Д-р Калоян Методиев: Какъв е този хистеричен натсик на либералното лоби да приемем Конвенцията!

Този либерален универсализъм изнасилва демокрацията и е реалният гробокопач на ЕС

Д-р Калоян Методиев: Какъв е този хистеричен натиск на либералното лоби да приемем Конвенцията!

20199 | 14 ян. 2018 | 14:21

Никакво отстъпление за Нинова.Тя трябва да се издържи още 17 месеца. След изборите за Европейски парламент догодина ще имаме различен състав и променен дневен ред на институцията.


– „Ще бъде голям грях, ако депутатите под натиск  натиснат копчето за Истанбулската конвенция”, каза тази сутрин вицепрезидентът Маргарита Попова. Защо е този натиск, д-р Методев, да ратифицираме на всяка цена този документ?

 

- Това е големият въпрос – защо изведнъж ставаме свидетели на тази тотална мобилизация. Тя включва хора от целия политически спектър, които зарязаха всичко останало и скочиха в защита на една конвенция, която си стои от 2011 година. Не видяхме подобна мобилизация за антикорупционния закон, за умиращата демография, за престъпността, за проблемите на бизнеса и на лекарите....  Грозното е, че не се търси дебата, аргументите и обмислянето, а се действа блицкригово – до седмица да сте приели това, иначе не сте европейци! Действа се с мантри, а не с аргументи. А никой от защитниците на светкавичната ратификация не отговоря на въпроса - защо точно сега, защо по този начин и защо това трябва да е топ приоритетът на затъналата в проблеми България.

 

- Свързано ли е нашето европредседателство с ратификацията на Конвенцията? Направи впечатление, че МС я внесе в парламента ден след фанфарното стартиране на европредседателството, докато в страната ни все още беше председателят на Съвета на Европа Доналд Туск. Правя тази връзка, защото Конвенцията е документ на Съвета на Европа.

 

- Председателството очевидно се използва да създаване на контекст. Някой реши, че с вкарването на тази конвенция ще покажем европейско лице, модерност и т.н. По много грозен начин се използва Европейският съюз в прокарването на документ на друга организация, каквато е Съветът на Европа. Последната си има собствен дневен ред, много различни страни-членки и цели като структура. Освен това, самото откриване на председателството и поведението на високите гости се оказа едно разочарование. Особено поведението и действията на загубилия политически компас Юнкер подействаха като леден душ дори за мнозина от твърдолинейните проевропейски кръгове и хора у нас. В този смисъл – контекстът не можа да изиграе ролята си.

 

- С ратификацията на Конвенцията у нас ще бъде съдадена цяла мрежа от институции с пари и имунитет, които ще следят за нейното прилагане. Това не е ли фактическо легализиране на джендър обществата и налагането на джендър доктрината в живота ни?

 

- Първо, налага ни се чужд дневен ред, който не издържа на етикета „европейски“, а само го употребява. Второ, тази либерална намеса в живота на семейството е прекалена. Как се доказва психологическо или икономически насилие? Трето, има си законодателство по въпроса и няма нужда да се изгражда паралелна мрежа около него, която да го прави още по-неясно, а така и по-употребяемо. Четвърто, у нас има действащи неправителствени организации, центрове за настаняване, кризисни центрове, безплатни консултации за жени преживели домашно насилие, които през годините превъртяха милиони за подобни програми, особено сред общности, където този вид насилие е по-често срещано. Къде са резултатите? Всичко изброено показва, че целта явно не е благородното и справедливо спиране на „насилието на жени“, а някакво ново общество, за което ме питате. И нещо любопитно, във Финландия повечето жертви на домашно насилие са мъже.

 

- Министрите Цачева и Захариева твърдят, че Конвенцията касае само защитата на жени и деца от насилие, а Маргарита Попова казва, че тя дава път на всички с „психополови особености” да претендират за права наред с останалите, определени като мъже и жени по биологочен пол. Защо един и същи текст се чете по различен начин и то от юристи?

 

- Очевидно има разминавания в тълкуването. В документа има двусмислени текстове. Затова толкова много държави цели 7 години след приемането му не го ратифицират, а много от другите го правят със съпътстващи декларации, които да стопират действието на отделни текстове. Щом има толкова много неясноти и толкова много напрежение около този документ, най-разумният подход е да го оставим да отлежи няколко години и тогава пак да го обсъдим, но спокойно, след дебат, а не в условия на истерия и натиск.

