В момента нямаме грипна обстановка, заяви пулмологът

Д-р Симидчиев: Не сваляйте температурата, когато е под 38 градуса

141045 | 29 окт. 2020 | 08:20

Тази температура е механизъм, с който имунната система става по-ефективна, работи на по-висока скорост. Така че няма нужда да пречим на организма при нискостепенна температура. Тя е опасна, когато стане висока


"1 500 000 души в България не обръщат внимание на мерките. Не сме дисциплинирани. Това са преобладаващо активни хора, които стават средство за пренасяне на инфекцията". Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Според него медиците са се научили да лекуват по-добре COVID-19, смъртността спада, има по-адекватни протоколи за извънболничната и болничната помощ.

13% от заразените с коронавирус се хоспитализират, но много по-бързо нараства броят на заразените. В болница влизат хора, които са достатъчно тежки - с нужда от венозна медикаментозна терапия и такива, които имат нужда от обдишване.

Хората се държат като в детска градина, ако малко повече обяснявахме защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките, каза Симидчиев. По думите му трябва по-малко да се говори за цифрите, а много повече да се говори за това "защо" се предприема дадена мярка.

Здравната система все още се справя, легла можем да разкрием повече, но не може бързо да се реагира с кадровия състав, тъй като един лекар се създава след 11 години обучение и практика. Трябва да мислим с хоризонт 10 години напред.

Какво да правим, ако сме без симптоми, но с положителен тест.

При вируса SARS (Ковид-19) може да сме заразени, но да нямаме симптоми. Трябва да се прави разлика - Ковид-19 е заболяване. Само когато имаме симптоми, които позволяват лекарят да постави диагнозата Ковид-19, тогава сме болни. Всички останали са просто заразени.

Има хора, които прибягват към лечение и без симптоми. Това лечение се нарича симптоматично лечение, тоест ние лекуваме високата температура, гърлобола със симптоматични средства, за разлика от грипа, при който имаме два медикамента, които конкретно лекуват грипа.

Обикновено съветваме пациентите да не свалят температурата, когато е под 38. Тази температура е механизъм, с който имунната система става по-ефективна, работи на по-висока скорост. Така че няма нужда да пречим на организма при нискостепенна температура. Тя е опасна, когато стане висока. Това, което е критично важно, когато има леки симптоми, дразнене в гърлото, е да се самоизолираме, защото виждаме, че всеки трети тест е положителен.

Не ни очакват леки месеци. Другите инфекции няма да са чак такъв проблем, защото имаме един основен пожар, който гори, той се нарича Ковид-19. За другите няма да има място да се разгорят, защото имаме ефективни мерки. Мерките срещу Ковид-19 реално потискат другите инфекции. Затова не предвиждам тежка грипна епидемия. Но Ковид инфекцията ще си остане предизвикателство.

В момента нямаме грипна обстановка, обясни д-р Симидчиев.


От категорията

Пореден черен рекорд: 221 души с коронавирус са починали за денонощие, 2 814 са заразени

Процентът на положителни проби всъщност се увеличава - от 37,6% вчера до 41,23 на сто днес-1606777583.jpg

6 028 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. ръст от ...

1 дек. 2020 | 00:57

Фандъкова: Сега не е време за политически битки. Контролът в столицата е изключително строг!

-1603886369.jpg

Климатичните условия, горенето на неподходящи предмети и въглища и колите са ...

1 дек. 2020 | 09:11

Хасан Адемов: Бюджетът прави намигване към предстоящите избори.

-1585721339.jpg

Според депутата решението е в преизчисляването на всички пенсии, макар там ...

1 дек. 2020 | 09:40

Удължава се срокът за ограниченията за влизане и престой на територията на България

-1582618726.jpg

Няма ограничения за влизане и престой на територията на България за българските ...

1 дек. 2020 | 09:24