Ако Ердоган не се справи с нея, нищо чудно да загуби следващите избори

Британски експерт: В Турция се задава икономическа катастрофа

5450 | 30 юни 2018 | 15:38

Външната политика на Анкара вече не е силно обвързана със западния лагер, смята преподавателят по политология в лондонския Kings College Саймън Уолдман


Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Турция

Извънредните президентски избори в Турция миналата неделя доведоха до очаквана победа на Реджеп Ердоган. Парламентарните обаче неочаквано изтласкаха на преден план бившия му непримирим политически противник и настоящ политически съюзник Девлет Бахчели. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган ще разчита за парламентарно мнозинство на Партията на националистическото действие. А националистите потриват ръце, че Ердоган ще им даде каквото поискат, защото ако не е бил предизборният съюз с тях, сигурно е щял да се провали на вота.

Преподавателят по политология в лондонския Kings College Саймън Уолдман коментира ситуацията в Турция. Той работи по проект към Истанбулския политически център на университета "Сабанджъ".

- Беше ли резултатът от президентските и парламентарните избори изненада за Вас?

- Не. Аз знаех, че Ердоган и Партията на справедливостта и развитието ще победят, но само заради съюза с Партията на националистическото действие. Твърде преувеличено обаче беше възникването на Добрата партия на Мерал Акшенер. Формацията се възприе като заплаха за управляващите. Резултатът на Акшенер като кандидат - президент и този на нейната партия се получи от отнемането на гласове от Народнорепубликанската партия.
Другият кандидат-президент Мухарем Индже се представи много добре. Той спечели подкрепата на 30 на сто от избирателите, но въпреки това остава с 20 пункта зад победителя в този вот - Реджеб Ердоган.
За мен прогнозите за загуба на Ердоган и партията му бяха оптимизъм без доказателства, който се основаваше на наивност, подхранвана от надежда и желание за промяна.

- Бихте ли казали повече за Партията на националистическото действие? Откъде дойдоха тези 10% подкрепа?

- Тази подкрепа идва от избиратели на Партията на справедливостта и развитието, които гласуваха за Ердоган за президент. Но, не и за партията му на изборите за парламент. От друга страна те не искаха да дадат победа на опозицията, знаейки, че Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие са в коалиция.

- Как ще коментирате исканията сред опозицията, които вече се чуха, за оставка на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу?

- Мисля, че е неизбежно Мухарем Индже да предизвика Кълъчдароглу, тъй като Индже в момента се носи на гребена на вълната на популистко одобрение, поне в кръговете на партията. Народнорепубликанската партия не функционира в много отношения. И изборите показаха, че грешният човек е начело на най-голямата опозиционна формация. Ако Кемал Кълъчдароглу продължи да е лидер след изборните поражения през последните години, то това ще е лош сигнал към избирателите и нищо чудно те да загубят доверието си към Народнорепубликанската партия.

Пред Турция се задава икономическа катастрофа. Налице са достатъчно индикации за такова заключение. Първата е спадът на лирата, следвана от не малката младежка безработица - около 25 на сто и растящата инфлация. Тревожно е, че има отлив и на чужди инвеститори, които е трудно да бъдат убедени да се върнат обратно в Турция.

Справянето с тази криза ще бъде задача на президента Ердоган и администрацията му. Очакванията за положителен изход от кризата накараха хората да гласуват за Ердоган, защото те очакват той да върне икономическото лидерство на страната. И ако това доверие не се оправдае то след пет години или пък при следващи избори, нищо чудно Реджеп Ердоган да ги загуби.

- Какви ще бъдат отношенията на Турция с другите страни, особено със Запада?

- Външната политика на Анкара вече не е силно обвързана със западния лагер. Турция няма място сред напрежението между Европа и Съединените щати. Просто стратегическите им приоритети не съвпадат и това е една от причините за разминаването в отношенията между Анкара и Западния свят. Сътрудничество все пак би могло да има и то най-вече в икономически план. Турция и Запада могат да бъдат добри търговски партньори и трябва да бъдат такива. Притеснява ме обаче съществуващата в момента стагнация в стокооборота между Турция и европейските държави. Мисля, че е време да се помисли и и по този въпрос и усилията на турските власти да бъдат насочени към подобряването на търговските взаимоотношения и с Европа, а не само с Русия и Китай.

- През март догодина в Турция предстоят местни избори. Ще са ангажирате ли с прогноза?

- Те са възможност за опозицията и затова мога да ѝ препоръчам да не губи време в анализи на отминалите избори. Нека отиде при хората и чуе проблемите им.

 


От категорията

Симеон Николов: Кой иска да превърне Европа в ядрено бойно поле, отваряйки кутията на Пандора

-1472586819.jpg

Европейските лидери до последния момент така и не разбраха, че отказът от ...

21 февр. 2019 | 18:54

Politico: Проблемът на Източна Европа не е Русия

-1550777499.jpg

Докато там съществуват дълбоко вкоренени вътрешни проблеми, недоброжелателите, ...

21 февр. 2019 | 21:28

Йордан Величков: От Филип Димитров до Борисов – всички са виновни за днешния погром

-1468925964.jpg

Не външни сили, българските политици са виновни за бедите ни през последните 30 ...

22 февр. 2019 | 18:42

Георги Йорданов за Дечко Узунов: Един духовен проповедник, чиято осанка излъчваше достолепие...

С акад. Дечко Узунов и Олга Узунова, 1982 г.-1550834744.jpg

Неговото жилище, в близост до квартала на дъновистите, беше своеобразен духовен ...

22 февр. 2019 | 18:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


1 юли 2018 | 09:08Дрън, дрън, ярина ! Турция върви напред и това дразни много Запада. Върви напред в икономически и военен план. Влиянието на наглосаксите намалява с всеки изминат ден и това ги плаши. Затова е този кух "анализ" не от кой да е, а именно от наглосакс.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.