Д-р Калоян Методиев

Проблемите са на най-високо политическо ниво в ЕС, смята политологът

Д-р Калоян Методиев: Либералният фанатизъм на Меркел и Брюксел ще унищожи Европейския съюз

12033 | 20 дек. 2016 | 21:47

Цели фондации с многомилионни бюджети работят за отворени граници, религиозно и етническо смесване, свидетели сме на една последователна политика, насочена срещу европейските общества, твърди преподавателят в ЮЗУ „Неофит Рилски“


Д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за Радио „Фокус“ -Пирин.

- Д-р Методиев, вчерашният ден или по-скоро вечер бе доста динамична в международно отношение. Първо в Турция бе убит руският посланик, а по-късно в Берлин бе извършен терористичен атентат. Нека да започнем с коментар по първия инцидент - мотивът, който, според извършителя, е случващото се в Сирия. Вие тази година бяхте в този район именно, за да видите реално какво се случва там, затова кажете ни как гледате на безпрецедентното в турската история убийство?
- Гледам негативно, разбира се. Убийствата на посланици не са рядкост, ако трябва да се върнем в историята. Примерно убийството на американския посланик в Либия доведе до оставката на Хилари Клинтън като държавен секретар. Въпросът е какъв ще е отговорът на руснаците на това директно предизвикателство към тяхната държавност.

- Извършителят на покушението е турски гражданин, който обаче в разпространено от различни социални мрежи и информационни агенции видео заявява, че убива посланика заради Сирия и по-конкретно, споменавайки случващото се в Алепо. Значи ли това, че в Турция има много хора, които не подкрепят действията на правителството в този регион?
- Разбира се. Ислямизмът, който завладя Турция през последното десетилетие има своите връзки, отношения и симпатии с една „Ислямска държава“, с радикални движения. В негова координата има „Ние“ и „Те“. Няма ги вече силните военни, които гарантираха реда, мира, светското и европейско начало в турското общество, за съжаление тях ги смазаха.

- Ще влоши ли това събитие отношенията между Турция и Русия, които така или иначе в последно време „висят на косъм“?
- Не, няма, а дори напротив – ще ги задълбочи. Поне такива са първите сигнали – на водене на общо разследване, на задълбочаване на сътрудничеството в борбата с тероризма, на общи действия в Сирия. Турция не може да си позволи да се кара с руснаците точно в този момент. На територията й се води война на няколко фронта.

- След инцидента много хора започнаха да търсят аналог между убийството на руския посланик и покушението в Сараево срещу Франц Фердинанд, което е основната причина за избухването на Първата световна война. Може ли наистина да кажем, че събитията се повтарят и задава ли се нов световен конфликт – Трета световна война?
- Не. Това е част от първия емоционален прочит на историята. Войната не е спирала, но тя е между цивилизования свят и радикалния сунитски ислям. За съжаление фигури като Меркел създават условия за продължаването й и прехвърлянето й на европейска територия, което пряко засяга и нас.

- Можем ли да погледнем на случилото се и от един по-конспиративен ъгъл, а именно че това убийство бе режисирано, за да последва по-голяма военна мобилизация на Русия, Турция, Америка и европейските страни в Сирия?
- Вижте, можем да погледнем от всякакви ъгли. Убийството е повод за по-дълбока намеса на руските войски в Сирия. Защо да не ги подкрепят и американците? Първите коментари на Тръмп навеждат на тази мисъл. Една мащабна, безкомпромисна и сурова операция трябва да сложи край на тази язва на ислямизъм и близкоизточен "демократизъм", която тормози региона и Европа.

- А всъщност не е ли странно, че това нещо се случва точно във времето, когато в Алепо се извършва евакуация на населението?
- Очевидно фактът, че убиецът крещеше, че го прави заради Алепо, показва пряката връзка със събитията там. Самото падане на Алепо беше знаково, тъй като това е ключов град за сирийския конфликт – една от крепостите на ислямизма, въпреки че го наричат „Крепост на демократичната опозиция“ с което аз не съм съгласен като формулировка. Но, да, определено може да кажем, че има връзка между събитията.

- Нека преминем и към другия повод за днешния ни разговор, а именно атентата на Коледния базар в Берлин. Първо, според Вас може ли да търсим връзка между двете събития и дали всичко това бе част от по-голям план, който може да обвържем с предходните въпроси, които коментирахме?
- Ако знаех, щях да съм най-прочутият политолог на света. Единствената видима връзка е ислямът и неговото използване за насилие, тероризъм, разделение, омраза. Между другото, британският консерватор Инок Пауъл произнася през 1968 година прочутата си реч „Реки от кръв“, в която предвижда, че безконтролната миграция на хора от Азия и Африка в Европа ще доведе до реки от кръв и насилие. Това всичкото към днешната дата е факт.

