Д-р Калоян Методиев

Здравеопазването ни е болно, лекарите и сестрите се махнаха масово от България

Д-р Калоян Методиев: В България винаги има условия за предсрочни избори, това е демокрацията

3273 | 1 ноем. 2017 | 12:02

Постът на здравния министър е един от най-несигурните в страната, защото българското здравеопазване се оказва черна дупка, начело със Здравната каса, казва политологът


Интервю на политолога д-р Калоян Методиев за радио "Фокус"-Благоевград

- В началото на нашия разговор ще започнем с една доста актуална тема – защо постът здравен министър е един от най-несигурните за нашата страна?

- Защото българското здравеопазване се оказва черна дупка, начело със Здравната каса. Има много корупция и интереси и затова здравните министри „горят като факли“ един след друг. Между другото, само една партия по време на предизборната кампания си позволи да говори за „бяла мафия“, но беше маргинизалирана. Изумявам се последните дни като слушам колко добър човек и специалист е здравният министър. Не мога да разбера какво общо има това с политиката?

- Защо министър–председателят Бойко Борисов прие оставката на проф. Петров, а тази на Делян Добрев не?

- При Добрев парламентарната група бламира Борисов. Той публично искаше оставката още преди заседанието. При правителството той вече е принципал и няма с кого да се съобразява. С този ход той предпази кабинета от разрастване на скандала и не му позволи да се развие. От гледна точка на ПР това е напълно правилно. Тоест, действа се където и колкото се може, за да се минимизират щети от скандали.

- Според Вас кои са най-големите проблеми в сектора здравеопазване и защо често той е политизиран?

- Не съм специалист по темата здравеопазване, но от политическа гледна точка е монополът на „Здравната каса“. Над 2/3 от депутатите в настоящия парламент са избрани от партии, чието обещание беше за премахване на този монопол. Включително ГЕРБ и БСП. Не може да се пълни една каца, която е пробита и апетитът ѝ за финанси постоянно да расте. Същевременно обществото е все по-недоволно от услугите ѝ, тъй като здравеопазването се финансира от вноските на всички граждани, затова е нормално да има политически интерес към него. В България то не е преобладаващо частно.

- Защо здравеопазването често се превръща в арена на политически сблъсъци?

- Защото е болно и защото е обществен дразнител. Лекарите и сестрите се махнаха масово от България. По региони няма специалисти, а на места изчезват и самите болници. Едни плащат здравни осигуровки, а други не, но въпреки това ползват системата. Особено важно е какво става там в контекста на демографската картина на България. Милиони стари хора, които имат нужда от много повече здравни услуги и намаляващи млади. – това е социална бомба за бъдещето. Тоест ще се изисква драконовско харчене на парите оттук насетне, ако искаме тя да не избухне.

- На какво според Вас се дължи изостреният тон между БСП и ГЕРБ през последните дни и може ли напрежението да ескалира?

- Правителството е стабилно само откъм парламентарна подкрепа и липса на алтернатива. БСП около Нинова се съвзема, тя е силов играч и започна да ги притиска. Ако не го прави, вътрешните ѝ проблеми ще я засмучат. Напрежението постоянно ескалира и няма да спре. Скандалите и оставките вече са ежедневие, тоест имаме условия за динамична политика.

- Бяха предложени два варианта за бюджет 2018 - единият на Правителството, а другият на опозицията в лицето на БСП, каква е според Вас причината?

- Нормално е да има сблъсък около бюджета – там се вижда кой е управляващ и кой опозиция. Това е ключова разделителна линия.

- Може ли да се стигне до нова политическа криза и смяна на Правителството с оглед на това, че последния си конгрес БСП обявиха, че ще искат вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“?

- Може. Въпреки че мнозина твърдят, че няма условия, аз мисля, че винаги има условия за избори. Това е правило на демокрацията. Вотът на недоверие няма да доведе до това. При качеството на този парламент, в който има прекалено много хора с просташко поведение, каруцарски език, без политическа култура или някакви идеи, се опасявам, че всеки вот на недоверие ще се изроди в това, което наблюдавахме през изминалия месец – скандали от най-долнопробно ниво. България, за жалост, е обез-елитена, ако мога да измисля такава дума. Политическото ниво е на санитарния минимум.

Ливия НИНОВА, Радио "Фокус"-Благоевград 

 


От категорията

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява-1519051089.jpg

Ако трайно свикнем с този институционален сблъсък, политическата атмосфера в ...

19 февр. 2018 | 16:29

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор-1519055989.jpg

Зад Истанбулската конвенция и привидната борба с насилието срещу жени има много ...

19 февр. 2018 | 17:58

Политолог: Говоренето между президента и премиера изглежда детинско. И това е трагично!

Политолог: Говоренето между президента и премиера изглежда детинско.  И това е трагично!-1519312908.jpg

Обвиненията, които президентът формулира пряко или косвено към премиера, ...

22 февр. 2018 | 17:20

Ген. Тодор Бояджиев: През 1991 г. получих информация, че „българската следа“ е изфабрикувана от ЦРУ

-1466320338.jpg

През 1987 г. Мелвин Алън Гудман е призован пред Конгресната комисия по ...

22 февр. 2018 | 12:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018