Основните теми на семинарите са предприемачество и високи технологии. Снимка фондация „Българска памет“

В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Д-р Милен Врабевски за екскурзията като начин на възпитание в родолюбие

4402 | 27 ян. 2019 | 14:35

Председателят на фондация "Българска памет" споделя и за новия си музикален проект Sorcery inside. В предаването още: ще опитате щир на езерото Ван и люта национална гозба от Бутан, ще слушате Шер на Бродуей и грохота на водопадите Игуасу

Основните теми на семинарите са предприемачество и високи технологии.
Снимка фондация „Българска памет“
-1548518105.jpgСемейство Врабевски с четири от петте си деца.
Снимка фондация „Българска памет“
-1548518263.jpgМладежите се забавлявати с Формула 1-1548518223.jpgДецата не само се запознават с високите технологии, ами сами конструират роботи.-1548518168.jpgДецата не само се запознават с високите технологии, ами сами конструират роботи.-1548518153.jpgДецата не само се запознават с високите технологии, ами сами конструират роботи.-1548518138.jpgОсновните теми на семинарите са предприемачество и високи технологии.
Снимка фондация „Българска памет“
-1548518090.jpgД-р Милен Врабевски при едно от многобройните си посещения в Македония.
Снимка фондация „Българска памет“
-1548518053.jpgДо този момент над 7000 българчета от нашата диаспора в Македония, Украйна, Сърбия, Молдова, Украйна и от Източните Родопи са посетили Европейския парламент.-1548518020.jpgНа семинарите, организирани от фондация „Българска памет“ децата се обучават чрез виртуална реалност.
Снимка фондация „Българска памет“
-1548501920.jpgД-р Милен Врабевски с представители на българската общност в Албания.
Снимка фондация „Българска памет“

-1548501889.jpgЕзерото Ван е с размерите на море – с площ 3574 km2.-1548501838.jpgМагдалена Гигова на крепостта на Семирамида на езерото Ван.-1548501809.jpgУ нас щирът е плевел, на езерото Ван – деликатес.-1548501779.jpgМагдалена Гигова в Тимпу, Бутан.-1548501741.jpgХраната в бутан е само един вид – много люта.-1548501707.jpgСветлана Дичева през Метрополитън, Линкълн център
-1548501663.jpgД-р Силвия Паскалева в парка край водопадите Игуасу-1548501628.jpgСилвия е посетила водопадите Игуасу и от трите страни - Бразилия, Аржентина, Парагвай.-1548501595.jpgТуристите имат всякакви удобни начини за наблюдаване на водната стихия. -1548501565.jpgДъга над водопадите Игуасу-1548501537.jpgВодападите Игуасу от птичи поглед-1548501504.jpg

Когато запитат първият гост в „Покана за пътуване“ колко деца има, той отговаря с усмивка  „Над 40“. Съзнавам, че удивлението ви ескалира и ще поясня: Той и съпругата му Росица имат общо пет деца, а за останалите неговата фондация „Българска памет“ е платила ин витрото.

 

Д-р Милен Врабевски е генетично обременен с родолюбие. Единият му прадядо хаджи Станю Врабевски е близък съратник на Левски и при него е открито едно от тефтерчетата на Апостола. Другият – Стойчо Бойчев е бил опълченец на Шипка. Техният потомък пък се е заел да подпомага личностното и социално-образователното развитие на млади хора от България, Украйна, Молдова, Албания, Румъния, Сърбия и Македония. Броят на тези юноши „заразени“ и с европейските ценности вече  надминава 7000.

 

За своята народополезна дейност д-р Милен Врабевски получи престижната награда „Европейски гражданин на годината“. Освен благодетел и тачен бизнесмен, той е композитор и продуцент. 

 

В последния му албум Sorcery inside, издаден от Интелиджънт мюзик – съпродуцент, заедно с програма Христо Ботев и на нашето предаване Покана за пътуване, участват легендарни музиканти като Саймън Филипс (Toto), Карл Сентънс (Nazareth), Ричард Грисман (River Hounds), Джон Пейн (ex-Asia) и Джоузеф Уилиямс (Toto). Авторът на музиката и текста д-р Милен Врабевски нарича Sorcery inside  албум на търсещия ум.  

 

Човек пътува не само физически премествайки тялото си в пространството. В това предизвикателство участват ума, сърцето и… небцето му. От последната дума става ясно, че е дошло време за рубриката Пътеводител на гастрономическия стопаджия. По комшийски и в Гори тилилейски.

