Има ли свободни места в болниците и ще издържи ли здравната ни система?

COVID отделенията и Спешната помощ изнемогват заради коронавируса

1803 | 14 окт. 2021 | 19:27

От столичната спешна помощ съобщават за все по-чести случаи, в които пациенти ги търсят за домашно лечение, което натоварва още повече системата


На фона на затягането на мерките, лекарите в COVID отделенията и медиците от Спешната помощ изнемогват заради наплива на пациенти. Има ли свободни места в болниците и ще издържи ли здравната ни система?

По думите на лекари допълнителни легла могат да се открият за пациенти с коронавирус, но няма достатъчно медицински персонал. Лекарите дават по 24-часови дежурства, а често се налага и извънреден труд, предава бТВ.

В Столичната спешна помощ сигналите също зачестяват и достигат до 330 за 12-часова смяна. Във връзка с големия брой неваксинирани и претоварването на здравната система Българската болнична асоциация ще поиска неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си. Предложението ще бъде внесено в Министерството на здравеопазването.

Повечето пациенти на д-р Светлана Първанова, началник на COVID отделението в МБАЛ „Княгиня Клементина“ са в средно тежко състояние, а около две трети са на кислород. Смените са по 24 часа, а дежурни са двама лекари, две медицински сестри и двама санитари, които се грижат за над 35 пациенти.

„Напоследък се забелязва тенденция към напълно заети легла. Хората работят, лекарите, сестрите и санитарите на предела на силите си. Щом се освободи легло, в рамките на деня се заема“, обяснява Първанова.

В двете COVID отделния в Многопрофиланата болница за активно лечение „Княгиня Клементина“ работят 16 лекари и 16 сестри. В едното отделение вече има три допълнителни легла. „Много трудно вече може да се поемат още повече легла с повече пациенти, изнемогваме. Непрекъснато се повишава натискът и напрежението“, казва д-р Петров.

А от столичната спешна помощ съобщават за все по-чести случаи, в които пациенти ги търсят за домашно лечение, което натоварва още повече системата.

„За съжаление може да изпуснем спешен пациент в животозастрашаващо състояние. Безкрайно тежко е, на ръба на човешките възможности е да се издържи“, каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

За една 12-часова смяна се получават между 70 и 100 сигнала, свързани с COVID-19.

По данни на Столичната регионална инспекция общият брой на леглата в София за COVID пациенти е 1600, от тях 253 са за интензивни случаи. Свободните са 304, като за интензивно лечение има само 33.

У нас вече е разрeшена употребата на моноклонални антитела за лечение на COVID-19, макар че Eвропейската агенция по лекарствата все още ги оценява. Те се препоръчват при хора, които не са на кислородна терапия, но са с висок риск от тежко протичане на вируса.

 


От категорията

Проф. Генчо Начев: Места в COVID отделенията няма, медиците са изтощени!

-1610211046.png

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи ...

17 окт. 2021 | 21:08

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата-1634495069.jpg

Тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена ...

17 окт. 2021 | 21:23

Полк. Митева: Уморихме се от рестарт на системата. Трябва да надграждаме

Кадър: Нова.тв-1634487951.jpg

По отношение на кампанията тя сподели, че се страхува, че може да направи ...

17 окт. 2021 | 19:24