България може да спечели от парите за обща отбрана, смята политологът

Д-р Калоян Методиев: Кохезионните пари ще намаляват и това ще е изпитание за властта у нас

7176 | 5 май 2018 | 09:24

България е добър пример като инвестиция в конкретни хора и проекти, които се превърнаха в част от деградацията на българското общество, а не доведоха до подобряване на неговото функциониране.


- Д-р Методиев, резултатите от местните избори във Великобритания потвърдиха ли предварителните очаквания? Имаше ли изненади, както обикновено се случва в България?

- Има изненади, но не в драматичен порядък. Очакванията, че управляващата Консервативна партия ще претърпи фиаско, а опозиционната Лейбъристка ще отбележи сериозна победа не се оправдаха. Резултатът е такъв, че всеки може да се похвали с нещо, но няма толкова голямо движение, че да доведе до промяна на статуквото в по-голям мащаб. Въпреки че местните избори са повече свързани с боклука и паркирането, например, във Великобритания бяха повече за Брекзит. Националната тема слезе на местно ниво, което е нормално предвид ситуацията. И понеже и лейбъристите, и консерваторите имат по-скоро неясна позиция относно Брекзит, резултатите се оказаха по-драматични за малките партии. Партията на независимостта на Фараж почти изчезна от политическата карта, а либерал-демократите, които са флагманите на движението за оставане в ЕС, отбелязаха някои местни победи.

- Консервативната партия на Тереза Мей избегна катастрофа в Лондон. Това укрепва ли позицията я? Дава ли й някакви козове срещу опонентите?

- Да. Определено това, че партията й успя да задържи богатите райони на Лондон, е глътка въздух за правителството. Мнението е, че никой премиер след Чърчил не е имал по-тежък престой на "Даунинг стрийт". Неяснотите около технологията на Брекзит и нерешените въпроси в отношенията с ЕС, обаче, ще оставят много малко време за поемането на тази глътка. Реално Мей води преговорите по въпроса за Брекзит с много напрежение не само с ЕС, но и с част от собствената си партия, юнионистите от Северна Ирландия и Камарата на лордовете. В момента това е по-големият й проблем, отколкото опозицията.

- Мей беше жестоко критикувана за ударите в Сирия, които предприе без разрешението на парламента. Според вас спечели ли Мей от решението си за намеса в Сирия и от случая „Скрипал“, който предизвика широка антируска кампания?

- Ако изборите са индикатор за обществените настроения и се използват като оценка за всяко управление, то отговорът е да. Най-малкото не повлияха негативно върху кабинета. Тя успя да отклони общественото внимание от вътрешните проблеми и наложи външни теми, които да оползотвори, както се вижда от изборните резултати.

- Защо лейбъристите, които са във възход през последната една година, не направиха нова сензация?

- През последния месец, въпреки че водеха убедително в социологическите проучвания, които между другото са доста точни и коректни, лейбъристите влязоха в постоянен обяснителен режим по отношение на тежките обвинения в антисемитизъм и проруски симпатии в партията. Отделно обтекаемата им позиция по въпроса за Брекзит им пречи да изразяват ярки позиции. Два дни преди изборите пък Тереза Мей назначи за министър на вътрешните работи политик от пакистански произход, което бе хитър ход и недвусмислен реверанс към гласовете на етническите малцинства, от които консерваторите отчаяно се нуждаят.

- Най-важният въпрос и за британците, и за останалите европейци, е как резултатите от местните избори ще се отразят върху Брекзит?

- Промяна вследствие на местните избори няма да има. Процесът на Брекзит продължава с лъкатушения и нерешени проблеми. Особено важен е Европейският съвет през юни, който трябва да вземе решение за оставането на Великобритания в митническия съюз и евентуално - за ирландската граница. Както се вижда от увеличения бюджет на Европейската комисия за следващия планов период, някой ще трябва да плаща липсващите милиарди. Лондон беше нетен вносител в общия бюджет, а компенсирането ще дойде от всички останали, което вече засяга и България. Кохезионните пари ще намаляват, което поставя остро въпроса за корупцията и разходването на средствата пред българските управления през следващите няколко години.

- Може ли да има отстъпление от Брекзит? Не е тайна, че редица неправителствени организации, някои от тях финансирани от Джордж Сорос, продължават кампанията за нов референдум?

- Засега не изглежда да има такова. Въпреки спънките, процесът, макар и тромаво, върви. Нов референдум няма да има. Инвестициите на Сорос напоследък се оказват доста нерентабилни и не само, че не подобряват положението там, където се изливат пари, но и водят до влошаване и до конфликти. България е добър пример като инвестиция в конкретни хора и проекти, които се превърнаха в част от деградацията на българското общество, а не доведоха до подобряване на  неговото функциониране.

