Д-р Нигяр Джафер

Трябва да се промени дисбаланса вътре в бюджета, смята тя

Д-р Нигяр Джафер: Всяка година увеличаваме бюджета на НЗОК, но проблемите остават

1113 | 12 ноем. 2019 | 10:31

Значително повече средства трябва да бъдат отделени за профилактика, ранна диагностика и доболнично лечение, обясни заместник-председателят на здравната комисия в парламента


Балансът в бюджета на Здравната каса трябва да се промени, заяви пред БНР д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на здравната комисия в парламента. По думите ѝ значително повече средства трябва да бъдат отделени за профилактика, ранна диагностика и доболнично лечение.

Осигуряването на повече пари не води до подобряване на системата, а до спокойствие на правителството и затлачване на проблемите, категорична е Джафер.

„При старта на Здравната каса, отделяният ресурс е 800 млн. - това е 2000 г. 2010 г. парите са 2 млрд. и 500 млн., а 2020 г. ще бъдат 4 млрд. и 800 млн. Възниква въпросът – какво пациентите са усетили от увеличението на този ресурс“, каза Нигяр Джафер в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

За определението “устойчив“ на Бюджет 2020

“За съжаление толкова устойчив бюджет утвърждава устойчиво следните тенденции, които не са никак лицеприятни. На първо място нископлатени медицински специалисти, които протестират, някои от тях вече година. Говоря за медицинските сестри, акушерки, лаборантки. На второ място се утвърждава тенденцията българският пациент да е най-доплащащият в ЕС. Защото дори да е здравноосигурен, той продължава да вади от джоба си още пари за доплащане и този процент на доплащане стига 50% - най-много в Европа, при положение, че в Европа пациентите доплащат също, но не повече от 20-ина процента“.

“Общинските болници продължават да бъдат без перспектива. Областните болници са в безнадеждно състояние. Ето ви един предвидим резултат отново при този устойчив бюджет“, каза д-р Джафер.

Къде отиват парите на касата

“Парите се оказва, че потъват наистина в някаква бездънна яма без съществен ефект за пациентите, както се оказа и за медицинските специалисти и тяхното заплащане. Първо трябва да се променят параметрите, да се промени този дисбаланс вътре в бюджета. Много експерти, които наблюдават системата, заявяват това от много време. България продължава да дава за болнична помощ близо 50% от средствата. В ЕС това е около 30%, защото в другите страни дават много повече за извънболнична помощ, за профилактика,“ обяснява Нигяр Джафер.

 


От категорията

Радев отговори на Борисов: Като командир на ВВС никога не съм губил хора и техника (ВИДЕО)

Радев отговори на Борисов: Като командир никога не съм губил хора и техника -1576170069.jpg

"Искам да благодаря на всички, които са служили на държавата. Като ...

12 дек. 2019 | 18:59

Борисов пред Столтенберг: Не се натискаме за координационен център! Не искам флотилии в Черно море

Снимки: Правителствена информационна служба-1576145844.jpg

Единството на НАТО и силата на връзката Европа-Северна Америка са ключови. 70 ...

12 дек. 2019 | 13:07

Няколко идеи за справяне с кризата в Перник. Сред тях - вода от пещери

Министър Петя Аврамова представи информация за проблемите във ВиК сектора пред народните представители от ресорната комисия-1559662759.jpg

Регионалният министър Петя Аврамова представи информация за проблемите във ВиК ...

12 дек. 2019 | 20:41

Все повече българи четат книги (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1576175572.jpg

Онлайн пространството направи книгите по-достъпни и създаде съвсем нови автори

12 дек. 2019 | 20:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


12 ноем. 2019 | 15:59Риформата на Илко Семерджиев гълта все повече милиарди. Вероятно само той и Иван Костов вярват все още, че държавните и общински болници трябва да са търговски дружества. А с триците под форма на 8 % здравна вноска дори и най гладните маймуни не можеш да уловиш. А при абсолютно незаконната категория "здравно неосигурени лица", която се търпи вече 20 г., още повече.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.