Д-р Калоян Методиев

ГЕРБ е в тежка криза на легитимността, смята политологът

Д-р Калоян Методиев: Референдумът в Каталуния предизвика страх, че може да дестабилизира целия ЕС

1630 | 3 окт. 2017 | 14:40

Предстои развитие на сблъсъка между Радев и ГЕРБ. На президента му помага и това, че ГЕРБ продължават да бъркат резултата му на изборите с БСП, смята преподавателят по политология


Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

- Д-р Методиев, как ще коментирате ситуация в Испания, след като в неделя 90% от каталунците поискаха независимост.

- Напрегната, динамична, за самата Испания взривоопасна.

- Всъщност как и защо се стигна до въпросния референдум и каква бе причината случилото се да е придружено с кървави сблъсъци между хора и полиция?

- Каталунците искат независимост и последните 11 години много плътно работят за нея. Очевидно с настоящия референдум се стигна до някаква точка на кипене, която тества възможностите за реакции на централната власт. Управляващите предпочетоха силовия подход пред дипломацията. И се стигна до окървавяването на референдума.

- Пресилено ли е да се каже, че Испания е изправена пред гражданска война?

- Да. В случая не може да говорим за гражданска война. Става въпрос за потушаване на движение за независимост. Тук няма нещо, което да не познато като модел от историята.

- Европейската комисия определи референдума като незаконен и призова за диалог, същото направиха и по-голяма част от европейските страни. На какво се дължи това?

- Страх, че това може да дестабилизира целия Европейски съюз. За много от страните проблемът със сепаратизма и малцинствата е на дневен ред. И не на последно място, подкопава се самата идея за демократичния характер на ЕС, за всичко красиво, което се говори. Всички по света ще кажат: "Защо биете мирни граждани?".

- А защо така наречените „Велики сили“ се притесняват да заемат позиция и вместо това коментират, че случилото се всъщност е вътрешно държавен проблем? Та нали Испания е част от ЕС, тоест случилото се би трябвало да притеснява всички?

- Мисля, че всички са притеснени. Преначертаването на граници в повечето случаи е свързано с огромно напрежение. Разбира се, всеки ще използва ситуацията в контекста на собствените си цели и интереси. Няма принципи в такива случаи.

- Какво е общото и какво е различното между Косово и Каталуния или защо за едните може, а за другите не?

- Има и общи неща, но има и разлики. Косово бе най-бедната и изостанала провинция, докато Каталуния е най-богатата и развита в рамките на съответните държави. Общото е, че и двете искат да се самоуправляват. Прищина си осигури подкрепата на Запада, мина се през война. В Каталуния засега не се е стигнало до подобни действия. Рахой не е Милошевич.

- Симптом ли е случващото се в Каталуния за провала на глобалния либерален модел и в частност на разпада и противоречията в ЕС?

- Не бих привнесъл случилото се в либералния глобален ред. То си е отделна линия, която винаги в присъствала в историята, и вероятно ще присъства. Либерализмът не е началото, а както стана ясно напоследък, не е и краят на историята.

- От призмата на нашето време и актуалните политически събития как Ви изглежда бъдещето на ЕС?

- Несигурно. Съюзът влиза от криза в криза, със слаб ръководител на Европейската комисия, председател на Съвета на ЕС, който бе избран въпреки протестите на собствената му държава срещу кандидатурата му, с отслабени коалиционни правителства, обособени групи, намаляваща идея за солидарност, тежки икономически различия между регионите, нарастващи вътрешни и външни заплахи.

- Доколко България ще бъде засегната от събитията?

- Дотолкова, доколкото те рефлектират върху ЕС, където сме членове. За щастие в България няма автономни райони и признати отделни народи. Но това не означава, че определени групи не следят ситуацията и не си мечтаят за подобни развития и у нас. Визирам Благоевградска, Пазарджишка и Кърджалийска област.

- И тъй като подхванахме въпроса за България ми се ще да Ви попитам и един актуален въпрос, свързан с „Хасково гейт“. Какво се случи според Вас, д-р Методиев?

- ГЕРБ е в тежка криза на легитимността. Има почти цялата местна власт в държавата и то в условия на почти тотален контрол на общинските съвети, без реална централизирана опозиция. Откъдето и да го погледнете, никой не имал такъв контрол над общините от управлението на БКП насам. Проблемът на ГЕРБ е само и единствено ГЕРБ. И в Хасково, и в Пазарджик, Ботевград, Добрич, Перник и т.н.

- А как ще коментирате изострения тон на президента към премиера и ГЕРБ? Какво предстои?

- Предстои развитие на сблъсъка. Засега Радев показва, че не е Първанов да го купиш, образно казано, или Плевнелиев да го унижаваш както си искаш. Изглежда, че той се приема добре в ЕС и НАТО, което му дава допълнително самочувствие в тази битка. Разбира се той има лостовете на президентската институция, най-вече думите, а и времето напред – цели 5 години. И накрая му помага това, че ГЕРБ продължават да бъркат резултата му на изборите с БСП.

Ливия НИНОВА, агенция "Фокус"

 


От категорията

Защо Нинова отказа снимка с Аяла?

Корнелия Нинова и Луис Аяла на конгреса на Социнтерна през март 2017 г.
Снимка Архив-1537272449.png

Единственият начин европейските ни съюзници да възприемат социалистите като ...

18 септ. 2018 | 14:29

Премиерът Борисов на тазгодишното „дефиле“ в ООН

-1505224555.jpg

Някои държавници приличат на артисти-аматьори - държат се неловко, препъват се ...

15 септ. 2018 | 20:54

Жельо Бойчев: Единствената съдържателна цел на правителството е оцеляването му!

-1525784628.jpg

При война президент - изпълнителна власт, печели държавният глава. Така показва ...

19 септ. 2018 | 15:53

Die Welt: Кому беше необходимо да се налива масло в сирийския огън?

-1521621410.jpg

Инцидентът с руския Ил-20 е сложен, многозначен и опасен. Нито една от ...

19 септ. 2018 | 15:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


3 окт. 2017 | 15:49Когато майор борисов, сержант цветанов и лайнометите на герб в парламента цвети, деси, антон и спас започнат да дават акъл на генерал Радев, играта загрубява. Във военно време ако низшите чинове оспорят решението на генерал следва разстрел.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.