Президентът посочи, че това е повече от общия брой на американските жертви от двете световни войни и войната във Виетнам

Байдън обяви национален траур. Броят на жертвите на К-19 в САЩ надхвърли половин милион

1086 | 23 февр. 2021 | 08:05

Байдън, съпругата му Джил и вицепрезидентът Камала Харис и нейния съпруг Дъг Емхоф запазиха мълчание пред 500 свещи, които представят печалния рекорд


Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви петдневен национален траур в памет на жертвите на коронавируса, съобщи прессекретарят му Джен Псаки.

Знамената на всички американски федерални сгради ще бъдат свалени на половин мачта, за да се почете паметта на половин милион жертви на Covid-19 в страната.

 

По време на емоционална церемония в Белия дом американския президент Джо Байдън отбеляза смъртта на над половин милиона следствие на Covid-19 в страната.

Байдън, съпругата му Джил и вицепрезидентът Камала Харис и нейния съпруг Дъг Емхоф запазиха мълчание пред 500 свещи, които представят печалния рекорд. Президентът посочи, че починалите над половин милион за една година по време на пандемията са повече от общия брой на американските жертви от двете световни войни и войната във Виетнам. Той призова да не се забравят загубилите борбата с вируса и още.

„Също призовавам да действаме, да останем бдителни, да спазваме социална дистанция, да носим маски и да се ваксинирате, когато дойде вашия ред“.

Знамената около Белия дом и по федералните сгради, както и по американски посолства по света са свалени наполовина в знак на траур.Камбаните на Националната катедрала тук във Вашингтон биха 500 пъти в памет на починалите.

Още с встъпването си на власт Байдън направи справянето с пандемията свой топ приоритет. Той се отличи от предшественика си Доналд Тръмп, който минимизира опасността и който също политизира темата.

На бдението Байдън призова за пореден път за обединение при справянето с Covid-19 и за спиране на дезинформацията, която е “разделила семейства и общности в страната и е отнела прекалено много човешки животи.” Президентът също предупреди, че броят на жертвите на вируса в САЩ може да надхвърли 600 хиляди.


От категорията

Forbes: Морски дуел – НАТО и Русия демонстрираха един на друг на какво са способни в Крайния Север

Изстрелване на ракети от руския крайцер "Маршал Устинов"-1614711309.jpg

Докато пактът задейства мощни въздушни и морски сили на западното крайбрежие на ...

2 март 2021 | 20:54

САЩ ще наложат санкции срещу 7 руски представители заради Навални

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен-1606241809.jpg

Междувременно държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон търси ...

2 март 2021 | 17:40

Зам.-председателят на ЕК: Да сме наясно – ваксинационният паспорт няма да е пожелателен

-1457962501.jpg

Документът ще бъде задължителен за пътуване, подчертава Маргаритис Схинас

2 март 2021 | 17:44

Според Бучковски възгледите на Любчо Георгиевски заслужават обсъждане и внимание

Владо Бучковски-1606915248.jpg

"Трябва да подготвим местната общественост за темите, които ще бъдат ...

2 март 2021 | 12:34