Борис Велчев – възход и немилост

Човекът, който погледна на Запад и... изгоря

29633 | 24 юни 2015 | 14:11

Не приема поста председател на Народното събрание

-1435144421.jpg18 октомври 1974 г. На премиерата на филма на сина Иля Велчев - „Дубльорът“. От ляво на дясно - Борис Велчев, Мадлен
Чолакова, Ириней Константинов, Павел Писарев, Виолета Донева, Наум Шопов, Иля Велчев.-1435144704.jpg1964 г., година след полета й в Космоса, Борис Велчев посреща първата жена
космонавт Валентина Терешкова и колегата й Валерий Биковски-1435144616.jpgВ базата на националния ни отбор по футбол преди световното първенство
през 1974 г. Борис Велчев (в средата) е в компанията на треньора Христо Младенов (вляво) и министъра на спорта Трендафил Мартински (вдясно).-1435144499.jpgВ „Евксиноград“, 1964 г. Борис Велчев празнува 50-годишнината си и танцува със своята дъщеря Искра.-1435144482.jpgМай 1972 г. С официална делегация заедно с Тодор Живков посреща кубинския
ръководител Фидел Кастро.-1435144454.jpg


Кои са опонентите на бившия държавен и партиен ръководител Тодор Живков, управлявал несменяем над три десетилетия? Кои и какви са дръзналите да се изправят срещу властта тогава - демократи, сталинисти, наивни оптимисти...


„Преса“ ще потърси отговор в поредица публикации. Днес представяме Борис Велчев, смятан дълги години за дясна ръка на Първия, дългогодишен секретар на ЦК на БКП и член на Политбюро. На пленум на 13 май 1977 г. е отстранен от ръководни длъжности в партията и държавата. Формален повод за това става филмът на единия му син - Иля Велчев, „Завръщане от Рим".


 

 

Може ли Борис Велчев да се смята за опонент на Тодор Живков - това е въпрос, над който със сигурност още дълги години ще умуват изследователите на най-новата ни история. Защото той е член на Политбюро на ЦК на БКП от 14 ноември 1962 до 12 май 1977 г., а като секретар по организационните въпроси години наред има много голямо влияние в партията.
Какво се случва, че такъв партиен ръководител изпада в немилост и го отстраняват от управлението?


Съвременните историци не дават категоричен и еднозначен отговор на този въпрос. Смята се, че допринася сам за края на кариерата си чрез своята различност - показва любопитство към живота на Запад, знае и може повече от останалите покрай Живков. Не е бил сред „чавдарци“ - партизани от отряда „Чавдар“, към които Тодор Живков показвал нескрита симпатия. В ръководството на БКП попадал в графата „други“.


Борис Велчев е твърде различен от „групата“ около Първия в държавата. Съветският модел на управление, наложен у нас, не е допускал никой в „групата“, която трябва да тегли и да подкрепя управлението, да се отличава. За да може на общия фон да изпъкне фигурата на вожда, разбира се. Събитията и процесите в СССР по онова време са намирали светкавичен отзвук у нас, затова се е родил запазеният до днес афоризъм, че когато в Москва вали, тук всички управленци отваряли чадърите си. През октомври 1964 г. Леонид Брежнев взема властта там след Никита Хрушчов и предприема затягане на „разклатеното единство на ­соцлагера“. Част от тази доктрина на Брежнев е и моделът на „груповото“ управление, пренесен у нас, т.е. обграждане с верни и лоялни на вожда хора, които да не го превъзхождат и засенчват. В началото Велчев показва пред Живков, че е точно такъв, пък и двамата са от две съседни села - Правец и Етрополе.


Борба и възход


Борис Велчев е роден на 23 юли 1914 г. в Етрополе. Семейството му притежава воденица, която един ден аварира и повече не проработва. Бащата имал намерение да си направи тухларна, но и тази идея пропада и така се установяват в столицата, където и тогава има повече възможности за прехрана. Малкият Борис е само на шест години и целият му живот по-късно преминава в столицата. Семейството не е заможно, но като повечето хора тогава родителите му дават мило и драго децата им да се образоват. Пращат Борис в някогашното техническо училище „Христо Ботев“ в София. Веднага след това започва работа като земемер в общината, където се сближава и с някогашния емблематичен кмет на столицата Иван Иванов. Само на 22 години през 1936 г. Борис става член на Българската работническа партия (тесни социалисти). Той е един от най-активните в организацията и скоро, само след пет години, сподвижниците му го избират за ръководител на Първи районен комитет на партията в София. Заради своята нелегална антифашистка дейност е следен от властите, арестуван е през 1941 г. и разследван лично от Никола Гешев. Осъден е на смърт заради „комунистическа дейност“. След две години обаче присъдата му е заменена с доживотна, тъй като в делото му липсват достатъчно убедителни доказателства, за да бъде екзекутиран. 

 

Освобождението на 9 септември 1944 г. заварва Борис Велчев в затвора. Веднага след това започва да работи в БРП (комунисти).