 

- Как ще се раздели обществото у нас и в Европа по силата на тази Конвеция? Ще има ли сблъсък между консервативните и либералните общества? Какво бъдеще за Европа чертае тази Конвенция?

 

- Европейските общества вече са дълбоко разделени. И то по всякакви възможни линии, отвъд традиционното ляво и дясно, което познавахме. Половината лейбъристи във Великобритания преливат като идеи при консерваторите, а половината консерватори при лейбъристите. Либералното се окрупнява и поддържа разлики само като фасада, което е траен европейски процес. От друга страна има добри модели, където социалното се обединява с консервативното без това да пречи на бизнеса и на свободния пазар. Най-хубавият пример е Сингапур. По-близки до нас и вече развиващи се в тази посока са Словакия, Унгария, Австрия... Тази конвенция е просто част от големия сблъсък за бъдещето на Европа.

 

- Какви санкции ще понесе България, ако не ратифицира сега Конвенцията?

 

- Никакви! Изреждам страните само от ЕС, които не са я ратифицирали, за да се види, че нито има драма, нито опасност, нито  въпиюща нужда – Великобритания, Унгария, Чехия, Гърция, Ирландия, Словакия, Латвия, Литва, Хърватия и други.

 

- БСП е била заплашена, че ще бъде изключена от ПЕС, ако откаже ратификацията на Конвенцията. Вчера пленумът на социалистите гласува „против” ратификацията. Какво трябва да очаква Нинова и това повод ли е да се огъне под този натиск?

 

- Никакво отстъпление! Трябва да се издържи още 17 месеца. След изборите за Европейски парламент догодина ще имаме доста различен състав и променен дневен ред на институцията. Това плаши този еврократски състав и вероятно затова е този хистеричен натиск – каквото може да мине дотогава. Конкретно за БСП, хората, които си изпускат нервите за тази конвенция, са същите, които индексираха 9 поредни загуби от ГЕРБ и с политика си им позволиха да се разрастват вдясно и вляво. Не виждам с какво морално право сега се бъркат във вътрешната политика на държавата.

 

- Георги Марков заяви, че едва ли не Европа сваля Борисов от власт, принуждавайки го насила да ратифицира документа. Съгласен ли сте с това твърдение? Борисов може ли да се опълчи на Европа?

 

- Доколкото знам Борисов е пълнолетен и трябва да има свое мнение и позиция, а и е министър-председател на национална държава. Няма нужда от опълчване, просто защото това не е Европа. Това е само либералното лоби, което има настанени свои поддръжници във всички партии, медии, неправителствени структури. Пак ще кажа, не ги интересуват реалните проблеми на съответните общества, а само техния собствен дневен ред. Със европейските институции в случая се злоупотребява от лобистки позиции. Това не е дневният ред нито на страните членки на Европейският съюз, нито е неотложен приоритет на  България.

 

- Смятате ли, че обществото у нас ще се надигне, за да защити традиционните ценности и християнския морал?

 

- То вече се надигна. Ако си спомняте абсолютно същите хора и структури се активираха по време на мигрантската криза през 2015 и 2016 година. Тогава натискът беше да отваряме границата, да приемаме мигранти, уж бягащи, за да спасят живота си от хотелите в Турция. Източноевропейските общества показаха завидно единомислие и не позволиха това да се случи. Сега се разиграва същия сценарий. Този либерален универсализъм изнасилва демокрацията и е реалният гробокопач на Европейския съюз като добър, полезен и партньорски проект от който имаме нужда.

 

 

 


От категорията

Проф. Христина Вучева: Времето на политиците за лъжи и празни приказки изтича!

-1498142061.jpg

Управляващите в България не трябва да допускат грешката на президента Макрон – ...

13 дек. 2018 | 17:53

Шефът на мозъчния тръст на САЩ: Вече не можем да победим Русия

-1544785727.jpg

Дори и най-добрите американски аналитици не намират начини за спасяването на ...

14 дек. 2018 | 13:05

Проф. Михаил Константинов: „Мъртвите души“ в избирателните списъци у нас са до 18%

Проф. Михаил Константинов-1525408723.jpg

"Рано или късно ще има интернет гласуване, но по много причини все още, ...

15 дек. 2018 | 11:56

Кеворк Кеворкян: Късни герои

-1491073245.jpg

Скрито-червената глава на Костов бе главното куфарче - криминалната му ...

14 дек. 2018 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.