Д-р Петър Москов

Има нещо много счупено в тезата за изсветляване на кръчмарския бизнес чрез намаляване на ДДС, защото не е много ясно дали това е държава или пътуващ цирк

Д-р Петър Москов: За данъците и държавността. Да ви имам приоритетите!

6812 | 14 май 2020 | 14:48

"На заден план остават някакви дребни проблеми като как ли баба ви си купува храна или как ли самотната майка купува лекарства на болното си дете. Е, ще си кажете, всеки с приоритетите си. Ние все пак сме кръчмарска държава", пише той


"Има решения, чиито благородни мотиви не са ясни на никого. За сметка на това спекулативните теории за мотивацията им са хиляди. Подобно решение е това за намаляване на ДДС за заведенията за обществено хранене и развлекателния сектор. Убеден съм, че то ще създаде повече проблеми, отколкото решения ще намери."

 

Това пише бившият здравен министър д-р Петър Москов на страницата на партията си КОД (Консервативно обединение на десницата) във Фейсбук.

Ето какво пише той:

ПЪРВИ ПРОБЛЕМ:
ДА ВИ ИМАМ ПРИОРИТЕТИТЕ

Нека си представим, че сте страшно готин владетел и много искате да облекчите поданиците си и да започнете да им събирате по-малко данъци. Седите и си мислите - откъде ли да започна и хоп, що да не започнете от кръчмите. Защото знаете, че на вашите поданици най-много им тежи да си плащат сметките в кръчмата. А освен това скоро кръчмарите са ви казали, че практически са мъртви, защото не са могли да работят месец и половина.


На заден план остават някакви дребни проблеми като как ли баба ви си купува храна или как ли самотната майка купува лекарства на болното си дете. Е, ще си кажете, всеки с приоритетите си. Ние все пак сме кръчмарска държава.

ВТОРИ ПРОБЛЕМ:
СЪЗДАВАНЕТО НА ПРЕЦЕДЕНТИ

Данъчната практика показва, че колкото повече диференцирани ставки – толкова повече възможности за данъчни измами. Явно властта е решила, че вече има ресурс да ги следи.

Но пък сега на опашката стоят детските стоки, книгите, чакаме да се включат лекарствата. Следват свободните творци, училищните пособия. Нека някой каже, че не е справедливо. Щом за кръчмите може. Но пък изглежда като добре познатото поведение – дай да ги разделим на групи по интереси и да ги конфронтираме. Те сами ще се избият.

ТРЕТИ ПРОБЛЕМ:
НАИСТИНА ЛИ ТЪРГУВАМЕ С НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИ СРЕЩУ ИЗСВЕТЛЯВАНЕ?

От доста общите изявления, става ясно, че властта не очаква намаляване на приходите, защото бизнесът бил обещал да се изсветли. Две неща по това твърдение: първо, явно имаме официално признание, че кръчмите не работят легално и второ – имаме признание, че властта го приема. И също така разчита на добрата воля на кръчмарите, за да плащат данъци, а не на собствените си механизми за контрол. Има нещо много счупено в тази теза, защото не е много ясно дали това е държава или пътуващ цирк.

ПЕТ ПРИНЦИПНИ НЕЩА:

1. Данъците са цената, която плащаме за качеството на публичната среда, в която живеем. Ако не ни харесва начина, по който се управлява харченето на данъците ни, променяме начина на управление, а не отменяме данъците.

2. Либертарианската държава не е „умната“ алтернатива на комунистическата държава. И двете са социални утопии, които свършват тъжно за мнозинството от хората.

3. Когато намаляваш данъците под всякакъв разумен минимум, то ти не си десен човек, ти си човек, лишен от базови познания за функционирането на държавата и нейните основни функции.

4. Държава, която не събира данъци, е евтина държава. Евтината държава е като евтината жена – всичко, което предлага е евтино и независимо от очакванията, резултатът е разочарование.

5. Местата по света, които се рекламират като офшорен или данъчен рай са известни предимно като средище на разбойници, а управлението там е функция от комфорта на тези разбойници.

ШЕСТ КОНКРЕТНИ НЕЩА:

1. Ако виждаш в намаляването на ДДС разумна антикризисна мярка, то прилагаш тази мярка по време на кризата, т.е. сега, а не от догодина.

2. Ако вярваш, че намаляването на ДДС ще доведе до намаляване на крайните цени за потребителите, то го намаляваш за стоки и услуги, които са важни за хората с ниски доходи - храни, лекарства и енергоносители, а не за кръчми и дискотеки.

3. Ако се гордееш с финансова дисциплина, не отваряш цяла нова “страна на чудесата“ за ДДС измамниците.

4. Ако знаеш какво правиш, то си наясно, че когато някой купува с 20% ДДС и му разрешиш да продава с 9% ДДС, всъщност му казваш, че не трябва да плаща никакво ДДС, за да си нетира дължимото данъчно възстановяване от НАП.

5. Ако решиш, че бюджета така и така е планиран с излишък и парите от това ДДС не са ти особено нужни, то трябва да си спомниш за поне три тежки обществени проблема, чието решение не финансираш. Например - болницата във Видин, детските градини в София и водопреносната мрежа в България.

6. Ако държавата диференцира ставката на ДДС за определен сектор от икономиката, то тя се намесва директно в пазарните отношения. Това е допустимо с много условности, само като защита на особено важен за обществото приоритет.

Както вече казах:

ДА ВИ ИМАМ ПРИОРИТЕТИТЕ!

 


От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

The National Interest: Анкара и Москва се сближават, тръгват нови доставки на системи за ПВО С-400

-1583501472.jpg

Тази седмица руските държавни медии съобщиха, че Турция е поръчала още военна ...

5 юни 2020 | 14:11

Акад. Георги Марков: Превратът от 9 юни не е фашистки, той е отговор на политиката на Стамболийски

Акад. Георги Марков-1448536989.jpg

Поуката е, че не бива един вожд да се прави на народен трибун и да се ...

5 юни 2020 | 13:13