- Европейският съюз се опитва да пренастрои бюджета си за времето след Брекзит. Каква е вашата оценка за предложената за обсъждане рамка за бюджетния период 2021-2027? Смятате ли, че ще се приложи заявеното обвързване между еврофондовете и спазването на върховенството на закона?

- Подобно предложение засега е само на декларативно ниво. Очевидно е, че това се прави целево, за да се притискат Варшава и Будапеща, които са непокорните в Евросъюза и отстояват собствените си цели и приоритети. Новият бюджет ясно залага повече пари за обща отбрана и решаване на мигрантския проблем. Бюджетът тепърва ще се обсъжда, но доколкото излязоха информации Холандия и Дания вече са направили сериозни възражения по него, което значи, че ще има големи промени преди окончателното му приемане. Моето мнение е, че България може да спечели от парите за обща отбрана, защото има традиции, енергия и геополитическо място за подобна дейност. Освен това на печалното място, на което сме в ЕС по всички показатели, са необходими нетрадиционни решения.

- Виждате ли заплаха от развитие на Европа на две скорости?

- Зависи за кого. Някои се справят добре сами, на която и скорост да ги сложите – унгарци, поляци, чехи, датчани... Други използват първата скорост и се интегрират максимално, за да реализират националните си приоритети като една Словения например – богата, подредена, успешна. Трети като България са изпаднали на трета скорост, защото имат африкански икономически и социални показатели в рамките на ЕС. Истината, колкото и да не е приятна на някого, е че ние не се справихме с членството в ЕС. Сами се закопахме на това последно място. Тоест, целта трябва да е първа скорост, но не формално – чрез присъединяване към Шенген и Еврозоната с мрънкане, а реално – ред, доходи, европейски показатели, справедливост при функционирането на обществото.

- Как гласуват англичаните на регионални избори?

- Много контрастно спрямо българските избиратели. Избирателните райони са разбити до квартални карета, така че да има по няколко кандидати на малка територия. Така е много по-удобно, оперативно и прилежно да се гласува, а и знаеш кой те представлява. Секциите работят от 7 до 10 в работен ден, което е много по-резонно. Избирателят отива в съответната секция, казва си името, отмятат го, дават му бюлетина и гласува с молив – 30 секунди.  Няма документи за самоличност, няма подписи…. Системата се базира на доверие. Няма дни за размисъл, а кампанията си върви и около самата секция. Партиите се контролират взаимно по време на броенето, за да няма измами. Подобна система е мечтата на мнозинството от българските партии и махали. Ако оставим шегата настрана, задача №1 у нас трябва да е гарантирането на честен и нормален изборен процес, защото и там изпаднахме някъде около африканския екватор.


От категорията

Тотев полетя от Вавилонската кула

Тотев полетя от Вавилонската кула -1547832296.jpg

Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за ...

18 ян. 2019 | 19:23

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Мирела Костадинова: Иван Андрейчин – некоронованият крал на модернистите и непризнатите

Иван Андрейчин-1547809978.jpg

Той е писател и поет, преводач, стилист и критик. Учителства цели тридесет ...

18 ян. 2019 | 12:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


5 май 2018 | 17:02Уважаваният от мен като анализатор г н Методиев дипломатично пропуска да отбележи, че като изключим служебните правителства и това на Орешарски, през над 7 от 10те г. членство в ЕС управлява оперативно интересното лице от Банкя. Демографските и социални резултати на това управление са катастрофални. Във външната политика се кланяме наляво и надясно и допуснахме Ердоган да държи хем мигрантите, хем кранчето на газа. Вместо да има нефтопровод Бургас Дедеагач, сега Ердоган ще копае канал, успореден на Босфора и ще продължи да си събира такси за преминаване.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


5 май 2018 | 16:35Удърите в Сирия по начина по който ги направи Т.Мей,скандалът със случая "Скрипал",и договарянето на Брекзит са трите бомби със закъснител ,които ще се окажат фатални за политическото й бъдеще .Това ще стане видно само след няколко месеца до края на годината!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


5 май 2018 | 13:53След оттеглянето на Великобритания от утопичния евро катун е въпрос на много малко време и неговото формално разпадане, който процес евфемистично ще бъде наречен ''Европа на НЯКОЛКО скорости''. Иначе казано всеки от по големите регионални икономики си прави каквото си иска, докато по малките бивши държави бъдат лъготени, че трябва да положат ОЩЕ усилия за преминаване към по ''горно'' ниво на ''интеграция''. По този начин след 5 години лудичкия проект за доминация ще приключи естествено. Ще се направят и съответните промени в ''договорите'', които ясно ще очертаят обратния път към националните държави, който път обективно няма алтернатива. Остава единствено да се съгласят как да процедират с безпрецедентата в човешката история глупост наречена ''евро'', тъй като при укрепването на националните държави много от тях ще се върнат и към националните си валути, които с


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.