Д-р Калоян Методиев

Българите харесват тона на Радев, Борисов не смее да се появи публично, за да не бъде освиркан, казва анализаторът

Д-р Калоян Методиев: В момента сме над пропастта. Сблъсъкът между президента и премиера е необходим

22100 | 6 март 2018 | 10:55

Властта може да падне във всеки момент. Парадоксът е, че патриотите са част и крепят най-антипатриотичното, анти-консервативно и интернационалистическо правителство от 40-те години на ХХ век насам, твърди политологът


Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин

- Д-р Методиев, вече изминаха три месеца от началото на годината. Как бихте ги определили от политическа гледна точка?
- От политическа гледна точка това са напрегнати, скандални, динамични, отрезвяващи дни, които промениха ситуацията в държавата.

- „Войната“ ГЕРБ – БСП и Радев, като че ли се разгорещи силно в края на февруари. Защо според Вас?
- Тя е така от президентските избори през есента на 2016 година. Ту ескалира, ту стихва, но предвид огромните скандали около опита на ГЕРБ за прокарване на Истанбулската конвенция и около продажбата на ЧЕЗ, позициите се изчистиха и настроенията се изостриха. Управляващите не направиха смислен анализ на президентският вот и до ден днешен не могат да го осмислят като изводи, обществени настроения, оценки и тенденции, отвъд Радев, сам по себе си, и БСП.

- А редно ли е президентът да влиза в тона на опозицията? Не трябва ли той да е обединител на нацията, а не разделящ фактор?
- Рейтингът му показва, че тонът му по отношение на правителството се харесва на огромното мнозинство от българите – одобрението му е между 60 и 70%. Къде е Бойко Борисов в тази скала? Много се промениха нещата. Той вече почти не може да излиза публично заради риска да бъде освиркван. Този сблъсък е обществена необходимост. В момента, в който президентът тръгне да се договаря с премиера вероятно ще свърши като Плевнелиев.

- След „Кумгейт“, скандалите за оградата по българо-турската граница и взаимните обвинения между ГЕРБ и БСП за „приятелски назначения“ и корупция, на дневен ред изпъкна нов случай – ЧЕЗ. Какво всъщност стана д-р Методиев и защо тази „честна сделка“ толкова нажежи страстите в страната?
- Казано накратко, сделката е съмнителна, всеки ден около нея изкачат все нови и нови скандални разкрития. Обществото не вярва, че Гинка е съдържание, а не просто опаковка. Поведението, действията и говоренето на Борисов създадоха хаос, който се разля не само у нас, но и в Чехия. Милиони хора ще зависят от капацитета за управление на тази жена, а в някакъв смисъл и проблемите на следващите правителства. Не виждам тя да се ползва с такова доверие. Случаят показа, че България е страната на неограничените възможности, където реалните и сериозни инвеститори нямат комфорт, но за сметка на това криминални, задкулисни офшорки и структури са като у дома си. От всичко дотук излиза, че няма проблем и „Ислямска държава“ да си купи националната сигурност на България. В момента стоим като държава под въпрос, като че ли за остатъчна продан. Между другото, показателно е, че почти всички политически субекти, колкото и разнородни да са, скочиха персонално срещу Борисов за сделката.

- Редно ли е наистина държавата да участва в сделката и въобще има ли почва искането на БСП – България да закупи дружеството?
- Вижте, в момента сме в нищото над пропастта. Не можем да оставим Гинка, или ако има някой отзад, да се разпорежда с 3 милиона български граждани. Не може и правителството само да „примига“ отстрани, защото в такъв случай няма смисъл от него. Не можем да изкупим цялото дружество, защото тръгнаха обвинения в национализация, които влудяват чуждите инвеститори, а точно в момента не сме в ситуация сами да си управляваме икономиката. Няма и пари, защото правителството ги раздава за щяло и нещяло, както например безумието безплатно саниране. Тоест, единственото ясно е, че държавните институции трябва да имат някаква роля в държавата, отвъд, например, уреждането на кредити за Западните Балкани или оправяне на лични проблеми.

- На 20 февруари 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка, в резултат на антимонополните протести, започнали на 5 февруари с.г. в страната. В случилото се сега управляващите съзряха, че отново някой готви същия сценарий. Премиерът обаче категорично каза, че този път няма да има оставка на кабинета. Мислите ли, че наистина ще удържи на натиска и възможни ли са отново протести като тези от преди 5 години?
- Всичко е възможно. „Къщата“ на управлението е с напукани основи, стени, покривът й тече. Коалиционните партньори се обиждат по цял ден. При такава ситуация и най-малкото нещо може да бутне конструкцията. Въпросът вече е кога ще падне. Вече всичко може да стане дразнител, да изкара хора на улицата. Избухването на протестите в Пловдив го показва по много добър начин – за часове станаха от местен в общонационален въпрос. Аз не мисля, че има сценарий – по-скоро има нулеви резултати, скандали, безнаказана престъпност, демография на смъртта, лош международен имидж, блокирани Шенген и Еврозона, липсва на големи проекти, ниски доходи, неадекватно-некомпетентни политици и т.н. Ако има сценарий, той е от планетарен характер. Колкото до оставката, за която ме питате, когато премиерът трябва да си тръгва от властта, е вероятно това да не е от компетенцията на неговите желания.

