни 2018 | 17:32

"Полагаме усилия. Някои колеги са скептични, но София полага големи усилия негативизмът по отношение на започването на преговори по присъединяване на Албания към ЕС да бъде преодолян", категоричен бе той

Сн. Епицентър.бг -1528123831.jpgСн. Епицентър.бг -1528123702.jpg

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министър-председателя на Албания Еди Рама в Тирана.

 

"С голямо удоволствие посрещам българския премиер Бойко Борисов. Той играе важна роля като защитник на Западните Балкани и в частност Албания", заяви Рама и поясни, че поради тази причина е отличил Борисов с най-престижният медал за признателност.

 

Рама съобщи, че в албанския парламент е гласувал закон за защита на малцинствата и в частност българската общност в страната.

 

„Признателни сме, че през тези 6 месеца работехте активно за европерспективата на всички балкански страни", заяви още Еди Рама.

 

Той се надява, че доброто сътрудничество и приятелство между двете държави ще продължи.

 

„Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна“, каза от своя страна премиерът Борисов.

 

По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните.

 

"Благодаря на теб и на парламента за приемането на българското малцинство", обърна се Борисов към Рама.

 

"Вълшебната думичка е коридор номер 8. С него съвсем различно ще изглежда регионът. Надявам се скоро да бъде модернициран и обновен", заяви българският премиер.

 

"Полагаме усилия. Някои колеги са скептични, но София полага големи усилия негативизмът по отношение на започването на преговори по присъединяване на Албания към ЕС да бъде преодолян", категоричен бе той.

 

Борисов определи като успех в международно отношение домакинството на Тирана на процеса Акаба, който за първи път излиза от родината си.

 

България активно ще се включи и в работата на координационния център, който се създава в Албания за борба с радикалния ислям сред завръщащите се от зоните на конфликти.

 

„Загуби ли сме битката с радикалния ислям в главите на хората. България ще участва с всички сили в този координационен център“, каза премиерът Борисов. Той обяви, че ще има и съвместни учения на българските и албанските специални сили. На пресконференцията стана ясно още, че Страната на орлите започва мащабна програма за възраждането на 100 села и България ще бъде патрон на едно от тях.

 

В заключение Борисов заяви, че се надява до няколко години Балканите да станат още по-прекрасно място за живеене.


Еднодневната визита на българската делегация включваше и участие в два международни форума, посветени на борбата с тероризма и насилствения екстремизъм.

 

По време на двустранните разговори бяха обсъдени диалогът и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

 

По време на визитата си българският министър-председател Бойко Борисов взе участие и в среща по Процеса Акаба по въпросите на Балканите.

 

Процесът Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдулла II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия.


На днешната среща обаче кралят не присъства по вътрешнополитически причини. По последна информация оставка в йорданския парламент е възпрепятствала пътуването на Абдулла до Албания.


От категорията

Борисов и Ципрас направиха първа копка на интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

-1558524182.jpg

Междусистемната газова връзка ще осигури диверсификация не само на маршрутите, ...

22 май 2019 | 13:08

Корнелия Нинова: Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши

Снимка Кадър Нова телевизия-1558501785.png

Постъпват сигнали от страната за ползване на МВР за всяване на страх, за ...

22 май 2019 | 08:03

Иво Христов: Цялата власт е в ръцете на една партия–държава и дори на един човек

Снимки: БСП-1558551561.jpg

За да не продължава това, заради което България е обезлюдяваща, с класа от ...

22 май 2019 | 21:58

Хасан Азис горд, че за втори път участва в стратегически за страната и за Европа проект

Хасан Азис горд, че за втори път има възможност да участва в стратегически за страната проект-1558550326.jpg

Като зам.-областен управител в периода 2001-2003 г. Хасан Азис е бил ...

22 май 2019 | 21:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.