 

Щир. Познатото у нас като плевел растение, в град Ван на едноименното езеро в Турция, се продава на големи връзки.  За целебните му качества съм чувала от проф. Мария Златева, но кой знае защо у нас дори нейните проповеди не са насочили и най-отчаяните вегани към красивата трева.  Във Ван ми обясниха какви витаминни бомби са зелените стръкове и аз захрупах, помпайки се с полезни вещества. Хммм. Не е идеално лошо. Може би със сол, зехтин и балсамов оцет дори би било прилично на вкус. 

 

Вездесъщата Уикипедия ме осведомява, че го наричат щира куча лобода или амарант, което звучи далеч по-поетично.  Произходът на лиричното наименование идва от Древна Гърция. Елините го наричали „неугасващото“ или неувяхващото цвете. Според някои твърдения помагало срещу любовни мъки. В латинската и гръцката митология се твърди, че амарантът е ефикасен и срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякакви други човешки тегоби и никога не увяхва, защото е магически.

Е, в зарзаватчийниците на Ван магически плевели колкото щеш.

 

В Бутан безразсъдно настоях да опитам националната гозба „Ема-датсе”  – свирепи люти чушки, задушени в местен кашкавал. След като няколко пъти ме попитаха сигурна ли съм, че искам да си го причиня, сервитьорите  се впуснаха към кухнята да поръчат адската смес. После се скупчиха около масата ми, готови да дотърчат с пожарогасителя. Аз, обаче, привидно спокойно, нагъвах бруталната манджа като я гасях с бира и с топки ориз. За честта на „булгар, булгар“ изядох цялата паница и само пълните ми със сълзи очи издаваха какво ми е коствало.

 

Единственото ястие, което не подлютяват в Бутан е сладоледът. Освен огнедишащите субстанции, друга честа съставка на манджите там е сиренето от тибетски як, което се реже на малки зарчета и се суши, докато се получи твърда маса, способна да се съхранява дълги месеци.

 

Има пътешествия, които са като сонет, прочетен във влака – 14 стиха, които заминават с тракането на колелетата. Други, обаче, са като роман. В няколко тома. Тези странствания на духа те подбуждат да търсиш още и още. Те спохождат само най-големите късметлии. Една от тях е водещата на „Графити по въздуха“ по програма Хоризонт Светлана Дичева. Тя не само е посетила Ню Йорк, ами е гледала „Шоуто на Шер“.

 

Светлана  разказва за пищните и зрелищни постановки на мюзикъли, които е гледала в Америка и Англия, но и за обожествяването на творчески дълголетната певица и актриса.

 

От време на време, когато ме обземе мечтата  за джунгла и гърмяща вода, започвам да се чудя къде точно се слага ударението на водопадите ИгуАсу или ИгуасУ. В студиото е д-р Силвия Паскалева, която като човек посетил ги два пъти, би трябвало да знае.

 

Покана за пътуване, съвместната продукция на програма Христо Ботев и Интелиджънт мюзик, има свойството да свършва на най-интересното място, но това е само заявка за активно общуване на страницата ни във Фейсбук

https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarks

 Председателят на фондация "Блъгарска памет" говори и и за новия си музикален проект Sorcery inside

Председателят на фондация "Българска памет" споделя и за новия си музикален проект Sorcery inside. В предаването още: ще опитате щир на езерото Ван и люта национална гозба от Бутан, ще слушате Шер на Бродуей и грохота на водопадите Игуасу

От категорията

Римска ваканция: Дженифър и Брад отново заедно

-1481012357.jpg

Пит и звездата от „Приятели“ се разделиха през 2005 г. Тогава Анджелина Джоли ...

15 юни 2019 | 16:39

Йога ден – хармония и умения в синхрон

В Индия йогата е част от физическото възпитание в училище. Масова йога в щата Гуджарат.-1560595856.jpg

Централното събитие и тази година ще е в София като официалното откриване от ...

15 юни 2019 | 13:48

От 24 юни до 6 юли 2019

Дни на китайската култура и туризъм: Красив Китай - Живописна Джъдзян

Дни на китайската култура и туризъм-1560756123.jpg

В продължение на две седмици столичани и гостите им ще могат да се запознаят с ...

17 юни 2019 | 10:21

Властно по кралски: Хари скръцна със зъби на Меган и аха да я разплаче пред всички (Видео)

Властно по кралски: Хари скръцна със зъби на Меган и аха да я разплаче пред всички (Видео)-1560755815.jpg

Леденото му изражение едва не докарало Меган до сълзи, според тълкувания в ...

17 юни 2019 | 10:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


29 ян. 2019 | 10:56Всичко разказано и представено по горе е хубаво и е безспорно , че пътуванията обогатяват! Но колко хора в България могат да си позволят да пътуват у нас, да не говорим за чужбина и на такива далечни дестинации!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.