Бранимир Ботев: Промяна на президентите или президенти на промяната

И Тръмп, и Радев се изправят срещу установеното статукво и го разбиват при това безапелационно.

Бранимир Ботев: Промяна на президентите или президенти на промяната

5507 | 6 ян. 2017 | 16:11

Тръмп и Радев са антисистемни играчи. Те не идват от недрата на дадена партия, не са партиен политически продукт, а напротив, изправят се срещу кандидати сочени за фаворити, излъчени именно от управляващите партии.


Бранимир БОТЕВ

Главен изпълнителен директор на

Европейския институт за стратегии и анализи 

 

Специално за Епицентър.бг


Два избора за държавен глава в края на миналата година се очакваха с нетърпение в България. И ако изборът на български президент обяснимо беше във фокуса българските граждани, то изборът на президент в страната световен лидер – САЩ се очакваше със затаен дъх от целя свят.

Резултатите от изборите и у нас и в Америка опровергаха, дори не се притеснявам да го кажа попиляха*, предварителните очаквания.


Удивително е колко много съвпадения и прилики има във фабулата, свързана с тези два избора в две страни, които като че ли нямат база за сравнение.

 

Едната, България - страна с над 1300-годишна история, но най-бедната и изостанала страна в Европейския съюз (слава, Богу все пак член!), намираща се на външната граница на Европа на изпълнените с проблеми Балкани, в контактната зона с мигранти и колебливия баланс между християнския свят и все по радикализиращия се в своя ислям Близък Изток.

 

Другата,  Америка - световният лидер, най-мощната в икономическо, финансово и военно отношение страна, млада държава, генерираща пример за демокрация в американската мечта, където всеки човек може да постигне всичко.


И в двете страни за президенти бяха избрани личностите, които не бяха фаворити на управляваща политическа класа и на които социологическите агенции до последно отреждаха губещото място.

В САЩ през цялата кампания до деня на изборите преднината на Хилари Клинтън „плуваше“ между 2%,3% и 11%, според услужливите изследвания на общественото мнение.

В България предричаха на ген. Румен Радев загуба още на първи тур, без достигане до балотаж.

Единствената агенция, която не се поддаде на еуфорията да следва победителите от ГЕРБ беше Маркет Линкс**, която още от начало предвиди потенциала и победата на ген. Радев.

 

В резултат президентските избори бяха спечелени не от нарочените фаворити Хилари Клинтън и Цецка Цачева, а от алтернативните кандидати Доналд Тръмп и Румен Радев.

 

Съвпаденията не свършват дотук  -  двамата са родени през юни, Тръмп на 14.06.1946, Радев на 18.06.1963 г. и двамата са зодия близнаци.

 

И двамата имат петица в президентската си номинация, Тръмп ще бъде 45-ия президент на САЩ, а Румен Радев 5-ия президент на България.

 

И двамата имат повече от един брак.

И двамата са завършили колеж в САЩ, Тръмп в Пенсилвания, Радев „Максуел“ – Алабама.


И двамата печелят избори през ноември, Тръмп на 08-ми ноември, Румен Радев на 13-ти ноември.


И двамата са несистемни, може да се каже дори антисистемни играчи. Те не идват от недрата на дадена партия, не са партиен политически продукт, а напротив, изправят се срещу кандидати сочени за фаворити, излъчени именно от управляващите партии.

 

И двамата се изправят срещу установеното статукво и го разбиват при това безапелационно. Тръмп получава над 55% в избирателната колегия, а ген. Радев е избран с близо 60% от гласовете на българите.


Големият въпрос сега пред гражданите на малка България, както и на велика Америка е дали присъствахме на поредната промяна на президенти или Тръмп и Радев ще станат истински президенти на промяната.

 

Светът се нуждае от това и гражданите разчитат независимо колко и какви са президентските правомощия.

 

Хората избраха Тръмп и Радев, защото повярваха в тях като личности.

 

Един от великите американски президенти Удроу Уилсън заявява в прословутата си реч от „14 точки“: „Президентската власт е толкова голяма и влиятелна, колкото и човекът който я упражнява.“ Към това няма какво да се добави!

--------------------

*Извинение за употребата за несоциологическия термин, но той най-добре изразява крайния резултат
**Каква ирония, това е агенцията, в която като съучредител и социолог работи Румяна Бъчварова, сега зам.-председател на ГЕРБ, очевидно е по-добър социолог, отколкото министър на вътрешните работи.

 

Авторът е социолог, бивш зам.министър на икономиката, енергетиката и туризма в три правителства


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Йоаким Каламарис: Изборът на името Северна Македония е удар по православието

Йоаким Каламарис Снимка: Радио "Фокус"-1529506013.jpg

Ципрас е разрушител, ратификацията ще мине през парламента, но това ще бъде ...

20 юни 2018 | 17:45

Кеворк Кеворкян: Наивността българска

-1460718675.jpg

Ако бяхме по-пресметливи, а и търпеливи, ние трябваше да играем ролята на Гърка ...

20 юни 2018 | 22:09

Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България

Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България -1529480680.jpg

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на ...

20 юни 2018 | 10:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Emil Marinov


7 ян. 2017 | 00:27Още с влизането си в ЕС,в страната се ройха десетки НПО и други". научни"институти ,които ежедневно ни обработват с говорителите си ,колко сме добре, какво щяхме да сме без този Съюз ,колко пари ни преведе и т,н.без да виждат ,че той ни остави без икономика,съсипа ни предпприятията ,взе ни бевъзмездно кадрите с ВО,лекари инженери,фармацефти,ИТ специалисти ,медицинските сестри,,златните мини с несправедливи договори и т.н. Само от Привлечените"откраднати" кадри сме загубили около 30 млрд,национален доход!От страната се изннася чре з печелившите компапании ежегодно по около 8 9 милиарда лева и т,н,закоито Се мълчи от предателските ни политици и депутати!?!? Само ,че народът вече пита:Докога тази Бедна стран ще бъде жертвата на геополитиката на този Съюз!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


6 ян. 2017 | 16:44Епицентър.бг следва да постави още една звездичка или направо няколко и да посочи все пак от толкова много у нас "аналитични центрове" с директори аджеба с какво се хранят все пак тези центрове и техните директори? Какво произвеждат, "анализи" които нямат нищо общо с действителността. От сутрин до вечер по ТВ тата вървят "анализатори", "политолози","астролози", "врачки", баячки", "експерти", "социолози", "психолози" "психиатри" и се надпреварват кой по голяма глупост да каже с цел зомбиране на народо населението на територията! Само като погледнеш що "доцент" и "професор" се народи напоследък ти идва да завиеш от "радост" какви "будители" е родила българска майка юнашка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.