- А как Ви се струва – ще изкара ли 44-то НС до края на своя мандат или не?
- Не, не мисля, че остана някой, който да има илюзия, че това нефункционално, „ретро-историческо“, дори оперетно, както го наричат дори самите депутати, Народно събрание ще изкара мандата си.

- Стабилна ли е коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти и може ли да очакваме някакви изненади с оглед на непрестанните скандали, които се заформят?
- Тя трябваше да се разпадне още през късната есен, ако почиваше на някакви принципи, обществен интерес или чувство за самосъхранение у Обединените патриоти. Властта ги обединява. Парадоксът на парадоксите е, че патриотите са част и крепят най-антипатриотичното, анти-консервативно и интернационалистическо правителство от 40-те години на ХХ век насам. То е срещу семейството и в директна конфронтация с Православната църква относно Истанбулската конвенция, безпрецедентното и странно сближаване с Ердоган, никаква роля на държавата – видя се при ЧЕЗ, фалит на институциите и несигурност в обществото – случая в Пловдив, убийството на данъчния, на търновския бизнесмен, избитите край София; конфликти с президента и армията, безредие и местен феодализъм и т.н. Не може да имаш най-затъналата в проблеми държава в Европейския съюз и като управление да си сложиш за антинационален приоритет оправянето на друг регион – в случая Западните Балкани.

- Има ли в момента реална алтернатива на сегашното управление и при евентуални избори според Вас ще има ли разместване в позициите?
- Не много. Със сигурност ще има размествания. След обществените трусове около Истанбулската конвенция, ЧЕЗ и другите скандали, винаги следва някакво преподреждане. Нови проекти не са изключени, дори бих казал, вече са необходими. Огромни терени са почти празни в социално-консервативното, патриотичното, центъра. С нетърпение чакам изследванията за политическите нагласи в началото на март на Галъп, Алфа, Маркет линкс, които ги няма от месеци. Надявам се те да ни дадат данни за по-дълбок анализ.

- Готова ли е всъщност България за нови избори и по-скоро самите партии?
- Нямаме друг избор с тия три анти-рекорда – най-бедните и най-корумпираните в ЕС и най-изчезващия народ на планетата. Ако това не са условия за тотална промяна, няма какво друго и трябва да се спасяваме по единично. Не изключвам серия от избори. Дефицитът на лидерство е колосален.

- Особено с оглед на това, че предстоят избори за европарламент, а след това и за местна власт?
- Да, догодина има два редовни вота. Но като гледам с каква скорост се движи политическия часовник в момента, всичко е възможно.

- Кои според Вас бяха най-големите грешки на политиците през първите месеци от 2018 година и какви ще бъдат последиците от тях?
- Задавате ми много сложен и много прост въпрос, едновременно. Всеки има своите грешки и правилни ходове. Правителството стои демодирано, подпухнало, не излъчва стабилност и спокойствие, не виждам и особен капацитет да управлява. Опозицията трябваше да е удвоила резултата си при тази ситуация на агонизиращо управление, но не може да мръдне от тавана. И тя има проблеми, трябва да убеди света, отвъд самата себе си, че не идва, за да изпълни формулата „стани да седна“, да повторя модела, да се занимава с историята си. Просто влизаме в цикъл от избори и който ще се опитва да лъже избирателите или прави грешки – ще губи. Задачите пред България са ясни, проблемите са ясни, решения по света има – трябва воля и хора отдадени на каузата.

- В последните дни страната ни бе разтърсена от убийството на мъж, наричан Жоро Плъха от уважаваният лекар д-р Иван Димитров. На много места започнаха протести в подкрепа на доктора. Как ще коментирате случилото се?
- Огромно напрежение има в обществото. Има обезверяване, недоверие, липсваща институционалност. Ситуацията в държавата напомня на Готъм сити, чийто прототип е Ню Йорк от началото на 80-те години на ХХ век – беззаконие, епидемия от безредие и престъпност, несигурност. Мрачно като 1995-96. Човекът е защитил семейството си срещу един доказан престъпник. Няма как да не подкрепя подобно поведение. Хора с Н на брой присъди се разхождат необезпокоявано и тормозят обществото. Остана ли някой необран в тази държава? Правителството е статист, а правоохранителните органи често са съучастник. Животът ни мина да се занимаваме с крадци, убийци, разкапани институции…

- А подкрепяте ли искането на протестиращите за прецизиране на закона за самозащита?
- Разбира се. Това, което вече открито се говори през последните дни е, че управлението не може да защити собствеността и семействата, а не им дава, заедно с либералните правозащитни лобита, да се защитават сами. Излиза, че при този съд и тази прокуратура е по-рентабилно да се занимаваш с престъпна дейност, отколкото да си честен човек. Ако на някой му звучи пресилено, да види социологическите данни за доверие в тези институции, да разгледа медиите или да чуе протестиращите в Пловдив.

