Братя Диневи вдигнаха паметник на вселенския патриарх в Истанбул

4633 | 28 септ. 2015 | 18:46

Бюстът на Вартоломей Първи е поставен в едно от най-светите места на църквата - духовната академия „Света Троица“ на остров Халки


Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ подпомогна поставянето на паметник на вселенския патриарх Вартоломей Първи в едно от най-светите места на източно православната църква – духовната академия „Света Троица“ на остров Халки – един от Принцовите острови край Истанбул.

Паметникът е поставен по инициатива на игумена на православната академия – митрополит Елпидофорс. Самият Вартоломей е завършил духовното училище и е бил негов дългогодишен ректор. Бюстът е изработен по поръчка на фондация „Българска памет – Братя Диневи“. Академията е дълбоко свързана с българската история – неин възпитаник е първият български екзарх – Антим Първи, който по-късно е бил и неин ректор. Там са учили известният български общественик и възрожденски политик Марко Балабанов, множество изтъкнати български духовници и общественици, посочиха от фондацията.

На церемонията по откриването вчера присъстваха вселенският патриарх, ктиторът Йордан Динев, повечето митрополити от Светия синод на Вселенската патриаршия и стотици християни, дошли специално за церемонията от Истанбул. Сред тях беше и членът на българското църковно настоятелство – Димитър Атанасов, който е и отговорник на контактите между БПЦ и Вселенската патриаршия. На събитието присъства и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Ктиторите Динко и Йордан Диневи поддържат дългогодишни контакти с Вселенската патриаршия. През 2007 г. Вартоломей Първи им предостави мощи на Свети Андрей Първозвани и на Свети Власий за построения от тях храм „Свети Власий“ в едноименния град, а след това и лично благослови храма. През 2010 г. лично патриархът им връчи ордена „Свети Андрей Първозвани“ – най-високото отличие на вселенската патриаршия.

От фондацията на двамата ктитори, построили общо 4 православни църкви, уточниха, че поставянето на паметника е израз на тяхното дълбоко уважение към източното православие, както и фактът, че Вартоломей Първи играе много положителна роля в развитието на християнската църква. Освен това Вартоломей е изиграл важна роля за обединението на БПЦ след нейния разкол – с негово съдействие бе свикан Всеправославният събор на всички източноправославни патриарси през 1998 година в София, където под неговото председателствуване се стигна до историческото помирение в нашата църква.


От категорията

Борисов за апартаментгейт: Всеки ще си понесе отговорността! Ние ще си понесем нашето петно! (ВИДЕО)

Борисов за скандала с ВИП-апартаментите: Всеки ще си понесе отговорността!-1553245705.jpg

Аз съм създал тази партия, за да се бори с корупцията на комунистите. Те ...

22 март 2019 | 11:08

Нинова за апартаментгейт: ГЕРБ се самозабравиха! Да се махнат от властта, за да изтрезнеят!

-1551263918.png

Моделът "ГЕРБ" е корупция в закони, политически рекет над бизнеса и в ...

22 март 2019 | 17:06

Протестиращи медицински сестри разпънаха палатка пред министерството на здравеопазването

-1553180189.jpg

Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна ...

22 март 2019 | 17:39

Валери Симеонов: Коалиция с ВМРО за евроизборите е неосъществима, а с "Атака"- невъзможна

-1550161455.jpg

Заявката на БСП за предсрочни парламентарни избори след евровота е опит за ...

22 март 2019 | 16:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.