ЧЕЗ скри, че иска драстично увеличение на цената на тока, за да прибере от гражданите 180 млн.лева!

КЕВР още не е качила на сайта си писмото, с което скандалното дружество предлага три пъти по-високи ставки от ЕВН и Енерго-про

ЧЕЗ скри, че иска драстично увеличение цената на тока, за да прибере от гражданите 180 млн.лева!

15592 | 12 апр. 2018 | 13:21

380 страници е писмото, изпратено от ЧЕЗ до КЕВР, с което от дружеството мотивират искането си нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната да бъде увеличена с 5%. От ЧЕЗ искат и значително увеличение на цените за достъп и пренос - съответно с 35 и 34%!


Драстично увеличение на цената на тока от 1 юли искат от ЧЕЗ - скандалното дружество, което е на път да бъде закупено от печалноизвестната вече Гинка Върбакова.
380 страници е писмото, изпратено от ЧЕЗ до КЕВР, с което от дружеството мотивират искането си нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната да бъде увеличена с 5%.

От ЧЕЗ искат и значително увеличение на цените за достъп и пренос - съответно с 35 и 34%!

Тези добавки формират около 1/4 от стойността на фактурата.

 

 

Шокиращите данни за първи път съобщи лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

В случай че заявлението на ЧЕЗ бъде прието, живеещите в Западна България ще плащат дневната енергия по 0.138 лв. на киловатчас без ДДС при сегашни 0.132 лв. При нощната енергия скокът е от 0.05696 лв. на 0.08603 лв. без добавките.
Това означава средно увеличение с 16,28% по сметки на дружеството, а според експерти скокът ще е между 16-25%! 
Само си представете какви последици би имало това за бита на обикновените потребители.

За сравнение - останалите две енергоразпределителни предприятия - ЕВН и "Енерго -Про", искат далеч по-ниско увеличение.

ЕВН настоява за повишение от 6.9% на дневната тарифа с 5.4% на нощната.

Увеличение с около 5.5% искат и от "Енерго-Про".

 

И това нямаше да стане известно, ако лидерът на левицата Корнелия Нинова не бе изпратила писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов със запитване какви са параметрите на исканото от ЧЕЗ увеличение на цената на тока.

Шефът на регулатора беше принуден да потвърди изнесените от Нинова ценови ставки, а от ЧЕЗ дадоха мъгляво обяснение за исканото драстично увеличение.

След публикуването на писмото от ЧЕЗ уточниха, че поисканото средно увеличение е 16.28%, тъй като крайният снабдител на ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро, продавал за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност, т.е. цената, по която купува енергията от НЕК, е 107.71 лв./мегаватчас, а я доставя на битовите си клиенти за 56.96 лв./мегаватчас. "Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти", заявиха от компанията. И изтъкнаха, че към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на тока за бита е 8.39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ оставали 8 лв. и 39 ст. Останалите 91.61%, или 91 лв. и 61 ст., отивали за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и други налози.

Председателят на КЕВР Иван Иванов се опита да успокои топката, като увери, че по принцип всяка година всички ЕРП-та искат повишение от 30-50%, но регулаторът отпуска само 1-2%, защото признава само "абсолютно необходими" разходи. "Няма да допуснем никакво значително увеличение", кълне се Иванов.

По закон срокът, в който дружествата трябва да подадат заявления в КЕВР за цените от 1 юли, изтича в края на март. Това съвпадна със скандала около продажбата на българските активи на ЧЕЗ на българската "Инерком", собственост на Гинка Върбакова.

От компанията твърдят, че исканото увеличение няма връзка със сделката. Есперти обаче са на друго мнение.

Според бившия член на КЕВР Еленко Божков увеличението на крайната цена на тока за потребителите на ЧЕЗ с 18% ще донесе на Гинка и компания едни 180 милиона лева, с които тя може да сложи в исканията си до банките за финансиране на сделката. "Едно е да имаш 30 млн. лв., друго е да имаш шест пъти повече в касата си и с тях да плащаш кредита, с който си купил дружество. А как ще погледне една банка, от която искаш кредит, на намерението ти да изкараш едни 180 млн.лв", попита риторично в тв ефира Божков.

