Кадри от гостуването на Арманд Хамър в ловната резиденция. Преводач на преговорите за концесия на въглищните находища в Добруджа е Елена Поптодорова.

Частен клуб в покоите на Тато

26537 | 28 февр. 2015 | 13:00

Бившата ловна резиденция край Тервел крие тайни от епохата на социализма

Кадри от гостуването на Арманд Хамър в ловната резиденция. Преводач на преговорите за концесия на въглищните находища в Добруджа е Елена Поптодорова.-1425062028.jpgБронзовите бюстове на антифашисти от Варна чакат постаментите си, за да оформят алея.-1425062049.jpgХолът на бившия Първи с гарнитура в
стил барок с червена дамаска и пето-
лъчки, подарък от румънския диктатор Николае Чаушеску. В дъното вдясно се вижда кабинетът на Живков.-1425061949.jpg

Един призрак броди... Но не из Европа като по времето на Маркс и Енгелс. В наше време духът на комунизма е намерил убежище в гъстата гора край Тервел, която крие от любопитни очи бившата ловна резиденция на властта, днес вече частна собственост. Двуетажната сграда в стил чокойска къща пази и до днес покоите на Тодор Живков с вътрешна връзка към помещението за охраната му и стая за обслужващия го персонал. Там е и леглото за доверената му медицинска сестра Ани Младенова.


Преди да влезеш в апартамента с площ 100 квадрата, от които 15 заема само банята, преминаваш край бюстовете на Сталин и Ленин. Над вратата е окачен дърворезбован герб на България от времето, когато беше народна република. В коридора виси оригиналният маслен портрет на Георги Димитров, чието копие красеше читанките преди 1989 г.

 

В някогашната ловна резиденция на първия партиен и държавен ръководител от времето на социализма може да се видят автентичното му бюро със стъклено покритие, кристална мастилница с перодръжка, дарена от румънския диктатор Николае Чаушеску, холова гарнитура в стил барок с червена дамаска и възглавнички с петолъчки. В библиотеката в работния кабинет на Тато са наредени томове със собствените му съчинения, както и произведения на Ленин и Георги Димитров. Всъщност това е много малка част от идеологически издържаната книж нина от времето на социализма, която новите стопани на резиденцията Ивайло Рачев и съпругата му Гергана Господинова събират от архива на читалища, от приятели и познати заедно с ордени, медали и други реликви от онази епоха.


Около пет години, много усилия и стотици хиляди левове са им били нужни, за да реставрират с максимална близост до историческата правда запуснатата и разграбена хижа, която през 2000 г. бизнесменът спечели на търг от община Тервел. Сградата е пусната в експлоатация през 1978 г. Години наред политическата върхушка на България посрещала тук високопоставените гости на партията и държавата. Денем величията гърмели по благородни елени, лопатари, диви свине, с които се славят ловните полета край Тервел. Вечер обсъждали междудържавни отношения, вземали важ ни решения и постигали съдбоносни договорки.


В къщата, която днес функционира като частен ловен клуб, са гостували Хрушчов, Чаушеску, Тито, Жорж Марше, Юрий Гагарин, Валентина Терешкова - свидетелстват снимките, които новите стопани намерили и съхранили в 15 диска. По спомени на местни жители в резиденцията със семейството си е отсядал и създателят на източногерманската Щази Маркус Волф. Тук през 1983 г. са водени и преговорите с филантропа Арманд Хамър, който няколко дни се опитвал да убеди бившия Първи да предостави на американци концесия за разработване на въглищните находища в Добруджа. Живков не отстъпил, а за Хамър останали няколко ловни трофея. На една от снимките от онова време се вижда и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова, която наскоро заяви, че не разбира защо обществото ни е толкова чувствително на темата „шистов газ“. Тогава тя е в течение на преговорите като преводачка на Живков.


Рачев купил имота, за да развива ловен туризъм. В разбитата къща обаче намерил толкова снимки, документи, произведения на изкуството и реликви от времето на социализма, че се вдъхновил да ги запази. Нито той, нито съпругата му могат да бъдат заподозрени в носталгия към стария режим. И двамата се увличат от историята. „Човек не може с лека ръка да изтрие част от живота си“, обяснява Ивайло.


Двамата издирили местни хора, които са работили в резиденцията, срещали се със съвременници и свидетели на срещите в нея и късче по късче по техни спомени редили пъзела, за да възстановят всичко така, както е било. Пред къщата още стои
хеликоптерната площадка с огромна петолъчка, където посрещали ВИП гостите.

 

Дълго търсили кой да възстанови напуканите дърворезби във възрожденския кът с камина на първия етаж, дело на майстор от Тревненската школа. Тежките кристални полилеи, които сега осветяват просторната трапезария, били на парчета. Гергана се срещала с няколко реставратори, уговаряла ги да съберат висулките и след като не успяла да ги убеди, се заела сама да сглоби парченцата. Сега полилеите висят над дълга маса, край която архивите са запечатали закуски преди лов на Живков и гостите му, както и срещи на местния партиен актив. Край нея в по-ново време са сядали и президентът Георги Първанов, шоуменът Слави Трифонов, бившият вътрешен министър Богомил Бонев.


Частният клуб днес посреща българи и чужденци за ловен туризъм. Ловният пакет на човек за седмица е 2100 евро, три ловни дни излизат 1400 евро на чо-век, като цените падат за по-големи компании.


Парите обаче
не са достатъчни


за да ловувате в гората край Тервел. Бившата резиденция, която трудно се открива откъм асфалтовия път за града, вече е частен клуб и посреща ловци само с клубни карти. Разбира се, червени, с петолъчка, сърп и чук. Може би най-ценното са незнайно как оцелелите произведения на изкуството. В спретнатия парк стои огромен глиган от бронз, дело на проф. Величко Минеков. Край него погледа привлича изваяна от проф. Димитър Бойчев фигура на богинята на лова Диана. Със същата фигура си тръгнал оттук някога бившият лидер на Френската комунистическа партия Жорж Марше. На отговорно пазене тук са и всички съхранени след Десети ноември паметници на антифашисти и революционери от Варна, включително 7-метровата фигура на Георги Димитров, която някога се издигаше край Партийния дом, и огромният Ленин от северозападния вход на Морската градина. Идеята на Ивайло Рачев да нареди сред тях и паметника на Сталин от времето, когато Варна за кратко носила неговото име, обаче удари на камък. Според градската мълва монументът е демонтиран и потопен на морското дъно след развенчаването на култа към личността на Йосиф Висарионович.


От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39