ЧЕЗ: Ако българските власти блокират втория ни опит да продадем активите си, трети няма да има!

Сделката се проверява и от Комисията за финансов надзор, и от ДАНС и прокуратурата

ЧЕЗ: Ако българските власти блокират втория ни опит да продадем активите си, трети няма да има!

3436 | 9 окт. 2019 | 07:58

Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин след тази продажба", е цитиран да казва Плескач


Чешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата им отново.

Това пише пражкото издание "Лидове новини" на сайта си.

Изданието цитира зам.-председателя на съвета на директорите на компанията Томаш Плескач, който е коментирал темата пред чешката информационна агенция ČTK.

 

"Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем тези активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", е казал Плескач. 

 

Чешкото издание припомня, че българският антимонополен регулатор година по-рано блокира предишния опит за продажба на българските активи на ЧЕЗ на малката българска компания "Инерком".

КЗК отказа под предлог, че дейността на дружествата на Гинка Върбакова в областта на слънчевата енергия се припокрива с активност на ЧЕЗ - България в същия сегмент.

 

Кандидат - купувачът "Еврохолд" съобщи, че едва сега Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство по сделката, след като уведомлението до нея е подадено още в средата на август, а договорът между ЧЕЗ и "Еврохолд"на стойност 335 млн. евро беше подписан още през юни. 

"Не искаме да оспорваме решенията на българския антимонополен орган. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството за конкуренцията. Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин след тази продажба", е цитиран да казва Плескач.

За разлика от сделката с "Инерком" сегашният договор с "Еврохолд" трябва да бъде одобрен и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Такова задължение й вмениха депутатите именно покрай преговорите между ЧЕЗ и компанията на Гинка Върбакова. Сделката се проверява и от Комисията за финансов надзор, и от ДАНС и прокуратурата.

Днес "Еврохолд" представя мениджърския си екип и стратегията за развитието на ЧЕЗ БГ.


От категорията

БНБ удължи сроковете в мораториума върху плащанията

-1566501422.jpg

Удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася ...

14 юли 2020 | 17:43

Официално! България вече е в чакалнята на еврозоната

-1420625800.jpg

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава ...

10 юли 2020 | 19:31

Рекордна цена на златото на борсата - 1821 долара за тройунция

-1588003708.jpg

По време на вчерашната търговия тя дори достигна нива от 1829,65 долара, което ...

9 юли 2020 | 10:46

ЕЦБ с важен призив към Хърватия и България преди да се присъединят към еврозоната

-1420366653.jpg

Двете страни трябва да работят за подобряване на тяхната икономика и ...

14 юли 2020 | 08:05