ЧПП настоява Андрей Бабиш да проведе разследване в рамките на следващите два месеца.

Чешката пиратска партия: Фирмата "Инерком" има непрозрачен произход

7038 | 12 окт. 2018 | 15:01

Енергоразпределителната мрежа на ЧЕЗ в България се очаква да бъде закупена от фирмата "Инерком", чиито акции са на много малка стойност в сравнение с предвидената цена за закупуване.


На 11-ти октомври 2018г. в Прага представители на Чешката пиратска партия изнесоха пресконференция, която бе свързана с тяхното разследване около продажбата на активите на ЧЕЗ в България. 

Членове на Чешката пиратска партия съобщиха, че са се срещнали с членове на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, както и с български разследващи журналисти, чиято безопасност е била под заплаха от дълго време.


​Сделката за ЧЕЗ все още не е приключила и е обект на голям политичски дебат в България. Въпреки това, в Чешката република тя почти не се споменава. Енергоразпределителната мрежа на ЧЕЗ в България се очаква да бъде закупена от фирмата "Инерком", чиито акции са на много малка стойност в сравнение с предвидената цена за закупуване.

Фирмата "Инерком" има непрозрачен произход. Чешката пиратска партия настоява министър-председателя Андрей Бабиш да проведе цялостно разследване в рамките на следващите два месеца.


​Разширяването на ЧЕЗ в България започва през 2005 г., когато компанията инвестира близо 8.9 милиарда в три български компании. След това има и множество други инвестиции, както и няколко сериозни проблема, които включват арбитражно дело за няколко милиарда чешки крони, което води и до решението на ЧЕЗ за продажбата на българските си активи.

Членовете на българската парламентарна комисия отбелязват срещата между министър-председател Бабиш и неговия колега Бойко Борисов в началото на януари, като ключов момент при процеса на продажбата на българските активи на компанията.
Почти месец след срещата е подписан договор за приватизацията на разпределителната мрежа, включителни и още 6 фирми за 8,2 милиарда чешки крони.


​Лукаш Вагенкнехт, експерт, бивш първи зам.-министър по финанси казва:
​"Срещу продажбата на "Инерком", една напълно непозната компания, бе започнато разследване от Временна комисия на Народното събрание на България, което ясно показва, че компанията не покрива минималните критерии за енергийна приватизация (продажба на минимално количество електроенергия, кредитен рейтинг, др.).
Собственикът на компанията, Гинка Върбакова, също изглеждаше като поставено лице, а съпругът й е разследван от българската полиция за редица сериозни престъпления.
Сделката, която е на стойност 320 милиона евро също подбужда сериозни съмнения.
Как е възможно малка фирма като "Инерком" да финансира и управлява стратегически важни електроцентрали?
Също така не е ясно по какъв начин компанията успява да се сдобие с необходимите средства за покупката?
Според членове на българския парламент, фирмата "Инерком" не отговаря на законовите изисквания.", заяви Вагенкнехт.


​Изключително важно е този случай да бъде разследван максимално подробно", добави Вагинкхнехт.
​

Якоб Михалек, председател на ПГ "Чешки пирати", зам.-председател на партията добавя:

​"Ще настояваме и да бъдат приети нашите законодателни предложения, които се отнасят до ЧЕЗ и особено за публикацията на договорите на компанията. Ако Върховната служба за одит на Чехия можеше да контролира ЧЕЗ и договорите на ЧЕЗ в регистъра, нямаше да имаме този случай. Случаят показва, че държавните компании имат нужда от участието на компетентен човек в своите Надзорни съвети, както ще се изисква според предложения номинационен закон.

Представителите на Чешката пиратска партия ще поискат от министър-председателя да даде подробен отговор на някои ключови въпроси – например, от Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България информиаха Чешката пиратска партия, че ДАНС (България) са били запознати с тази проблематична сделка от 2010 г.
Ние от Чешката пиратска партия ще поискаме отговор дали Чешката слубжа за сигурност е разполагала с тази информация. За начало, ще настояваме министър-председателят или Министерството на финансите да започнат разследване до два месеца” заяви председателят на Чешката пиратска партия Якоб Михалек.

 

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/cez-v-bulharsku-ztratil-miliardy.html


От категорията

Тръмп призова Европа "да приеме обратно" стотици пленени бойци на "Ислямска държава"

-1545025815.jpg

Полевият командир на подкрепяните от Вашингтон Сирийски демократични сили ...

17 февр. 2019 | 09:15

Ципрас и Заев наградени на Мюнхенската конференция

Ципрас и Заев наградени на Мюнхенската конференция-1550387905.png

Наградата "Евалд фон Клайст" почита личности с особени заслуги за ...

17 февр. 2019 | 09:17

Башар Асад предупреди сирийските кюрди, че САЩ няма да ги защити

-1468514346.jpg

Американците не ви държат в сърцето си ... Те ще ви поставят в джоба си, за да ...

17 февр. 2019 | 17:53

Кралят на сръбската музика Шабан Шаулич почина от инфаркт след в тежка катастрофа (ДОПЪЛНЕНА)

-1550411594.jpg

Инцидентът е станал след концерт на звездата в германския град Биелефелд

17 февр. 2019 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


нане Геле


14 окт. 2018 | 10:41Е,за непрозрачните доходи и децатаот 1ви А клас знаят, даже и кой прозира зад тези доходи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


12 окт. 2018 | 21:41Ееее, бива ли така! Ще МУ се скъсат нервите. Ще се ядоса и за пореден път ще хвърли пешкира и ще си дигне чукалата, я за Барселона при Бикините, я за острова, да си отмаря на тишинка. Парите са осигурени до девето коляно. Има и за внуци, и за правнуци, и за пра правнуци.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.