Джулиан Асандж при ареста му през 2019 г.

Американските власти заявиха, че ще обжалват решението

Британски съд: Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ поради „риск от самоубийство“

1803 | 4 ян. 2021 | 14:26

Ако бъде осъден по обвиненията в САЩ, създателят на WikiLeaks е заплашен от присъда от 175 години затвор, съобщават неговите адвокати


Създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения, поради опасения за психическото му здраве и риск от самоубийство. Това постанови британският съд, който гледа делото, съобщава националният ежедневник The Independent, цитиран от Агенция "Фокус".

Окръжният съдия Ванеса Барайцер заяви, че условията на изолация, с които Асандж вероятно ще се сблъска в САЩ, означават, че екстрадицията ще бъде „потискаща“.

49-годишният Асандж ще бъде обвинен, включително в шпионаж и проникване в компютърна мрежа, ако бъде върнат в родината си, припомня изданието. Той предизвика гнева на Вашингтон, като направи публично достояние хиляди документи с класифицирана информация, разкриващи мрачните реалности на т.нар. „война срещу тероризма“.

Вашингтон твърди, че изтичането на информация е грубо нарушаване на закона и е довело до застрашаването на човешки животи. Според основателя на сайта „Уикилийкс” обаче обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Американските власти обявиха, че ще обжалват решението на съда в Лондон.

Ако бъде осъден, Асандж е заплашен от присъда от 175 години затвор, съобщават неговите адвокати. Според американското правителство обаче присъдата му най-вероятно ще бъде между 4 и 6 години. Срещу него са повдигнати 18 обвинения включително за заговор за проникване в базите с данни на американската армия с цел да се придобие чувствителна секретна информация, свързана с военните действия в Афганистан и Ирак.

Според американското обвинение изтичането на тази информация е застрашило човешки животи.

Асандж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон от страх от екстрадиция в скандинавската страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ.

Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранцията и го осъди на 11 месеца, които излежава в затвора „Белмарш”.

 


Намери своята история

От категорията

Виктор Орбан: Брюксел предава Унгария и европейците

-1624004849.jpg

Унгария защитава цяла Европа, подчерта той и добави, че се надява планът на ...

23 септ. 2021 | 14:14

Скандално: Преброителите в РС Македония манипулират данните за национална принадлежност

Сн. БГНЕС-1632390912.jpg

Колев е изпратил открито писмо до Апостол Симовски, директор на Държавната ...

23 септ. 2021 | 12:54

Хари и Меган популяризират ползата от ваксините на събитие в Ню Йорк

Сн. БГНЕС-1632408150.jpg

За повода двамата бяха облечени изключително елегантно - в черни костюми. Меган ...

23 септ. 2021 | 17:42

Брюксел предлага универсално зарядно устройство

-1437559243.jpg

USB-C да стане стандартния порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, ...

23 септ. 2021 | 15:20