Д-р Нигяр Джафер

Трябва да се промени дисбаланса вътре в бюджета, смята тя

Д-р Нигяр Джафер: Всяка година увеличаваме бюджета на НЗОК, но проблемите остават

2259 | 12 ноем. 2019 | 10:31

Значително повече средства трябва да бъдат отделени за профилактика, ранна диагностика и доболнично лечение, обясни заместник-председателят на здравната комисия в парламента


Балансът в бюджета на Здравната каса трябва да се промени, заяви пред БНР д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на здравната комисия в парламента. По думите ѝ значително повече средства трябва да бъдат отделени за профилактика, ранна диагностика и доболнично лечение.

Осигуряването на повече пари не води до подобряване на системата, а до спокойствие на правителството и затлачване на проблемите, категорична е Джафер.

„При старта на Здравната каса, отделяният ресурс е 800 млн. - това е 2000 г. 2010 г. парите са 2 млрд. и 500 млн., а 2020 г. ще бъдат 4 млрд. и 800 млн. Възниква въпросът – какво пациентите са усетили от увеличението на този ресурс“, каза Нигяр Джафер в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

За определението “устойчив“ на Бюджет 2020

“За съжаление толкова устойчив бюджет утвърждава устойчиво следните тенденции, които не са никак лицеприятни. На първо място нископлатени медицински специалисти, които протестират, някои от тях вече година. Говоря за медицинските сестри, акушерки, лаборантки. На второ място се утвърждава тенденцията българският пациент да е най-доплащащият в ЕС. Защото дори да е здравноосигурен, той продължава да вади от джоба си още пари за доплащане и този процент на доплащане стига 50% - най-много в Европа, при положение, че в Европа пациентите доплащат също, но не повече от 20-ина процента“.

“Общинските болници продължават да бъдат без перспектива. Областните болници са в безнадеждно състояние. Ето ви един предвидим резултат отново при този устойчив бюджет“, каза д-р Джафер.

Къде отиват парите на касата

“Парите се оказва, че потъват наистина в някаква бездънна яма без съществен ефект за пациентите, както се оказа и за медицинските специалисти и тяхното заплащане. Първо трябва да се променят параметрите, да се промени този дисбаланс вътре в бюджета. Много експерти, които наблюдават системата, заявяват това от много време. България продължава да дава за болнична помощ близо 50% от средствата. В ЕС това е около 30%, защото в другите страни дават много повече за извънболнична помощ, за профилактика,“ обяснява Нигяр Джафер.

 


От категорията

Нинова гони Александър Паунов от парламентарната група и лявата коалиция (ВИДЕО)

-1594726604.png

Никой няма право да използва партията за корпоративни интереси, подчерта ...

14 юли 2020 | 14:35

Иван Гешев: Радев подкрепи бегълците от правосъдието

-1593603937.png

Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската ...

14 юли 2020 | 12:07

Протестът ескалира - вандали разбиха входа на бившия Партиен дом, но напрежението бе овладяно

Снимки БТВ-1594758723.png

Двама младежи се изкачват по балкона на сградата и разпъват трансперант с ...

14 юли 2020 | 23:18

МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

Сн. МВнР-1594753318.png

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от началната страница на сайта ...

14 юли 2020 | 22:00