Публикацията на Ройтерс

Балк-Магазин прави извода, че „Борисов силно се е вкопчил във властта“

Чужди медии за протестите в София: Ескалация на напрежението, пред парламента - народно въстание

15764 | 2 септ. 2020 | 14:35

В материала на Ройтерс се отбелязва, че на един от най-големите протести се е стигнало до сбивания между гражданите и полицията, използван е лютив спрей, има арестувани


Световните медии отразяват протестите в България и агресивния отпор на властта, която мобилизира хиляди полицаи и използва сълзотворен газ срещу множеството, искащо да помете корумпираното правителство.

 

Изминаха почти два месеца, откакто български протестиращи излязоха на улиците с искане премиерът Бойко Борисов и неговото правителство да подадат оставка, информира Евронюз. Телевизионният канал припомня, че България е най-корумпираната и бедна държава в ЕС.

Водещото европейско издание „Политико“ излиза с обширен материал за случващото се в момента в България. За последните два месеца премиерът не обръща внимание на протестите, изкарали на улицата десетки хиляди гневни българи. „Политико“ пише: „На 2 септември протестиращите искат с голям замах и национално въстание на свалят Борисов, който е смятан за един от водещите съюзници на Европейската народна партия в Европейския съюз. Според народа в момента той се опитва да печели време с опитите се за промяна на конституцията.“

Водещата световна информационна агенция "Ройтерс" съобщава: "Хиляди българи са се събрали пред парламента в София един от най-големите протести досега от два месеца на демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Бойко Борисов. Между протестиращите и полицията избухнаха сбивания. Силите на реда са използвали лютив спрея и са извършили арести. Силно охраняваният парламент е замерян с яйца, ябълки и боклук."

Руските медии също отразяват протестите в България.

От мястото на събитието кореспондентът на ТАСС разказва как президентът на България Румен Радев, който се изказа на откриването на заседанието на парламента и вицепрезидентът Илияна Йотова не са имали нужда от охрана и са били посрещнати радушно от протестиращите, за разлика от депутатите на управляващата партия. Според вестник „Известия“ Румен Радев и Илияна Йотова свободно са преминали покрай редиците на протестиращите, били са посрещнати с аплодисменти и приветствия.

Македонските медии също се вълнуват от ставащото у нас. Водещата медия ЕмЕмЕс пише: „София: Народно събрание в парламента, а пред парламента - народно въстание“. Протестите в България ескалират, съобщава Макфакс.

С коментар пред унгарското Клуб-Радио излиза местният балканист Янош Карпати. Експертът разказа в ефир случващото се в България и изразява възхищение, как българският народ се е надигнал на въстание срещу Борисов, който според неговото лично мнение също толкова корумпиран, колкото и неговия унгарски колега Виктор Орбан.

Дойде ли часът на народното въстание, пита специализираното издание по политически анализи отново от Унгария - Балк-Магазин. В обширен анализ за обществените нагласи то стига до извод, че друг политик на фона на подобни скандали би подал оставка далеч преди насрочените на 2 септември огромни протести, но Борисов се е вкопчил силно във властта, страхувайки се, че отново напуснал властта, никога няма да се върне в нея.


Източник БСТВ


От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат
(Видео)

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Даниел Митов: Заради президента да обмислим дали да не премахнем институцията "служебен кабинет"
(Видео)

-1637596303.png

Емпиричният опит показва, че президентът е склонен да злоупотребява с властта ...

19 ян. 2022 | 09:26

Европедупати скептични към резултатите от визитата на Петков в Скопие
(Видео)

Трябва да има заложени гаранции за правата на българите в западната ни съседка, смята Илхан Кючюк.-1642576553.jpg

Те не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ...

19 ян. 2022 | 09:13