Божествена симфония от музика и багри, посветена на Иван Вазов, поднесе арх. Пламен Мирянов

С чисто сърце и бъдни помисли патриотът отбеляза 170-тата годишнина от рождението на Патриарха

Мисията да следваш Вазов - облечена в музика и слово, поднесена от арх. Пламен Мирянов

3211 | 13 юли 2020 | 10:48

Грандиозният спектакъл по идея на Мирянов бе под надслов „Българийо, аз тебе всичко дадох“ и представляваше вълнуваща феерия от слово, музика и художествени кадри, вплетени в унисон от умелата режисура на талантливия арх. Мирянов

Божествена симфония от музика и багри, посветена на Иван Вазов, поднесе арх. Пламен Мирянов
-1594639268.jpgБожествена симфония от музика и багри, посветена на Иван Вазов, поднесе арх. Пламен Мирянов
-1594639322.jpg-1576148166.jpgБожествена симфония от музика и багри, посветена на Иван Вазов, поднесе арх. Пламен Мирянов-1594628006.jpg

Божествена симфония от музика и багри, посветена на Иван Вазов, поднесе арх. Пламен Мирянов на всички българи. На фона на антиправителствени протести, шумни лозунги и нехуманно отношение един духовен човек, един истински родолюбец показа що е българщина. 

 

С божествена симфония от музика, багри, цветове и изключително въздействащи рецитали младият Мирянов и екипът на фондация "Нашият дом е България" отбеляза 170-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Спектакълът бе в едно от любимите места на поета - Борисовата градина. 

С чисто сърце и бъдни помисли патриотът инициира и създаването на Вазова алея на словото в Борисовата градина, която ще изгради с лични средства и щ дари на Столична община.

 

„За мен словата на Вазов са национално богатство. Одите, които той ни завеща, са велики стихове, които ще останат в нас завинаги, за да приповдигат сърцата и душите ни, за да ни напомнят защо трябва да сме горди, че сме българи“ – каза арх. Мирянов по време на пламенното си слово за Вазов. И допълни: „Всички ние, заедно с таланта на прекрасните артисти, с подкрепата на Министерство на отбраната и Столична община, и искрената ваша обич към словото, непреходното и духа, празнуваме рождения ден на Иван Вазов и красотата на съвременната българска словесност, достолепието на свещения ни език“, изповядва младежът. 

 

Грандиозният спектакъл по идея на Мирянов бе под надслов „Българийо, аз тебе всичко дадох“ и представляваше вълнуваща феерия от слово, музика и художествени кадри, вплетени в унисон от умелата режисура на талантливия арх. Мирянов. Той пренесе присъстващите в света на Вазов, въздействайки на всичките им сетива едновременно с майсторски рецитали на художествена реч, вълнуващ сърцата музикален акомпанимент и кинематография – празник, достоен за 170-годишнината на великия строител на съвременния български език. Нито един от присъстващите не остана равнодушен при изпълненията на „Молитва в планината“, „При Рилския манастир“, „Отечество любезно“, „Паисий“ и останалите произведения в програмата.

 

Освен автор и режисьор на впечатляващия спектакъл, арх. Мирянов е и създател на видео импресиите, които бяха излъчени по време на събитието. Той е заснел лично голяма част от спиращите дъха кадри и е прекарал месеци в търсене на най-подходящите природни картини от Рила, Балкана, Сопот, както и от къщата на Вазов, чрез които да илюстрира с автентичност всяка дума от божествения спектакъл, всеки текст от словото на Вазов.

В художественото оформление на сцената почетно място заемаше и един от най-красивите портрети на Иван Вазов, който би могъл да бъде видян само в неговата къща и на спектакъла на арх. Мирянов.

 

Към съвършената симфония от изразни средства се включиха и малкият Александър Иванов с трогателно изпълнение на „Аз съм българче“, рецитаторът на Гвардията – Янко Лозанов, Галя Димитрова, Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, които изпълниха „Де е България“, „Марш на София“, „Марш на Шипка“, „Тих бял Дунав“; Живко Василев с кавал и Деница Димитрова с изпълнение на арфа. А хорова капела с диригент Нели Трошева и бас баритонът Пламен Бейков допълниха празника с красотата на православните песнопения.

