Четири клинични изпитания срещу COVID-19 са лансирани в Европа. Кои са ефикасни?

Лекарствата трябва да комбинират ефикасност и поносимост.

Четири клинични изпитания срещу COVID-19 са лансирани в Европа. Кои са ефикасни?

2132 | 25 март 2020 | 23:45

Ако искаме антивирусен ефект от лекарство, то трябва да се приеме много рано, отбеляза вирусологът Бруно Лина


Важни клинични изпитания на 4 експериментални терапии срещу новия коронавирус бяха лансирани в няколко европейски страни, предаде Франс прес.

 

Целта е да се изпробват възможностите за борба с болестта COVID-19, за която засега няма лечение.

Лансираният в неделя експеримент Дискавъри се предвижда да включва 3200 европейски пациенти във Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Германия, Испания и може би още няколко страни. Във Франция в тестовете могат да участват единствено хоспитализирани пациенти в отделенията за инфекциозни болести и реанимациите.

"Те бързо бяха подложени на лечение, защото закъснението е важен фактор при това заболяване", заяви експертът по инфекциозни болести Флоранс Адер от университетската болница в Лион.

"Ако искаме да се получи антивирусен ефект от лекарство, то трябва да се приеме много рано", отбеляза вирусологът Бруно Лина от същата болница.

Лекарствата трябва да комбинират ефикасност и поносимост.

Кои са четирите терапии

Да започнем със съобщението от 18 март на Световната здравна организация за четири възможни лекарства.

Лекарствата, които трябва да бъдат тестувани, са антивирусните лекарства ремдесивир;

комбинация от две лекарства срещу ХИВ - лопинавир и ритонавир; лопинавир и ритонавир плюс интерферон бета; и

противомаларийното лекарство хлорохин.

 

Всички, според СЗО, показват някои доказателства за ефективност срещу вируса SARS-CoV 2, който причинява COVID-19.

"Изпитанията се фокусират върху ключовите приоритетни въпроси за обществото.

 

Дали някое от тези лекарства намалява смъртността?

Дали някое от тези лекарства намалява времето, през което пациентът е в болница и независимо дали пациентите, приемащи някое от лекарствата, се нуждаят от апаратна вентилация или интензивно лечение", каза Ана Мария Хенао-Рестрепо, ръководител на отдела за проектни изследвания и разработки на организацията, цитирана в съобщението на СЗО.

Ще подействат ли терапиите

1. "Ремдесивир е антивирусен препарат, създаден първоначално за борба с ебола, но е с по-широк спектър на действие и може да блокира реплицирането на новия коронавирус - поясни Бруно Лина. - Възлагаме големи надежди на това лекарство, защото първите резултати инвитро бяха много добри."

2. Друга възможност е комбинирането на лопинавир с ритонавир. Става дума за "рециклиране" на медикамент срещу ХИВ, което се изразява в блокиране репликацията на вируса. Това комбиниране вече бе тестувано в Китай, но се получиха противоречиви резултати, като причината по-специално бе, че много пациенти се подложиха късно на терапията, в редица случаи повече от 10 дни след началото на заболяването.

3. Третата възможност е към лопинавир и ритонавир да се добави интерферон бета. Това комбиниране се смята за интересно, защото COVID-19 включва две фази - вирусологична, за която се смята, че антивирусните препарати може да са много важни, и фаза, свързана с възпалителен синдром, която може да доведе до деградиране на белодробно ниво. Надеждите са, че интерферон бета ще блокира този възпалителен процес.

4. Четвъртата терапия е свързана с хидрохлороквин - антималариен препарат, който предизвиква много дебати и бе добавен в експеримента по настояване на Световната здравна организация и Франция, след като първоначално не бе включен в него.

Американският президент Доналд Тръмп заяви на брифинг в Белия дом в понеделник, 23 март, че залага именно на противомаларийния препарат с търговско наименование плаквенил (Plaquenil) (хидроксихлорохин - hydroxychloroquine).

"Радостен съм да оповестя, че в Ню Йорк ще започнат клинични изпитания на съществуващи лекарства, които може да са ефикасни срещу новия коронавирус - каза Тръмп. - По мои указания федералното правителство ще допринесе за снабдяване с големи количества хидроксихлорохин. Препаратът започва да се разпространява от днес", каза Тръмп.

 

В световен мащаб интензивно се работи и по създаването на ваксина срещу коронавируса. Няколко фирми дори започват тестове на ваксините, за да проверят ефекта им върху човека. Една от тях е американската „Moderna“, която за пръв път имунизира човек. Ден по-късно и китайската фирма „CanSinoBio“ получи разрешение да започне тестове на своя ваксина

 


От категорията

Съобщението е на Би Би Си

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

-1585342074.png

Джонсън е възложил на външния министър Доминик Рааб да изпълнява функциите на ...

6 апр. 2020 | 22:30

Руски бърз тест дава резултат с 94% точност

-1585751519.png

Най-много заразени има в Москва - там с коронавирус са диагностицирани 4848 души

6 апр. 2020 | 12:43

Джонсън с емоционално писмо до британците: Моля, настоявам, останете си в къщи! Спасете живот!

Джонсън с емоционално писмо до британците-1586208886.jpg

"Зная, че много от вас ще бъдат дълбоко разтревожени относно финансовия ...

7 апр. 2020 | 00:30

Австрия започва да отпуска мерките срещу коронавируса

-1490001186.jpg

Себастиан Курц обяви, че цел на правителството е това да става постепенно от 14 ...

6 апр. 2020 | 12:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.