Д-р Калоян Методиев

Накрая Груевски може да опре до търсене на политическо убежище в Анкара или Москва, смята той

Д-р Калоян Методиев: Имаме активизация на външната политика, оформи се тандем Борисов-Захариева

5918 | 5 авг. 2017 | 14:31

Корнелия Нинова е последователна, а БСП беше силна и категорична опозиция. Извънпарламентарната опозиция е пълен идеен "тюрлюгювеч", който не става за ядене, смята политологът


Д-р Калоян Методиев, политолог и университетски преподавател в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

- Д-р Методиев, какъв е Вашият анализ на първия парламентарен сезон на кабинета „Борисов 3“?

- Началото бе трудно. Липсата на законодателна програма от управляващите създаде среда за обвинения и спекулации. Множество скандали избухнаха. Тонът беше груб, с противопоставяне, обиди, обвинения. Около 5 % от депутатите са с повдигнати обвинения – от заплахи, през рекет до купуване на гласове. Въпреки това комисиите започнаха да работят, правителството внасяше законопроекти. Постигна се консенсус по някои въпроси като европредседателството и договорът с Македония. Тоест имаме някакъв сглобен парламент, който изпада в крайности, но се движи.

- Какво свършиха депутатите и какво не според Вас, сработи ли се новият парламент и успява ли кабинетът да отговори на очакванията на избирателите?

- Както казах, началото е тромаво, а като добавим и слабият състав от гледна точка на ярки лица, визионери, политически физиономии, дебат – очакванията не са големи. Нещо много съществено не успяха да покажат като законотворчество. Кабинетът тръгва с традиционен аванс от доверие, който по принцип е много лесно разпиляем. Наблюдаваме как скандалите ерозират доверието, а правителството взима бързи контрамерки, за да пази рейтинга. Някакъв такъв сюжет се въртеше този сезон. Буквално преди дни беше публикувана управленската програма на правителството, която тепърва ще бъде подлагана на анализ и ще бъде документа, по който ще се следи за това какво е свършено и какво не.

- Открои ли се някакъв акцент в този политически сезон, който бихте определили като ключов?

Калоян Методиев: Няколко са акцентите – лошият старт на председателството на Съвета на ЕС, етническото напрежение, конфликтът работодатели-синдикати. Оформи се някаква двуполюсност, колкото и да е измамна откъм идеологическа и идейна чистота.

- Какво да очакваме след ваканцията, същото или по-сериозна активизация и на парламента, и на правителството?

- Вероятно ще има активизация и от двете страни – трябва да се прави бюджета. Трябва да се направи нещо, което всички обещаха – демонополизацията на печалната Здравна каса. Аз не бих подценявал август от гледна точка на политическа работа, както често се прави у нас. ГЕРБ имат да си оправят ерозията в партията, БСП да чистят вътрешни проблеми и да притискат управлението, патриотите да излязат от анонимност и т.н. И в скоби един съвет за новия политически сезон – не може с потник, не може гол, не може с рокли „цветна градина“ на международни срещи и т.н. Трябва да се възпитават младите и да се печелят симпатиите на чужденците.

- Каква опозиция имахме според Вас в този парламентарен сезон?

- От гледна точка на БСП – силна, с високи децибели, категорична, на моменти прекалено есеистична, но така или иначе не можаха да се оформят като алтернатива. ДПС държи някакъв полупрофил с фокус върху патриотите. Марешки не знам точно какво е.

- Извънпарламентарната опозиция сякаш съвсем я нямаше. Не разбрахме, че дори има такава. С какво си го обяснявате?

- С това, че е извънпарламентарна. Активизира се около Съдебната реформа, но с много рехава протестност. Идейно са невероятен „тюрлю гювеч“, който от политическа гледна точка не става за „ядене“. Нямат профил. Това така и не го разбраха. Грешката им е, че си мислят, че с подкрепа отвън ще могат да се върнат в институционалната политика. А драмата им е, че нямат лидер.

- Има ли печеливши и губещи от този отишъл си вече парламентарен сезон?

- Борисов продължава да стои най-отпред, до голяма степен не заради себе си, а заради създадената в българската политика среда на безалтернативност. Той сам постоянно си го казва – „няма по-добри от нас“. Въпреки че краят на сезона, с добричкия скандал, сложи етикета „Суджук“, който ще има дълготрайни последствия. С този рейтинг на парламента не виждам големи печалби за никоя от страните.

- Дискусия за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта отвори председателят на БСП Корнелия Нинова на събора на партията на Бузлуджа. Защо сега лидерът на левицата реши да говори по тази тема?

- Тя тръгна като председател с наратива за паралелната държава, а корупцията е неделима част от този въпрос. В този смисъл е последователна. Говоренето й се изостря предвид новия закон за борба с корупцията и най-важното – органа, който ще се създава за борба с нея. Битката за него може да се окаже жестока. Което вероятно би било полезно за апатията в държавата.

