ЧЕЗ: Ако българските власти блокират втория ни опит да продадем активите си, трети няма да има!

Сделката се проверява и от Комисията за финансов надзор, и от ДАНС и прокуратурата

ЧЕЗ: Ако българските власти блокират втория ни опит да продадем активите си, трети няма да има!

1841 | 9 окт. 2019 | 07:58

Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин след тази продажба", е цитиран да казва Плескач


Чешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата им отново.

Това пише пражкото издание "Лидове новини" на сайта си.

Изданието цитира зам.-председателя на съвета на директорите на компанията Томаш Плескач, който е коментирал темата пред чешката информационна агенция ČTK.

 

"Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем тези активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", е казал Плескач. 

 

Чешкото издание припомня, че българският антимонополен регулатор година по-рано блокира предишния опит за продажба на българските активи на ЧЕЗ на малката българска компания "Инерком".

КЗК отказа под предлог, че дейността на дружествата на Гинка Върбакова в областта на слънчевата енергия се припокрива с активност на ЧЕЗ - България в същия сегмент.

 

Кандидат - купувачът "Еврохолд" съобщи, че едва сега Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство по сделката, след като уведомлението до нея е подадено още в средата на август, а договорът между ЧЕЗ и "Еврохолд"на стойност 335 млн. евро беше подписан още през юни. 

"Не искаме да оспорваме решенията на българския антимонополен орган. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството за конкуренцията. Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин след тази продажба", е цитиран да казва Плескач.

За разлика от сделката с "Инерком" сегашният договор с "Еврохолд" трябва да бъде одобрен и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Такова задължение й вмениха депутатите именно покрай преговорите между ЧЕЗ и компанията на Гинка Върбакова. Сделката се проверява и от Комисията за финансов надзор, и от ДАНС и прокуратурата.

Днес "Еврохолд" представя мениджърския си екип и стратегията за развитието на ЧЕЗ БГ.


От категорията

Заради нарушения 253 къщи за гости ще връщат общо 46,4 млн. лв.

Заради нарушения 253 къщи за гости ще връщат общо 46,4 млн. лв.-1573888569.jpg

Най-честите констатирани нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с ...

16 ноем. 2019 | 09:14

НСИ: Доходите нарастват с много усилено темпо!

-1570624782.jpg

С най-висок относителен дял e доходът от работна заплата, следван от доходите ...

15 ноем. 2019 | 12:11

ДНСК прекрати лицензите на шест фирми за строителен надзор

Сн. БГНЕС-1573979258.jpg

Целта е по-стриктното изпълнение на задълженията и отговорностите на ...

17 ноем. 2019 | 10:27

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с намалена мощност заради изключила помпа

-1496693526.jpg

Малко след 9 часа тази сутрин системата за автоматично разтоварване на блока ...

16 ноем. 2019 | 16:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.