Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за бебешки храни, памперси и книжни изделия

Това е предложение на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите

Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за бебешки храни, памперси и книжни изделия

5699 | 4 юни 2020 | 16:23

На сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ. В него се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15 на сто върху стойността на направени залози

Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за бебешки храни, памперси и книжни изделия-1591280039.jpg-1513500259.jpg

Бебешките храни и памперси ще се облагат с 9% ДДС от 1 юли като временна антикризисна мярка, въведена заради корона кризата.

 

Това гласуваха депутатите от бюджетната комисия, които приеха на второ четене промените в закона за ДДС.

 

Предложението е на ДПС и то бе отхвърлено при първото четене на законопроекта. Сега обаче вносителите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев предлагат по-подробно разписан текст кои детски храни да бъдат с по-ниска ставка - адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, както и пюрета за бебета и малки деца в опаковки до 250 г - плодови и зеленчукови, с месо и с риба. С 9% ДДС ще бъдат и памперсите.

 

Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, написаха депутите от ДПС още при внасянето на предложението.

 

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка. 

 

С намалена ставка от 9% ще са също така ресторантьорките и кетъринг услугите за доставка на храни, като изрично се посочва, че това няма да важи за вино, бира и високоалкохолни спиртни напитки.


На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

Именно по нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

„Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%, каза Менда Стоянова.

 

Изключването на виното и бирата ядоса представителите на рестораньорския бизнес, които присъставха на заседанието. "Тласкате сектора към пропастта. Не сме се договоряли с премиера за подобна мярка", обяви председателят на Асоциацията на ресторантьорите в България Ричард Алибегов. Според него 30% от сектора няма да може да се възползва от намалението на налога, защото основно продава алкохолни напитки.

 

Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала.От категорията

Борисов: Записи, чекмеджета - това са компромати. Иде тежка криза, трябва ни единение! (Видео)

-1593499740.jpg

Мъчно ми е много за разединението на нацията, което е толкова силно, че не знам ...

15 юли 2020 | 10:13

Нинова: Няма да влизаме в сговор с ГЕРБ за общ план за излизане от кризата

-1594810538.png

Единственият начин за стабилизация е да си подадат оставката, категорична е ...

15 юли 2020 | 13:49

Радев пред посланиците от ЕС: Натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел

-1592803257.jpg

Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, ...

15 юли 2020 | 14:59

Възнаграждението за един час нощен труд става най-малко 1 лев

-1594813708.jpg

Кабинетът одобри нов механизъм за определяне на допълнителното плащане

15 юли 2020 | 14:46