Снимка: БГНЕС

Ключов момент е проверката на законността на собствеността върху религиозните сгради

Черна гора приема закон, лишаващ Сръбската църква от влияние в страната

2129 | 24 дек. 2019 | 17:54

Законодателната комисия на черногорския парламент одобри правителствения законопроект за свободата на вероизповеданията


Законодателната комисия на черногорския парламент одобри правителствения законопроект за свободата на вероизповеданията. Членовете на управляващото мнозинство гласуваха в подкрепа на предложения закон, против се обявиха от опозиционния Демократичен фронт и СНП, съобщава изданието Vijesti, цитирано от БГНЕС.

Преди началото на заседанието пред парламента на протест се събраха сръбски духовници начело с митрополит Амфилохие.

„В Черна гора, както и другаде, където има върховенство на закона, собствеността върху имот може да бъде установена само чрез доказателство за собственост. Обявяването за юридическо лице може да стане само след регистриране в държавен орган. Публичните културни блага могат да се ползват само при спазването на закона”, заяви вицепремиерът Зоран Пажин.

Ключов момент в новия закон е проверката на легитимността върху собствеността на религиозните сгради. Законът предвижда, че религиозни обекти и земя, построена или придобита от държавата до 1 декември 1918 г., ще станат държавна собственост, освен ако няма доказателства за собственост на религиозната общност върху тези обекти, които в момента се използват.

Законът фактически ще лиши от влияние Сръбската православна църква, която е определяна от президента Мило Джуканович като най-важният инструмент на великосръбския хегемонизъм в балканската държава.

През последните десетилетия битува широкоразпространеното, но изключително погрешно мнение, че черногорците са изключително близки и най-верни от всички южнославянски народи на сърбите. Това не е точно така. Черна гора има дълъг държавен живот, преди да попадне в лапите на династията на Караджорджевичи след 1 декември 1918 г.

Важна роля за създаването на черногорската държава има местното православно духовенство. Фактическият водач на националноосвободителното движение в началото на 19 век е духовникът княз Данило, който създава теократична държава, в която черногорската църква има огромно значение и тя е водеща във всички сфери на живота.

 


От категорията

Премиерът на Словакия с коронавирус? Евролидерите заплашени с карантина

-1544019785.jpg

Пелегрини е приет в болница с "респираторни проблеми и висока ...

24 февр. 2020 | 15:56

"Добре дошъл, Тръмп!": Нарендра Моди организира стохиляден митинг за лидера на САЩ (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: Фокснюз във Фейсбук-1582552804.jpg

Очаква се двете страни да обявят оръжейни сделки, включително план на индийския ...

24 февр. 2020 | 15:59

Харви Уайнстийн е признат за виновен

Харви Уайнстийн-1518164194.jpg

Съдебните заседатели в съда в Ню Йорк обявиха решението си след продължили ...

24 февр. 2020 | 20:25

Сергей Лавров: Турция и Русия готвят нови преговори за Идлиб

Сергей Лавров-1577273400.jpg

"Никой никога не е постигнал съгласие в рамките на сключените споразумения ...

24 февр. 2020 | 20:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.