Д-р Калоян Методиев: Това Народно събрание е изчерпано - като обществено доверие, продукт и морал

По-добре опозицията да не се връща в парламента, смята политологът

Д-р Калоян Методиев: Това Народно събрание е изчерпано - като обществено доверие, продукт и морал

12080 | 27 февр. 2019 | 10:23

"Въпросът е принципен, не може по този начин да се опитват да се отнемат права, да се присвояват избори. Това е регрес на демокрацията", коментира той

Д-р Калоян Методиев: Това Народно събрание е изчерпано - като обществено доверие, продукт и морал-1551262027.jpgД-р Калоян Методиев-1540386872.jpg

Това Народно събрание е изчерпано - като обществено доверие, като продукт и като морал. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев. Той добави, че опитът за присвояване на изборите е станал достояние на цяла България.

По думите му това, което се случва, е една агония и няма смисъл Народното събрание да продължава своето съществуване. Политологът определи пасивността, която се наблюдава в България, за притеснителна. Той добави още, че е по-добре опозицията да не се връща в парламента.

„Опозицията няма място в този парламент, който е изчерпан от обществено доверие, като продукт и като морал. Поне някой да измие позора на народното примиренчество. В момента, казано в контекста на това, което се случва в региона и сравнението вече с европейски страни, да не се сравняваме западно- и източноевропейски, а да се сравняваме с регионалните, но не може да продължава така. Агония - не виждам смисъл от нея", коментира Методиев.

"Старото СДС би постъпило по същия начин, ако някой се опитва да открадне изборите, ако не може да се генерира достатъчно обществено доверие, само заради това, че го прави БСП. Въпросът тук е принципен, не може по този начин да се опитват да се отнемат права, да се присвояват избори, да не кажа - откраднат, но това, което се случва, е регрес на демокрацията и това примиренчество в обществото, това мълчание ме притеснява", каза политологът.

Той добави, че хората нищо не печелят при това Народно събрание. Според него опасното е, че със законови средства може да се отнеме най-важното – свободния избор, честните избори и това да стане по законен ред. Политологът каза още, че ГЕРБ водят целенасовена негативна кампания срещу президента Радев, която е минала всякакви граници, а в същото време държавният глава се опитва да е коректив на случващото се.

"При този агресивен тон, който върви в политиката, няма чуваемост, замърсена е средата. Има проблем с демократичния характер на институциите, с медиите и други показатели, добави още той. Заиграването с Изборния кодекс или ще отврати окончателно публиката и ще намали избирателната активност до критични нива, или ще доведе до недоволство", коментира още Калоян Методиев.

 

"Балканският регион се сблъсква с проблеми, които бяха актуални в началото на 90-те години", коментира още д-р Методиев. Според него проблемите, които засягат политическия живот у нас – свободата на медии и изразяване и най-вече честни избори – връщат обществото ни в изходна точка. Това е ясен знак, че демократичните достижения след промените от 1989 година днес са загубени, обобщи той.

„Вижте в Албания какво стана – опозицията напусна парламента и се отказа от мандата си. В Сърбия – цялата опозиция: леви, десни и националисти – заедно напуснаха Народното събрание – навън са. Общинските съветници напуснаха съветите поради същите причини, които и у нас водят до политическо напрежение“, коментира политологът.

Калоян Методиев обърна внимание, че тези процеси се случват и в страни в рамките на ЕС. Освен проблемите на политическата сцена у нас, той даде за пример и съседна Румъния, където подобни проблеми също стоят на дневен ред. Това е регионален процес, общ за страните от Балканите, в който пасивността на страната ни е притеснителна, уточни политологът.

 


От категорията

По разпореждане на Борисов връщат брифингите на НОЩ, начело с ген. Мутафчийски

По разпореждане на Борисов връщат брифингите на НОЩ, начело с ген. Мутафчийски, за коронавируса-1601036286.png

България държи успешно епидемията под контрол, спада заболеваемостта от ...

25 септ. 2020 | 14:33

ЕК: България е сред страните с най-висок риск за "смъртоносна двойна пандемия" от COVID-19 и грип

Здравните системи на няколко страни вече са под натиск, заяви еврокомисар Стела Кириакидис-1601038397.jpg

У нас, както и в Хърватия, Малта, Испания, Чехия и Унгария смъртните случаи ...

25 септ. 2020 | 15:44

Пред 500 гости на 50-ти юбилеен конгрес на БСП:Нинова с призив за единение и спечелване на изборите!

-1560629328.jpg

Очаква се да присъстват над 500 гости - близо 40 представители на ...

25 септ. 2020 | 11:41

Тодор Тодоров за Цветанов: Не му вярвайте! За него важи поговорката "Крадецът вика-дръжте крадеца"

-1601040305.jpg

Кметове, работили с Цветанов пък са категорични: "Цветанов не търпеше ...

25 септ. 2020 | 16:21