Бюджетът издава кого обича властта: чиновниците – да, майките и пенсионерите - не!

За да повярват всички българи, че живят европейски, трябва и най-бедният да е убеден в това

Бюджетът издава кого обича властта: чиновниците – да, майките и пенсионерите - не!

8515 | 5 дек. 2019 | 16:12

Къде е дигитализацията, къде е прословутата административна реформа и „едното гише“, за което слушаме от времето на Костов?


Цяла сутрин слушам депутати от управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти да обясняват защо няма пари за пенсионерите и майките с думите, че „такива са възможностите на държавата“. И говорят ли, говорят. В същото време ни обясняват за икономическия растеж и за повишения кредитен рейтинг на държавата. За това как стабилно стои страната ни в ЕС и НАТО.

Държавният бюджет е концентриран паричен израз на волята на управляващата партия. И като такъв издава за кого ги е грижа властниците, а за кого – не. Затова сега в буквалния смисъл на думата – цифром и словом, ще се опитам да покажа за кого най-вече се грижи властта, когато разпределя нашите общи пари.


Стана ясно, че администрацията й е на сърце, но пенсионерите и майките – не. Парите на чиновниците нарастват с 10%, а на пенсионерите – с 6,7%.

Майчинските са замразени на 380 лв. С обяснението, че е хубаво майките по-бързо да се върнат на работа, иначе се депрофесионализирали. Не е ли по-добре да им се предостави избор? Те сами ще се върнат на работа, ако смятат, че получават добра заплата и искат не просто да се утвърдят на работното си място, но и да растат в кариерата.

433 хиляди държавни служители получиха с 10% увеличение на заплатата от 1 януари тази година. От 1 януари 2020 г. чиновниците отново ще получат 10-процентно увеличение.
В бройката, съобщена тогава от министърът на финансите Владислав Горанов, явно фигурират всички на държавна издръжка. НСИ съобщава данните без заетите в съдебната власт, Министерството на отбраната и на вътрешните работи. Според националната статистика в администрацията на изпълнителната власт работят 99 258 души, а в териториалните – още 42 309 (данните са към юни т.г.).

Администрацията е лицето на една държава. Не може да искаме в институциите да ни посрещат приветливи служители, ако те едва свързват двата края. Така че повишаването на доходите им не е нещо лошо.
Но защо „на калпак“, къде е прословутата административна реформа? Къде е дигитализацията, която щеше да намали раздутите щатове и да пресече от корен корупцията? А „едното гише“, за което слушаме от времето на Иван Костов като министър-председател, къде е?

Сигурно някога ще ги бъде. Но не сега.
Това, което ще стане след 1 януари, е 10% върху доходите на всички чиновници. И на протестиращите заради ниските си (според тях) заплати работници от агенцията по храните, и чиновници в министерствата, получаващи два пъти повече. При това увеличението ще засегне еднакво и работливите, и мързеливите.


Заетите в БАБХ получават между 800 и 1000 лв. заплати, стана ясно по време на протестите, на които симпатични млади жени носеха плакати с надпис „Отговорни сме за вашето здраве“. Това, което искаха да кажат е, че няма как с тези пари да се живее нормално, според критериите на развита страна, член на Европейския съюз. Според критериите на върховната ни власт сигурно може.

Еднаквото увеличение на чиновническите заплати може да докара напрежение сред самите чиновници, които обикновено на тримесечие получават и т. нар. допълнително материално стимулиране, което също е процент от заплатата. С други думи „богатите“ сред тях ще стават по-богати, „бедните“ - по-бедни.

А най-“богати“ ще бъдат тези от каймака на администрацията.
Колко са те?
Пак според статистиката, в централната администрация се трудят близо 57 хиляди души. В най-висшия ешелон на държавната пирамида - в Министерския съвет и министерствата, работят 6938 души (без съдебната власт, Министерството на отбраната и на вътрешните работи). Други 3170 души са по бюрата в държавните агенции. Отделно над 42 хиляди има в териториалните администрации.

Много повече, отколкото са били онези 90 000 по царско време. Дори по времето на социализма, който се наричаше още командно-административен строй и администрацията наистина командваше икономиката, чиновниците са били 107 хиляди.

Сега да видим колко получават депутатите, за да разберем сит на гладен вярва ли.
Народните представители са пряко заинтересовани възнагражденията в обществения сектор да се повишават, защото собствените им доходи зависят от тях. Депутатската заплата е равна на средната заплата от последния месец от тримесечието в обществения сектор, умножена по три. Или 3873 лв. в момента. Върху тези пари има добавки за стаж, за участие в комисии и т.н. В предишното тримесечие тя е била със 117 лв. по-ниска. Повишението е заради нарасналите доходи в обществения сектор.
Това повишение е половината от цялата пенсия, която депутатите решиха да отпуснат на най-бедните пенсионери – 250 лв. Най-ниската пенсия е дори под линията на бедност – 363 лв. Припомням – тя се определя административно.
Интересно ми е тези, които са я определили, с колко лева живеят? Влизали ли са в аптека, поглеждали ли са колко струват лекарствата? Сещат ли се, че с годините, нас хората, ни нападат различни болести?

 

Всичките тези числа показват, че държавната баница можеше да се разпредели по-добре, ако се правят реформи, а не се кара по инерция - тазгодишният бюджет, като миналогодишния. Защото колкото и да са много чиновниците, те са много по-малко от пенсионерите.

 

Заетите в управлението получават пари от всички нас, за да управляват. Всички искаме да го правят добре. Не да наливат пари в нереформирани сектори. Например, да позволяват откриването на нови частни болници, но да не ремонтират съществуващите. Почти във всеки областен център има по една огромна болница с много сгради, разположени в парк. Повечето от сградите се рушат, паркът отдавна е запустял и в него е страшно да минаваш дори през деня. За това състояние са виновни чиновници, които от 1 януари ще получат своите 10% отгоре.