Интервю на Ливия НИНОВА, Радио "Фокус"-Пирин

 


От категорията

Валерия Велева: А Цветанов кога? Задава ли се война в държавата?

-1448546816.jpg

Може да си направил много за една партия, може да си крепил лидера й в тежки ...

24 март 2019 | 13:27

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Кеворкян: Оглозгване 2: ГЕРБ

-1520884212.jpg

Неприличието на Цветанов извира още от езика, който използва. Управлява ...

25 март 2019 | 15:05

Как Цветанов направи невъзможното – „обедини“ леви и десни

-1542800136.png

Зам.-шефът на управляващата партия постепенно усъвършенства умението да гради ...

25 март 2019 | 14:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


6 март 2018 | 16:14Съгласен съм с изводите на политолога К.Методиев ,че обединените патриоти трябва да спрат да подкрепят тази грешна коалиция с ГЕРБ.Началника йнепрекъснато шикалкави разбирай лъже.Нито е изтеглил Истанбулската конвенция ,нито казва истината за далаверата с ЧЕЗ! Наскоро с един глас прокара да няма референдум ,така ще направи и с ИК.Остава Гинка да е Подкупен ислямски агент и с националната сигурност е свършено ,въпреки многото служби и Институции пазещи уж държавата ни!Не е по малка бедата ако той купува ЧЕЗ чрез нея ! Ето защо повече не трябва да се подкрепя този кабинет и парламент !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


6 март 2018 | 15:29От това, което прочетох днес, опасявам се, че случаят с пловдивския доктор ще стане като с малкия Пепи преди 20 г. Но останалата част от анализа на г Методиев ми допада. Ние, всички непрости в държавата допуснахме олигархията и мафията да ни натресат за премиер една средноразредна мутра, която само преди 20 г. миеше колите на СИК пред Шератон. Набута се в голямата далавера и му взривиха джипа, барабар с приятелката му Бориславова. И никой не го пита за това. Ако някой ми посочи и 1 премиер на 1 от 200те държави в ООН с взривен джип, ще го черпя до края на живота му. Тая работа вече не може да продължава.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


6 март 2018 | 15:29От това, което прочетох днес, опасявам се, че случаят с пловдивския доктор ще стане като с малкия Пепи преди 20 г. Но останалата част от анализа на г Методиев ми допада. Ние, всички непрости в държавата допуснахме олигархията и мафията да ни натресат за премиер една средноразредна мутра, която само преди 20 г. миеше колите на СИК пред Шератон. Набута се в голямата далавера и му взривиха джипа, барабар с приятелката му Бориславова. И никой не го пита за това. Ако някой ми посочи и 1 премиер на 1 от 200те държави в ООН с взривен джип, ще го черпя до края на живота му. Тая работа вече не може да продължава.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


6 март 2018 | 15:01Много точен анализ! Вместо да благодарим и възнаградим д р Иван Димитров, че е свършил работата на Съда и е очистил един доказан рецидивист, ние ще го съдим за убийство .... СБЪРКАНА ДЪРЖАВА!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


6 март 2018 | 12:58Като обобщение на анализа следва, че сме се върнали в мутренските времена от началото на 90 г. Разликата обаче е, че тогава разполагахме с вяра, надежда, капацитет и ВОЛЯ за промяна. Сега ни е останала единствено тревожността и омразата, които преминават в неудържима агресия. Единственият парадокс е, че ни допуснаха да председателстваме ЕС като най корумпираната страна.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


6 март 2018 | 16:19Това ясно показва какво представлява ЕС.Искате ли да залагаме, кое от двете ЕС или НАТО ще се разпадне първо?


ТИКВЕНИК


6 март 2018 | 12:05БРАВО г н Методиев !!! __Дано поне някой от "управляващите" Ви чуе.___Ама они все глухи са !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


woca


6 март 2018 | 11:52Много точен анализ.Като изключим убийството в Пловдив,за което фактите умишлено се крият и по този начин се поддържа напрежение в обществото.Това е за да се отклони вниманието от действията и бездействията на правителството.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.