- А защо президентът Радев трябва да определи директора на агенцията, която Корнелия Нинова предложи да бъде създадена? Защо не от парламента?

- Парламентът е функция на правителството, въпреки че по конституция сме парламентарна република. Управляващото мнозинство да избира председател на орган, който да контролира самото него, не е много рентабилно от гледна точка на ефикасност. За демократичност въобще не говоря. Ако Радев се определя като противотежест на правителството, нека той посочи човека. Така ще има баланс.

- Всъщност според Вас какъв орган за борба с корупцията по високите етажи на властта ни е нужен и защо е толкова важно кой да води битката с корупцията?

- Първо, нужен ни е, защото системата е затлачена и има нужда от основно прочистване. Ако някой си мисли, че добричкият случай е изолирано явление или е върха на някаква уродлива практика, вероятно много бърка. Второ, лицето начело на комисията е от ключово значение като решимост, морал, енергия, зависимости… То не може да промени нещата генерално, но може да разклати достатъчно конструкцията. Останалото е работа на избирателите и тежи на тяхната съвест.

- В разгара на лятото сме, но не липсват актуални политически теми, като започнем със скандалите около НДК, минем между разправиите при работодатели, при синдикати и стигнем до случаят КТБ. Каква е причината точно тези теми да бъдат на дневен ред и наистина ли това са най-големите проблеми на България?

- Тези скандали просто избиват на повърхността, но всеки от тях е неразривно свързан с големите проблеми – престъпност, корупция, доходи. В този ред. Това са трите конника на българския апокалипсис, които, ако мога да използвам метафора, са ни вързали на печалното 28 място в европейската конюшня. Струва ми се, че в последния месец темата „Македония“ отклонява прекалено много внимание от вътрешните проблеми, които изброих.

- Как ще определите външната политика на правителството и до какво според Вас ще доведе подписания договор за Добросъседство между България и Македония, а и общото честване на Илинденско – Преображенското въстание?

- Определено имаме активизация на външната политика с известни положителни нотки. Оформи се някакъв тандем Борисов-Захариева. Той решава въпросите генерално, а тя движи оперативно четирите ключови приоритета – председателство, външна политика, съдебна реформа и борба с корупцията. Колкото до договора с Македония, мисля че той се преекспонира, въпреки предупрежденията, и виждате, че нещата не вървят гладко. Най-голямата партия там и лицемерният президент са категорично против ратификацията. Въпреки че накрая Груевски може да опре до търсене на политическо убежище в Анкара или Москва. С историческата комисия очаквам затлачване. Трудно ми е да видя Александър Македонски като български цар, а самото обсъждане на подобен въпрос ще ни направи смешни. Нашата цел е бързо изграждане на геополитическата хоризонтала, която да свърже Черно с Адриатическо море – влак, магистрала, енергийни трасета. Оттам ще дойде останалото.

Ливия НИНОВА, Радио "Фокус-Пирин"

 


От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Проф. Искра Баева: Радио „Свободна Европа” отново в България. И какво от това?

-1459603970.jpg

Възстановяването на медията ще се приеме положително и от критиците на ...

21 юли 2018 | 12:53

Проф. Иван Ангелов: Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година

-1507719516.png

Нужна е съвременна аграрна политика. Българското земеделие сега е в окаяно ...

21 юли 2018 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Елисавета Мартинска


16 авг. 2017 | 22:21Айде бе !? Мечти и сънища .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


6 авг. 2017 | 09:57Тандем БиБчо Захариева! Да, приличат си тя с нейната вечно глупава усмивка на лицето и безиразния си поглед. Той с неговите вечни лъжи като циганин и отвратителния си навик да приписва всички сторени от тях прегрешения на тези преди него. Абе Баце, нали вече три мандата вие, гербаджиите, сте на власт, няма с кого да се оправдавате! Ставате смешни с оправданието, че Дж.Чакъров е записал Добруджа в Екоприрода 2000! Как така ваши близки олигарси без разрешение построиха хотели по Южното крайбрежие чак до Резовска река? А кой накара онези еничари жандармеристите да пролеят кръв в Балчишко? Сигурно Корнелия?! Или онзи простак премиерът! Вземи го накажи, шопът му с шоп!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


6 авг. 2017 | 08:09".... оформи се тандем Борисов Захариева." ____Страхотен тандем. И двамата не знаят бъкел чужд език. И двамата хабер си нямат от дипломация. Пазарджишката повлекана е номер 2 след фактуристката от ДАП а, която стана посланик в Бенелюкс и смая света с тоалета си и чантата на земята. Тази пък смая света с биташките си одежди и тъпата си усмивка. Що е отнася до БАЙ Х..Й, коментарите са напълно излишни. Достатъчно е да си види физиономията му и повече приказки не са необходими. ТЕ ТОВА Е ЛИЦЕТО НА ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА !!! Да се смееш и да плачеш !!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.