Скандалното във вчерашното развитие на казуса "нови драстични цени на тока" е, че писмото на ЧЕЗ е скрито и досега не е качено на сайта на КЕВР.

"ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества, заради продажбата си и всичко досега беше крито нарочно", посочи енергийният експерт пред бТВ.

"Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ-България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?", попита също риторично лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи, след като публикува писмото със заявлението на ЧЕЗ.

"Обръщам внимание, че искането е от 30.03. 2018 г. и досега е крито. Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората", коментира Нинова.

"Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, защото тя се определя от КЕВР, а не от ЕРП-тата", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Ако сделката на ЧЕЗ с Инерком се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството, смята обаче Еленко Божков.

"Ако преговорите с "Инерком България" се провалят, наред идва вторият участник в процедурата за продажбата на активите на CEZ Group в България - индийско-българския консорциум между "Фючър Енерджи" и India Power, пише чешкото издание Lidovky, цитирано от "Сега". Според негови източници, офертите на "Инерком" и "Фючър Енерджи" са били близки. Консорциумът е предложил 355 млн. евро, но срокът за изплащане е бил пет години, което според консултантите на CEZ ще свали цената на активите до 317-333 млн. евро.
В същото време офертата на "Инерком" е на стойност от 342 млн. евро, като сумата ще бъде платена по-бързо, което в крайна сметка е натежало при избора.

 

Освен това в края на 2017 г. "Фючър Енерджи" фалира. Изненадващо обаче един от участниците в преговорния екип на CEZ Group - Томаш Плескач, е коментирал за изданието, че ако преговорите с българската компания се провалят, на дневен ред идва индийската оферта, но без българския партньор от "Фючър Енерджи".

 

Засега е известно, че подкрепа за сделката на Гинка Върбакова са дали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка. Не е ясно обаче дали тя ще успее да събере цялата сума, необходима за покриване на всички разходи, които възлизат на повече от един милиард лева!


От категорията

Канадска компания обяви, че придобива 150 000 декара за производство на канабис у нас

-1462362168.jpg

У нас издаването на разрешения за отглеждане на канабис зависи пряко от ...

21 ян. 2019 | 16:01

Неравенството расте! Богатството на 26 милиардери е равно на парите на половината човечество

-1423141919.jpg

Поразяващите данни се съдържат в доклад на неправителствената организация ...

20 ян. 2019 | 14:17

След Брекзит: Прогнози за повече туристи от Острова в България (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1547901345.jpg

Българските туристически агенции очакват около 200 хиляди английски туристи ...

19 ян. 2019 | 14:35

Камарата на строителите в България се обяви срещу фалшивите новини и за изсветляване на бранша

Инж. Мирослав Мазнев-1541926830.jpg

От КСБ възразиха срещу обвиненията от страна на БСП, които твърдят, че 1,35 ...

19 ян. 2019 | 10:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


12 апр. 2018 | 20:02Да отговори г н премиерът кой уреди мъжът на Гинка да санира жилищни блокове в бургасккия и старозагорския район. Там се вреждат само герберски фирми , защото печалбата е над 50% и тя се дели между ГЕРБ в лицето на Цецо Цветанов и фирмата изпълнител. Цветанов да не си трае и да се прави на светата вода ненапита, а да каже имал ли е общо с Върбаков. Горанов, Борисов, министърката на МРРБ са също в играта и няма защо да си мълчат. А целият МС заедно с онзи десебар И.Иванов да кажат защо мълчаха за очакваното предложение за по висока цена на тока. Факт е, че тази Гинка е параван на български олигарси и банкери.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


12 апр. 2018 | 14:34А Бойчето де го? Дърпа конците на оня лунпен от КЕВР, за да купи Гинчето ЧЕЗ. Долни мижитурки. Тоя път ще играе сопата и всички май ще влязат в кофите за боклук демонстративно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


12 апр. 2018 | 14:07Ха, ха, ха ОЧАКВАН ХОД! Като няма държава, това се случва ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.