И тези от ВиК-Перник, които не са разбрали, че се задава криза с водоснабдяването на града, също ще ги получат.

И тези в НАП, които допуснаха данните на всички нас, които плащаме данъци, „да се разхождат“ из интернет.
Примерите, уви, са много.

Не мога да се отърва от подозрението, че преизчисление на пенсиите не се прави не защото няма пари, а от някаква инертност. Както се казва – пенсионерите да потърпят още малко, и без това едва ли гласуват за нас.

Приоритет е превъоръжаването на армията, заплатите на учителите.
Което, разбира се, е похвално. Българският учител трябва да има самочувствие, а със 600 - 700 лв. заплата – какво самочувствие? Българският войник също трябва да има самочувствие сред колегите си от останалите държави в НАТО.

Но как тези правилни, европейски политики да срещнат одобрение, когато огромна част от намаляващото българско население не живее „европейски“? Как българите да зарежат старите димящи брички и да харесат електрическите автомобили, когато за тях те струват колкото космически кораб – все едно не могат да си го позволят?

Как да прегърнат идеята за чист въздух, отказвайки се от евтин начин на отопление, когато не могат да си я позволят?

Ясно е, че управляващите няма да приемат идеите на опозицията. Че ще ги обявяват за популистки или за некомпетентни.
Защото е по-лесно. Бюджетът - това са числа и сметки, ако мръднеш едно число се обърква цялата сметка. И трябва да се преизчисли, да се работи наново. Работа, която трябва да свършат чиновници - по-висшите да разпоредят и да създадат организация, по-нисшите – да изпълнят. Все работа. И защо да я вършат? Те своите десет процента отгоре са си гарантирали.

Началниците им също са „гарантирани“ - догодина няма избори.

Има една арабска поговорка: Пътят на кервана се определя от най-бавната камила.

За да повярват всички българи, че наистина живят като европейци, трябва и най-бедният да е убеден в това. А не всяка сутрин за него да е малко чудо - че с тези доходи още е жив.

 


От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


9 дек. 2019 | 13:01БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ България в 21ви век, като старейшина на общочовешкият живот на планетата, няма право да бърка частните лични увлечения с общо консолидираната нужда на Народа и за суверенитет! България в 21ви век, като като представител на единното общочовешко тяло на живота на планетата, неможе "лявата и ръка да не знае, какви поразии върши дясната"! Българи, защо не се вразумим?! НЕ може и няма да има демокрация и истински съюз в условия на санкции, рестрикции, ултиматуми и заплахи, сред държави членки с потъпкан и Евро откраднат СУВЕРЕНИТЕТ! НЕ може и няма да има демокрация, докато под натиска от брюксел чужденци ни се налагат, бит, култура и закони, че и смяна даже на паричната ни единица. А за срам като "потомци" на ДЯКОНА, Ботева и Вапцарова, все още Българите непризнаваме новоосвободилите се от Нео НАЦИЗМА Републики; Северна и Южна Осетии, Нагорны Карабах, Луганск, Донецк и Крым, но Евро поддържаме НЕО


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


9 дек. 2019 | 07:44Дa..., търсим начини да "разцъфнем", a незнаем като Българи как да "вържем", ко сме, на каква възраст сме с каква цел сме се появили на този "презрял" вече свят?! Незнаем даже значението (не речниково), на димата "дете", а търсим начини да се опознаем! Осъзнай се БЪЛГАРИО!! От какво може да се вдъхнови младежта сега, питат стъкмистиките? Чe oт какво може, когато чувствата за ЖЕНСТВЕНОСТ у момичетата и чувството на МЪЖЕСТВЕНОСТ у момчетата са убити из основи, заради пошлите pro американски и западни МУЛТИКИ, порнография, наркомания, разврат, алкохолизъм, филми за насилия, убийства и екстремизъм. Oсновните новини са станали криминални статистични отчети. Няма я вече НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ КОЯТО НИ ПАЗЕШЕ, а се е превърнала в полицейска, палко побойническа РОБОКОП БАНДА, по численост и вьоръжение превишаваща изчезналата ни редовна армия и порочее, всичко това превърнатo в една УЛИЧНА КИЧ ПСЕВДО култура


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


6 дек. 2019 | 09:49От всичко онова ,което е написано в материала изводите са: 1 На никого не му пука за обикновения човек , ако не е от "своите " или не е евентуална "своя" електорална единица. 2. Никой не може да ме убеди ,че големият банкянски" политик , държавник и демократ " не презира , не мрази и едва търпи обикновените пенсионери , защото те не му носят приходи, които да подхвърля наляво и дясно в името Бойково . И се подиграва с тях. От колко години т.н. Коледни и Великденски бонуси за пенсионерите са все 40 лева , като че няма инфлация в тази държава? . А тази година тази сума е точно 3 кг. свинско месо. Лошото ,обаче , е не величината на сумата , а това че въпросното лице се гордее с това , че са се откъснали от съцето му тези пари ,като дар за майките и бащите ни и ако беше жива неговата "мама Мецанка " и тя щеше да е ощастливена . Гордее се като ,че е донесъл тези пари от Банкя , от предишна мафиот


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


5 дек. 2019 | 19:03Властта обича само себе си!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


6 дек. 2019 | 09:54Под власт баш главанака ли имаш предвид ?


Лулчев


5 дек. 2019 | 16:34По традиция волята на управляващата партия е да бръкне в з@дника на народа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.