Д-р Мими Виткова

Без национален консенсус проблемите в здравната система няма да бъдат решени, категорична е тя

Д-р Мими Виткова: Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се правят на слепи

7328 | 15 февр. 2021 | 20:53

Държавата е абдикирала от проблемите в здравеопазването. Необходима е промяна в манталитета на държавниците ни и на тези, които работят в сектора, коментира експертът


Болните хора у нас биват изнудвани, а политиците се правят на слепи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Държавата е абдикирала от проблемите в здравеопазването. Необходима е промяна в манталитета на държавниците ни и на тези, които работят в сектора, а манталитета на пациента може да бъде променен много по-лесно, защото той е уязвим и зависим от лекаря си. Престъпление е да се експлоатира тази зависимост, категорична бе Виткова.

Без национален консенсус проблемите в здравната система няма да бъдат решени, убедена е д-р Виткова. Епидемията от COVID 19 даде възможност да бъдат откроени проблеми в здравната система, дори ЕС иска промяна в това отношение, каза още тя.

Според нея не е изненада, че БСП са извели като акцент в предизборната си програма именно промени в здравната система. Очаква се и други партии да го направят, коментира Виткова като обърна внимание, че става дума за сериозни и необходими промени в здравната ни система, които трябва да бъдат направени. За момента има само нахвърлени идеи, които се нуждаят от уточняване, но националният консенсус е необходимост, обясни тя.

„Болните хора биват изнудвани. Това ако не се вижда от всички политически партии, нищо няма да се случи в здравеопазването. Аз не вярвам, че тези неща, написани от БСП, ще се случат. Тази тема трябва да бъде дискутирана дълбоко. Радвам се, че тя е непрекъснато в медиите, но от там насетне нито една политическа партия не излиза със сериозна програма. Как ще се премахне търговския статут и защо само на болниците? Какво правим с извънболничната помощ и какви са тези регионални конгломерати между бърза помощ и частни медицински центрове и ДКЦ-та. Какво искат да направят“, попита тя.

„Ако няма консенсус, всеки изборен резултат ще носи в себе си нюанси на промени в здравната система, което представлява краткосрочни промени, а здравната система е консервативна система и ако всеки си играе на реформи в нея, то тя ще бъде в още по-трагично състояние. В другите страни такъв консенсус е постигнат и здравните им системи се развиват далеч по-успешно от нашата. Отричайки сегашния пазарен модел, трябва да изясним какво се предлага и защо. Когато обществото знае защо се правят тези промени и какви ще са ползите за него, то би подкрепило политическата сила, която ги предлага“, коментира тя.

Трябва да се изясни какво ще се прави със статута на здравната система, която e сбор от търговски дружества, твърди експертът. Според д-р Мими Виткова не се върви към одържавяване, а към някакъв нов статут на лечебните заведения. Цената на здравните услуги и заплатите на работещите в сферата също трябва да се уточнят, обърна внимание тя.

 


От категорията

Корнелия Нинова: Късно е, колеги, за китка! Борисов се бетонира в енергетиката за 5 години напред
(Видео)

-1618921704.png

Нинова вади нови примерии за кадрови назначения в сектора, направени в последно ...

20 апр. 2021 | 13:53

Даниел Митов след получения мандат: Ще търсим подкрепа от "Демократична България" и диалог с ИТН
(Видео)

-1464702015.jpg

Митов подчерта, че единствено няма да влиза в диалог с ДПС и БСП.

20 апр. 2021 | 14:14

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава!
(Видео)

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава! -1618937606.jpg

И каква е идейната близост на ГЕРБ с лицето Христо Иванов? Виден соросоид, ...

20 апр. 2021 | 19:52

Браншът в шок: Любен Дилов за министър на туризма е подигравка
(Видео)

-1618385342.jpg

Вече се кръстим и се шегуваме в бранша, защото се гаврят с нас, обяви Бранимир ...

20 апр. 2021 | 19:46