- Актът бе извършен по идентичен начин с този в Ница – един камион, струпване на много хора на едно място. Не си ли взеха поука европейските страни от ситуацията в света?
- Не си взеха. Годината мина под знака на тероризма и стотиците невинни жертви по европейските улици. Само слушаме: „ще вземем мерки“ и „не се поддавайте на страха“. После пак същото. Кой нормален човек не се страхува за живота си и този на близките си, на децата си? Имаме си работа с либерален фанатизъм, който е узурпирал европейската политика и унищожава Европа. Меркел, Оланд, брюкселската бюрокрация и либералните групировки са на път да унищожат Европейския съюз, от което България няма интерес. У нас Бойко Борисов години наред отказва да затвори границата с Турция и пуска хора в страната. Мисля, че проблемите са на най-високо политическо ниво в Европейския съюз (ЕС).

- Стана ясно и това, че шофьорът на камиона-убиец е или афганистански или пакистански бежанец, който е пристигнал в Германия преди около 2 месеца. Значи ли това, че наистина европейските страни имат сгрешена политика по отношение на бежанците и какво да очакваме от тук, натам?
- Разбира се, че имат сгрешена политика. Само че не знам дали е сгрешена, или става дума за целенасочен процес за прием на хора с цел налагане на тотален мултикултурализъм, федерализиране, изличаване на националното и традиционното в Европа. Цели фондации с многомилионни бюджети работят за отворени граници, религиозно и етническо смесване. Така, че сме свидетели на една последователна политика, насочена към европейските народи и техния начин на живот. Сега вече не може да се крием от тези факти и тези неприятни развития, които са насочени срещу нас от европейските общества.

- Ще се промени ли обликът на Европа, Русия и Турция след случилото се? А каква ще е ролята на Америка?
- Във Франция предстоят избори през април, в Германия през септември. Ако се преизберат същите политически формации и лидерите им, нещата ще се влошат. Отговорът на руснаците ще е жесток – те не си поплюват в такива случаи. Ердоган ще се разправи още по-сурово с опонентите си, но не знам дали ще се справи, защото Турция вече е в тежка гражданска война, чийто край не виждам. А за Съединените щати мога да кажа, че всичко е в ръцете на Тръмп, който точно след 30 дни трябва да стъпи официално в длъжност и предполагам, че една от стъпките, които ще предприеме, е да вземе не само вербално страна в това разделение, в този конфликт. Мисля, че най-логичното нещо, което може да направи, е да застане на страната на цивилизования свят срещу ислямизма и да подкрепи усилията за унищожаването на всички терористични, псевдо бежански гнезда в света.

- След атентатите в Европа през тази 2016 година очаквате ли масите да се разбунтуват? Виждаме, че националистически партии през последните месеци получават доста активна подкрепа.
- Ами да. Национализмът бе част от избирането на Тръмп. Американският национализъм и национал-консерватизъм, частта с референдума и Брекзит също бяха съществена тема. Надявам се да стане част и от изборите във Франция и Германия, защото наистина с този либерален ред, който в момента господства в Европа, вече не може да се продължава. Вместо да взимат мерки за поправяне на нещата, те продължават да следват една и съща политика, казвайки че са на прав път. Да де, но този прав път за съжаление е с наклон надолу и води Европейския съюз към катастрофа.

- За финал на нашия разговор какво да очакваме през следващите месеци?
- Може да очакваме политическа нестабилност, но ще има и още атентати, с които смятам, че няма да се спре, предвид политиката на европейските страни по въпроса. Надявам се обаче да бъдат по-малки и не толкова жестоки. Също така очакваме избори, които ще са важни за Европейския съюз. Наистина през следващите месеци е възможно да се случи всичко, но се надявам да бъдем живи и здрави и 2017 година за нас, българите, да бъде свързана с по-малко сътресения и ние да минем по-встрани от цялата тази буря, която ще се завихря.

Ливия НИНОВА, Радио "Фокус"-Пирин


От категорията

Защо Путин е толкова успешен? Има няколко важни причини

Защо Путин е толкова успешен? Има няколко важни причини-1521460286.jpg

На тези избори за първи път гласува поколението на Путин, родените след 1995 ...

19 март 2018 | 13:43

Руските медии: Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Путин победи при рекордно висока избирателна активност и заради атаката от Запада, смятат руските издания-1521456440.jpg

Опозиционера Навални се превърнал в "предател", защото заел нишата на ...

19 март 2018 | 12:44

Петте икономически предизвикателства на четвъртия мандат на Путин

Владимир Путин-1521458533.png

Възрастта за пенсиониране в страната е от най-ниските в света - 55 години за ...

19 март 2018 | 13:14

Фонд „Руский мир“ : На Шипка е неспокойно

Румен Радев и патриарх Кирил.-1520601833.jpg

Всички страни от бившия Варшавски блок са склонни към преразглеждане на ...

18 март 2018 | 10:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


21 дек. 2016 | 00:19В изръмжаното през зъби поздравление към Тръмп, Меркел го призова да се обединят около "евро атлантическите ценности", към които изрично причисли извратените сексуални практики, които са в пълен разрез с християнската същност на Европа и Америкити.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018