 

„Движени от „неуморим вътрешен тласък“, както казва народният поет, дадохме най-доброто от себе си да пресъздадем по достоен и красив начин най-емблематичните произведения на Иван Вазов. Вазовото слово е проникновено, пъстро, богато и трябва да стигне до повече млади хора, защото те имат нужда от това слово! Уверен съм, че българите помнят и почитат Вазов“ -  каза още арх. Пламен Пламенов Мирянов, който лично и изключително въздействащо изпълни голяма част от рецитациите на Вазовите текстове.

 

В пламенното слово на младия архитект се усещаше искрената почит, която той има към таланта на Вазов. Тази почит и уважението са вдъхновили арх. Мирянов и за следващата му инициатива, посветена на великия поет – създаване на „Вазова алея на словото“ в Борисовата градина.

 

„Борисовата градина е била любимо място на Вазов, в нея той е обичал да се разхожда и да черпи вдъхновение. Затова за нас от Фондация „Нашият дом е България“ е чест да споделим с вас, че ще предложим на Столична община идеен архитектурен проект за обособяване в любимата ни Борисова градина на „Вазова алея на словото“, на която да бъдат разположени знакови стихове на поета.Тази алея ще проектираме и изградим със собствени средства и ще дарим на София. Така, разхождайки се в любимата му Борисова градина, всички ние ще можем да си спомняме ежедневно за наследството, което той ни завеща!“ – обосновава идеята си младият творец.

 

Освен това арх. Пламен Пламенов Мирянов планира грандиозният спектакъл, посветен на Иван Вазов, да бъде осъществен и в други градове на страната, както и да предостави на Министерството на образованието всички свои исторически филми и видео импресии, които е създал.

 

„Влагаме изключително много усилия, време и талант в това да направим българското слово и история атрактивни за новите поколения, да стигнем до тях, да спечелим сърцата им. Вярвам, че това е нашата мисия на тази земя – да предадем, това което ни е дадено, но и да създаваме неуморно, всеки ден да творим!“ – споделя арх. Пламен Пламенов Мирянов.

 

Младежът продължава пътя на духовното просветление, въвличайки нови и нови следовници. Пътят на светлината е осеян с родолюбие, патриотизъм и любов, а чрез своите божествени картини на родното Мирянов извиква чувства на възторг и преклонение и пред великите исторически личности на България.

Мирянов не стига до тук. Той иска да увлича младите, да ги накара да научат словата на Вазов, да усетят мощта на неговия порив за свобода, да намерят своя път към неговото духовно извисяване.

Вазов е вечен. И всяко докосване до него ни прави по-българи и по-родолюбци. На тази мисия се е посветил младият Мирянов. И намира все повече свои последователи, за които България е над всичко. 

 

_______

 

Визитка:

 

Арх.  Пламен Пламенов Мирянов се дипломира в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 г.

През 2016 създава Фондация „Нашият дом е България“ с цел да издигне националното самочувствие и дух на българите, да популяризира красотата на природата ни, да съхрани традициите, фолклора и културата на България.

Страстта и любовта, с които работи, не остават незабелязани и не след дълго дават и своите резултати – проектите му стават все по-популярни и търсени.

За дейността си той е отличен с множество награди, сред които наградата Награда “Достоен Българин” на Вестник 24 часа и БНТ, наградата „Златно сърце“ за „Патриотични дейности“ и „Инвеститор в християнските им морални ценности на обществото“, първа награда на Международния туристически фестивал „На източния бряг на Европа“ и много други.

А архитектурния му талант е забелязан и от националния конкурс „Сграда на годината“, който му присъжда първа награда за жилищна архитектура за сграда „Диамант“ (2018) и за сграда „Летера“ (2013).

 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45