Близо 30 години на висши длъжности


Велчев е избран в централния комитет на БКП през 1958 г. и близо три десетилетия последователно заема различни ръководни постове в БКП и в държавната власт.


Освен член на политбюро и секретар на ЦК на БКП е председател на Комитета за партиен и държавен контрол; член на Държавния съвет; председател е на Българския комитет за балканско разбирателство и сътрудничество. Народен представител е почти 20 години.


В Политбюро Борис Велчев отговаря и за спорта. Феновете на ПФК „Левски“ го свързват с обединението на подуенския отбор със „Спартак“. Той е в ръководството на синия футболен клуб от 1948 г. 

 

Малко известен факт е, че Борис Велчев изиграва голяма роля за закриване на лагерите в началото на 60-те години. През 1961 г. като секретар на ЦК на БКП той оглавява екип, който посещава лагерите в Скравена, Ловеч и Белене. Велчев обикаля всички помещения и успява да поговори лично с част от затворниците. Веднага след това прави предложение тези наказателни места незабавно да бъдат закрити, а тогавашният заместник-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов, който отговаря за лагерите, да бъде уволнен. Уплашен от докладите за лагерите, Тодор Живков разпорежда да бъдат закрити, но отказва да послуша Велчев и запазва Мирчо Спасов.


В началото на 80-те години
започва „епохата на разведряването“


в СССР и в целия соцлагер. Демонстрира се уж стопляне на отношенията със Запада, отчитаните икономически резултати са добри и т.н. По това време Борис Велчев вече е показал своите познания и възгледи за търговия, икономика, идеология на западните държави. Всичко това започва да дразни Първия и когато през 1977 г. излиза филмът „Завръщане от Рим“ на режисьора Иля Велчев - единия от синовете му, Живков свиква пленум, на който се обсъжда творбата. Партията и държавата знаят за филма, който е минал през предварителни обсъждания и селекции. В арт средите тогава някои с прикрита несимпатия наричат Иля Велчев „принца“, а Людмила Живкова „принцесата“ и негодуват срещу това, че потом­ците на партийната върхушка се налагат в обществото. Заради това Политбюро насрочва пленум на 12 май 1977 г. Ето част от запазения протокол.


Преди членовете на Политбюро да седнат на столовете, Тодор Живков пуска поредната си провокация: „Пък моята Людмила много го хареса този филм, ха-ха-ха...!“


И продължава: „В киносредите от дълго време се говори за мафия начело с Дон Корлеоне, по името на шефа на мафията във филма „Кръстникът“, като в случая се има предвид другарят Борис Велчев, а неговият син пък е Майкъл - наследникът на Дон Корлеоне. Съобщавам това не за да засягам др. Велчев, а за да знае какво се говори за него... и да види колко дълбоко е затънал, тласкан от някои зловредни кръгове, за които няма нищо чисто и свято...“ В дискусията се включва и Станко Тодоров, който казва: „На мнозина прави впечатление, че Иля Велчев, който инак не е лишен от способности, иска много бързо и натрапчиво да се наложи непременно и в областта на поезията, и на режисурата, и на сценария, и то с неща, които понякога нямат необходимите качества, за да видят бял свят.


Това дразни хората и ги настройва отрицателно и срещу Иля, и срещу теб, а и срещу нашата партия, защото хората в твое лице виждат партията, а не те разглеждат като Борис Велчев.“ Александър Лилов допълва: „Искам да кажа на др. Велчев, че той напразно повдига въпроса за „вражеската, клеветническа кампания“, която била организирана срещу Иля Велчев поради това, че е „червен режисьор“... Касае се не за сериозна акция на класовия враг, а за сериозна несполука на авторите на филма!“


Пенчо Кубадински разнообразява сюжета: „В един разговор Емилиян Станев сподели: „Абе, др. Кубадински, защо не поставите въпроса в ЦК или да извикате това момче Иля Велчев и да му кажете да не си въобразява, че е голям поет.“


В заседанието тогава говорят още и Тано Цолов, Петър Младенов и др. На края дават думата на самия Борис Велчев, който заявява пред колегите си от партийния Еверест:


„Не мога да се самооплювам.

Аз имам чест“


след което другарите му го детронират от всички постове с формулировка, записана в цитирания по-горе протокол: „заради поведението му“.


Заедно с това той губи и привилегиите, които са получавали всички от първия ешелон на властта тогава. Тези облаги са регламентирани с решения на самото Политбюро и постановленията на Министерския съвет, но УБО осъществява на практика цялата гама от услуги. Домашна прислужница, държавни апартаменти, „по-сносно битово обзавеждане“, вили в днешните столични квартали Бояна и Княжево - това са част от придобивките на членовете на Политбюро на ЦК на БКП, показват архивите на бив­шата власт. Всеки месец освен възнагражденията си за посто­вете, които са заемали, са получавали и отделно пари за храна, командировки и т.н.


Борис Велчев губи всичко това, запазва само малък държавен апартамент, който години по-късно изплаща и оставя на своите наследници. Той умира през 1995 г. на 80-годишна възраст, забравен и изоставен от своите другари.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47