Видео при броенето - в противоречие със Закона за защита на личните данни ?

Д-р Дариткова: Болни и карантинирани ще гласуват в мобилни секции, ЦИК да изготви правилата

2240 | 15 ян. 2021 | 20:23

ГЕРБ са се поучили от проведените избори в останалите страни. "Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", заяви още председателят на групата на ГЕРБ.


Всички карантинирани и болни от COVID ще могат да гласуват, обещаха от управляващата коалиция. За целта ще бъдат увеличени т. нар. подвижни урни или мобилни избори секции. Промените в необходимите закони ще бъдат направени чрез Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни Дариткова.

ГЕРБ са се поучили от проведените избори в останалите страни. "Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", заяви още председателят на групата на ГЕРБ.

Гражданите, които са с изтекли срокове на самоличност ще могат да се идентифицират пред секционните комисии със старите си документи. “Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи", заяви още Дариткова.

"Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой”, добави заместникът на Дариткова Красимир Ципов.

Видео при броенето може да има, може и да няма

Той коментира и предложението на Демократична България за заснемане на броенето на бюлетините и копията от протоколите. "Към настоящия момент няма изрична забрана в ИК, който да забрани заснемане на броенето и самия протокол. Знаете, че се правят копия. Нашите притеснения са свързани с това, дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни, от две години има сериозни промени в този закон”, каза Ципов. От думите му се разбра, че управляващите ще съгласуват това с Комисията за защита на личните данни.

Избори на 4 април - некомпетентност

Показва се изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип, добави депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който е католик. На 4 април се отбелязва Великден от католическата, протестантската, арменската църква и Пасха от евреите. Според него, ако това не е случайно, означава целенасоченост към една точно определена група от хора, които са разделени на религиозна основа.

"Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват", заяви още Шишков.


От категорията

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

Снимка БСП-1614408882.jpg

Нашите предложения в областта на икономиката са в помощ на малките и средни ...

27 февр. 2021 | 08:50

Лек спад на новите ковид-случаи - 1 681, рекорд на новите имунизации са 15 927

новите имунизации са 15 927 -1614381442.jpg

Активните случаи се увеличават и вече са 32 005, което е ръст с 832 спрямо ...

27 февр. 2021 | 01:16

След кафе с Борисов изгонената от Слави Росица Кирова ще води листата на ГЕРБ във Видин

След кафе с Борисов изгонената от Слави Росица Кирова ще води листата на ГЕРБ във Видин-1614416629.jpg

„Не съжалявам за кафето с Борисов. Всъщност аз го помолих, за да се уговорим за ...

27 февр. 2021 | 11:03

Андрей Райчев: Предстои да видим много силно ДПС на тези избори

Андрей Райчев: Предстои да видим много силно ДПС на тези избори-1614416167.jpg

"ГЕРБ е лидерски проект и докато на терена няма алтернативен лидер, няма ...

27 февр. 2021 | 10:55