„Лидъл“ обезличава клиента

Д-р Калоян Методиев: Мултикултурализмът на Европа води към разрушение

19261 | 4 септ. 2017 | 14:13

Светът е на ръба на ядрена война, ЕС е в криза, тероризмът е ежедневие, но либерализмът налага теми като трети пол, сексуални и расови въпроси. Минаха се всякакви граници! Работи се за подмяна на чипа още в детска възраст.


- Д-р Методиев, търговската верига "Лидъл" (Lidl) си позволи да заличи християнските кръстове от гръцки стоки. И в Гърция, и в България реакцията беше оправдано остра. Какво обаче стои зад тези опити? Как една международна търговска верига си позволява подобен скандал?

- Това е една от най-бързо растящите европейски компании като пазарен дял. Очевидно това става с агресивно пазарно поведение. Не са лоши като продукт. Проблемът е, че при тях мултикултурализмът се срещна с корпоративизмът. Струва ми се, че с подобни антихристиянски действия срещата им става опасна за обществото. Създава се някакъв безполов, безличностен консуматорски образ на клиента – дехуманизира се. Очевидно корпоративната алчност е безкрайна величина, но всяко нещо си има последствия. Положителното в тази долнопробна история е, че от „Лидъл“ пуснаха извинение, което показва, че има смисъл да се вдига обществен шум. Не бива да се оставя кресливият либерален фанатизъм да доминира медиите и Фейсбук.

- Има предположение, че това е направено за привличане на клиенти мюсюлмани. Могат ли обаче да загубят клиентите си християни, които на свой ред се почувстваха скандализирани?

- Призивите за бойкот из цяла Европа са много силни. Но нека сме реалисти, отново става въпрос за двоен стандарт. В търговските вериги масово се използва етикетът „халал“ на храните. Опасявам се, че този корпоративно-либерален натиск и самозабравяне ще произведе ответно действия с политически последствия, защото няма да се коригира дългосрочно.

- Във Великобритания също избухна огромен скандал заради опита вече да не се прави разлика между половете. Как реагират британците?

- В продажба бяха пуснати рокли за 5-7 годишни с нови етикети. Вече не е само за момичета, а пише за момичета или момчета. Това ще върви за всички дрехи на една от най-големите търговски вериги. Известният журналист Пиърс Морган го обяви за "скандално пълзящо заличаване на половете". Анкетата на телевизия АйТВ показа, че 85 % от британците са срещу новите етикети. Но една малка креслива група за натиск продължава да настоява, че трябвало да се даде възможност за избор. Работи се за подмяна на чипа още в детска възраст.

- Можете ли да дадете и други примери за неолиберализъм в действие?

- Либерализмът е хубаво нещо, когато е в някакви рамки на разумност и контрол, но когато избие на фанатизъм, радикализъм, когато изпадне в крайности вече е опасен. Светът е на ръба на ядрена война, Европейският съюз е в криза, тероризмът е ежедневие, но те налагат за централни теми като трети-пети пол, кърмене на обществени места, демонстрации на всякаква нестандартност, сексуални и расови въпроси, финалното равенство. Минаха се всякакви граници.

- Докъде изобщо може да стигне „мултикултурализмът“ в своя поход?

- До разрушение и саморазрушение. Такава злоба, фанатизъм, отдаденост има в действията на тези групи и корпоративни структури, че ако не се спрат ще е зле за всички.

- По-засегната ли е Западна Европа от България от крайностите на либералната идеология?

- Да, там тези процеси се развиват много по-дълго, отколкото при нас. Виждате и че самите реакции срещу подмяната на „Лидъл“ получи много по-голям отзвук и реакция в Източна Европа, въпреки че сигналът за това дойде през белгийските медии. У нас все още има една идея по-свободна медийна среда от гледна точка на мултикултурния проблем.

- Брекзит може ли да стопира донякъде опитите за „мултикултурното“ претопяване?

- Част от гласуването за Брекзит е свързано с бунта срещу пропагандирания и налаган мултикултурализъм от страна на Брюксел. Съмнявам се, че някой може да направи нещо, за да стопира процес в този контекст. Да видим как брюкселската бюрокрация, която иска да регулира всичко, ще се изкаже за скандала с „Лидъл“. Все пак той стана паневропейски.


От категорията

Валерия Велева: Кога ще пораснем за демокрацията? Къде е себеуважението ни като нация?

-1448546816.jpg

Главчев направи грешка. Огромна грешка. Но и сега той не я разбира. Фактът, че ...

17 ноем. 2017 | 14:51

Конституцията не е мазен тефтер, в който всеки драска каквото му хрумне

-1505743367.jpg

Ако след 10 години начело на властта почти без прекъсване, от ГЕРБ са решили, ...

16 ноем. 2017 | 14:52

Оставката на Главчев - успех за БСП и Цветанов

Да назначиш Караянчева на мястото на Главчев е като да гасиш пожар с бензин! -1510992528.jpg

Оставката на Главчев е отчаян опит да се спре раздухването на тази информация ...

18 ноем. 2017 | 10:05

Без Брюксел звездата на ГЕРБ не би блестяла така ярко

-1500895706.jpg

Преливането на самочувствие отвън много помага за извисяването на политическия ...

17 ноем. 2017 | 18:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


4 септ. 2017 | 23:36От самото си появявяне Лидл е символ на плебейството. Една степен по високо от Алди, но все пак простотия. Ако жена ми ме накара влизам, но с отвращение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


4 септ. 2017 | 23:01Глас в пустиня


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.