Голямата синя вълна не се състоя. Комфортът на американския президент обаче свърши

Д-р Калоян Методиев за вота в САЩ: Демократите не могат да свалят Тръмп, но ще му вгорчат живота

5522 | 7 ноем. 2018 | 16:57

Като европейци трябва да мислим първо за собствените си интереси и сигурност. Често за Тръмп сме враг, а за демократите - преимуществено малцинства и мултикултурализъм. И двете не ни устройват.


- Д-р Методиев, междинните избори в САЩ бяха очаквани с огромен интерес и интерпретирани като „тест за политиката на Тръмп“. Самият Тръмп подгря лично привържениците си в последните дни с изказвания в този дух. Демократите обаче спечелиха мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците запазват контрола върху Сената. Какво означава това за политиката на американския президент?

- Означава, че комфортът му свърши. Оттук насетне ще трябва да се съобразява с новото мнозинство в Камарата на представителите, което може да му вгорчи живота поне по две линии. Първо, с разследвания, комисии, изслушвания по теми, които го тормозят – руски връзки, проститутки, пари. Второто е, че долната камара има повече правомощия по бюджета, данъците и харченето на парите, тоест тук може да се блокират важните пера като оградата по границата с Мексико, да му орежат парите за оръжейното лоби, данъчни закони, да предлагат популистки неща, които той да не може да откаже и т.н.
Само Сенатът може да стартира процедура по импийчмънт, така че от тази гледна точка крехкото мнозинство на републиканците там е точка за Тръмп. Другояче казано, демократите не могат да го „импийчнат“, но ще го „грилират“. Две години ще е тежко и непредвидимо, ако няма компромиси от някоя от враждуващите страни. Предизборната кампания в Съединените щати започна.  

- В типичния си стил Тръмп „туитна“, че е постигната голяма победа. Победа?

- В никакъв случай. Никой не може да говори за категорична победа. Тръмп може да си туитва, но реалностите са малко по-различни. Голямата синя вълна, която демократите очакваха не се получи, въпреки че взеха повече места и реални гласове. Те се надяваха на смазващо превъзходство и в двете камари. Няма голямо, тектонично разместване на пластовете. Не е изключено във времето до изборите да се затъне в нещо като „окопна война“.

- Как си обяснявате рекордния брой избиратели, които упражниха правото си на глас, и женският вот, който бе анти-Тръмп?

- С поляризацията, която доминира американското общество. То е дълбоко разделено и не просто по една-две теми, а по фундаментални ценностни въпроси. На моменти кампанията бе груба, нападателна, пълна със заклинания и обвинения. Тръмп е сатанизиран от демократите, а и той не спира да ги дразни. Мейнстрийм медиите са срещу него и му изградиха образ едва ли не на женомразец, расист, антисемит и т.н., въпреки че нищо от това не е вярно. Проблемът на либералите е, че са свикнали да лепят етикети, а това вече не работи както в миналото. Като цяло групите се мобилизираха, активираха взаимно. Това не е лошо. Когато има разговор за политика на висок градус, гражданска активност расте, а хората участват в политическия процес и гласуват. То това е и смисълът на демокрацията.

- По-разделена или по-консолидирана Америка да очакваме след този вот?

- В контекста на подготовката за президентските избори ми се струва, че няма да е особено консолидирана, освен ако нещо форсмажорно и външно за Съединените щати не успее да обедини нацията. Чуват се все повече гласове, че трябва да се търси компромис, двете страни да започнат да си говорят, за да решат каква Америка искат и да пълнят дълбокия кливидж между двете визии. Лидерът на демократите Нанси Пелоси направи изявление в тази посока – да се спре с разделението.
В кръга на шегата, сетих се за нашенските земеделци, които като папагали все повтаряха „единство“, но накрая пак се караха помежду си.

- Вече се прокраднаха прогнози, че при този резултат Тръмп ще форсира най-важните си политики. Например, търговската война с Европейския съюз и Китай. Споделяте ли тези твърдения? Ще се радикализира ли Тръмп, особено във външната и търговската политика?

- Рисково е да се правят прогнози при тази ситуация на разделение и липса на категоричен победител. Трудно ще се налага една визия и може да се окаже, че се влиза в обичайното русло на американската политика, където се търси компромис. Първите две жени мюсюлманки влизат като конгресмени, а едната, която слушах, беше доста радикална като говорене. Това е дребен детайл, но показва новите размествания, които ще притискат Тръмп по различни линии. Надявам се малко се да се успокоят анти-европейските настроения на Тръмп, а не да се търсят проекции на вътрешния американския конфликт на европейски терен. По повечето въпроси би трябвало да има промени – особено отношението към режима в Рияд, Сирийския конфликт, Иранските санкции, отношенията с Москва. Търговската война с Китай е неясна, още повече, че набра скорост и Тръмп ще вади числа за работни места, спестени пари и т.н., което влияе в предизборна обстановка.

- Как ще се отразят настроенията в САЩ върху решаващите избори за Европейски парламент догодина?

- Зависи коя от различните групи питате. Едните ще кажат, че тенденцията на антиглобализма побеждава, а другите, че либералната демокрация е безсмъртна. От друга страна не бива да забравяме, че Европа е друг континент, в друг контекст и с други проблеми. Според мен, като европейци трябва да мислим първо за собствените си интереси и сигурност. Често за Тръмп сме враг, а за демократите - преимуществено малцинства и мултикултурализъм. И двете не ни устройват.

- САЩ заявиха, че няма да подкрепят Глобалния пакт за миграцията на ООН. Унгария, Австрия и други европейски държави – също. Къде сме ние? Ще се реши ли страната ни да не подпише Пакта, след като не ратифицира и Истанбулската конвенция?

- Да, групата, която отказва да отиде на подписването на глобалният пакт за миграцията в Маракеш на 10-11 декември, се разраства. Бих добавил Чехия, Полша, Словения, в Хърватия тече остър дебат. Не е ясно къде сме ние, защото не сме чули позицията на премиера, коалиционните партньори, парламента. А вече няма много време. Ние сме страна, която е на геополитически кръстопът, член на ЕС, жертва на миграционен натиск, така че подобни документи са от изключителна важност за бъдещето ни като държава. Виждам, че постепенно се надига обществена вълна, която няма да направи подписването на този документ толкова лесно. Въпреки че в пакта има някои положителни текстове, отрицателните са много повече и смятам, че ратификацията му от наша страна може да се окаже проблем за нас като държава и общество.


От категорията

144 години безсмъртие! Христо Ботев бе роден, за да стои по-горе от общото равнище

Името на Ботев си е оздравило безсмъртието и ще се произнася с гордост в България, додето има България на света-1591020124.jpg

Той беше жив протест против неравенството, против неправедното възвишение на ...

2 юни 2020 | 00:01

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

Благовеста Касабова: Болно е, че между хората на перото и духа има толкова много лъжи и злоба

Благовеста Касабова Снимка СБП-1591093554.jpg

Съюзът на българските писатели никога, през всички времена от сто и седем ...

2 юни 2020 | 13:19

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


7 ноем. 2018 | 18:46Точно това е целта на занятието...Лудия Дони хептен да откачи...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.