Джамията, която носи арабското име на свети Георги - Ал Хадир.

Черква и джамия почитат свети Георги

10897 | 2 май 2015 | 10:00

Легендата разказва, че в криптата са погребани част от мощите му

Джамията, която носи арабското име на свети Георги - Ал Хадир.-1430495702.jpgЧерквата е построена върху основите на гръцко светилище от VI век.-1430495753.jpg-1430495720.jpgГробът в Лод е покрит с плоча и никой не знае какво има под нея.-1430495653.jpg

Черква и джамия са посветени на един и същи светец в израелския град Лод (Лида). Свети Георги е еднакво почитан от християни и от мюсюлмани, само дето последните му казват Ал Хадир. Всички вярват, че точно в криптата на черквицата в Лод са положени част от мощите на покровителя на войската и на много градове по света, сред които Москва, Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Фрайбург.

 

Терминът „част от мощите“ се дължи на факта, че главата на светията е погребана в римската базилика „Сан Джорджио ин Велабро“. В Атон се кълнат, че дясната му ръка до лакътя се пази в манастира „Ксенофонт“. С други части от тялото му се гордеят храмове в Париж и в Кипър. Гробът в Лод е покрит с плоча и никой не знае какво има под нея. Легендата разказва, че преди век и половина двама гръцки монаси се опитали да отворят саркофага, но лумнал силен огън и ги изгорил. Сегашната черква над криптата е построена върху основите на гръцко светилище от VI век. Нейните сводове са готически и напомнят следващо превъплъщение на храма - катедрала, построена от кръстоносците през XII век върху развалините на по-старата черква.

 

Като военни те много почитали свети Георги. Кръглата постройка на кръстоносците е разрушена от сарацините, които сринали целия град. По-късно на това място е имало византийска базилика. Останки от зидарията на катедралата на рицарите личат в основите на източните арки и близо до иконостаса на сегашната черква от 1870 г. Средновековният храм е бил по-нисък от сегашния с повече от метър и половина. От купола виси огромен полилей (хоро). Иконостасът е богат и пищно изографисан.

 

Най-известна е лечебната икона с образа на свети Георги, който убива змея. За чудотворeн се смята образът на Света Богородица Лидска, а особено рядък стенопис отново показва сцени от живота на свети Георги. Той е седнал на трон, родителите му Геронтий и Полихрония са прави до него. Всъщност тази портрет е малко странен. Спори се дали светецът е роден в Лод, или в Кападокия. Със сигурност се знае, че баща му е бил военачалник на служба на Рим и загива, когато Георги е съвсем малък. Момчето отраснало в Лод, откъдето е майка му.

 

От малък бъдещият пълководец имал влечение към спорта и военното дело. Георги получава военната титла трибун едва на 20 години, след като се проявява в битка. Един от най-фантастичните му подвизи е как спасява единствената дъщеря на владетеля на Бейрут. Тя била необикновено красива. В езеро край града живеел змей, който искал човешки жертви всяка седмица.

 

Изпращали юноши и девойки от селището. Най-накрая дошъл редът на принцесата. Хора отдалеч наблюдавали и очаквали да бъде погълната. С гръм се появил свети Георги на бял кон с копие в ръка, втурнал се към чудовището и забил острието в гърлото му. После наредил на момичето да го върже с колана си и конят му довлякъл змея до града. Когато хората ги видели, хукнали да бягат и да се крият. Но свети Георги им казал, че от небето са го изпратили да ги отърве от ламята. Хората се успокоили и изгорили чудовището на клада. За да завърши тази история в духа на народните приказки, принцесата трябва да се ожени за юнака на белия кон, но данни за подобно нещо няма. Вместо това става дума за мъченическа смърт на юнака светец. Посочено е, че той е загинал през 303 г. по време на управлението на император Диоклециан.

 

Преди това свети Георги спасява владетеля от смърт по време на битка. Императорът го прави един от своите приближени. Според житието, което се пази в църквата в Лод, пълководецът е издигнат до упра вител на Никомидия. Според други източници е бил офицер от личната гвардия на Диоклециан. По онова време християните са подложени на гонения, а Георги от Лод не крие своята принадлежност към новата вяра. Заедно с всички войници християни попада в затвора.

 

Следват описания на мъченията и чудесата му. Хвърлят го в негасена вар за 3 дни, но той излиза навредим. Оковават го в затвора и както е с вързани крака и ръце, на гърдите му поставят тежък камък, но и това не го умъртвява. Бият го с камшици, разтягат го на колело за мъчения и го карат да върви с обувки, в които има набити гвоздеи. Водят го в гробище да покаже, че може да възкреси човек с помощта на вярата си. Накрая императорът заповядва да отсекат главата му с меч. Като особена милост разрешава да предадат на майка му обезглавеното тялото на сина й, за да го погребе в родния си град. В храма се пазят и част от веригите, с които е бил окован. В криптата на храма се слиза по две стълбища.

 

Задължителният ритуал тук е поклонниците да излеят по няколко капки елей върху надгробната плоча, а останалото да го занесат у дома като реликва. Любопитното е, че в същия двор, където е черквата, има и джамия, която носи арабското име на свети Георги - Ал Хадир. Според надпис над входа тя е построена през 1268 г. Вижда се, че за градежа й са използвани камъни от разрушената от войниците на Саладин черква, на чието място е издигната. За това говорят запазени византийски колони с поизтрити надписи в основата на джамията.

 

Също така изпъква и цветът на камъните на градежа - жълти от гръцката базилика и червени от францисканската. Както обяснява служител в джамията, в Корана свети Георги е описан като един от сподвижниците на пророка Иса бен Мариам (Исус). Но според светата книга на мюсюлманите след смъртта на светеца Иса го е възкресил. На празника му християни и мюсюлмани славят свети Георги всеки в своя молитвен дом. Идват и поклонници от цял свят. А когато излизат от двата храма, се сливат на малкия площад. Черква и джамия почитат свети Георги Легендата разказва, че в криптата са погребани част от мощите му Джамията, която носи арабското име на свети Георги - Ал Хадир. 

 

Гробът в Лод е покрит с плоча и никой не знае какво има под нея. Черквата е построена върху основите на гръцко светилище от VI век.


От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39