Снимка БСП

Всяка работна ръка е нужна, затова и депутатите от БСП станаха доброволци, категорични са от левицата

Д-р Тимчев: Времето доказа, че предложенията на БСП за овладяване на кризата са правилните

5184 | 16 дек. 2020 | 12:48

Правителството се забави с даването на ясни разяснения за ваксините, които ще бъдат поставени в България. Самият ЕС още не е излязъл със становище кои ваксини ще одобри и кои не, обществото, не е информирано, отбеляза той


БСП предупреди oще от първия ден на пандемията, от първата вълна, че този начин на управление на епидемията, начинът на управление на самата държава, ще раздвои обществото.

Критиката на социалистите от първия ден на ситуацията припомни народният представител от БСП д-р Илиян Тимчев пред радио “Фокус“ и посочи, че левицата е предложила стратегия за преодоляването й още в самото начало, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Още тогава ние заявихме план за действие при подобна епидемиологична обстановка, на който правителството в началото не се съгласи. Чак когато мина голямата ваканция, която си дадоха през лятото, и нищо не направиха по отношение на подготовката за втората вълна, ние се оказахме правите - а именно, че трябва да има план“, коментира социалистът.

Той обясни, че в този план съответните министерства трябва да поемат своята отговорност и задължения, а министър-председателят трябваше да излезе и да даде на обществото необходимата информация. „Вместо това той се предовери на други и назначи щаб, който да дава информация. Тя беше само негативна и по този начин обществото се изплаши, много хора изпаднаха в паника. Затова се натовари и толкова много системата, тя прегоря“, обясни депутатът от левицата.

На въпроса трябва ли мерките да бъдат отпуснати, д-р Тимчев отговори: „Като лекар не смятам, че мерките трябва да бъдат охлабени, но за мен становището на лекарския съюз е късно изразено. Това трябваше да стане много по-отдавна, за да не бъде натоварена толкова много системата, да излязат от строя толкова много медицински специалисти.“

По думите му в подобна епидемия всяка работна ръка е нужна. Това е и причината лекарите и депутатите от БСП да се отзоват и да станат доброволци.

„Правителството се забави с даването на ясни разяснения за ваксините, които ще бъдат поставени в България. Самият Европейски съюз още не е излязъл със становище кои ваксини ще одобри и кои не. Има много въпроси, на които все още не може да се даде окончателен отговор. Това е едната причина за разделението в обществото, то не е информирано“, отбеляза лекарят-депутат от левицата.

Той посочи, че различните фармацевтични фирми ще произведат различни видове ваксини като за момента само ваксината на “Пфайзер“ е получила разрешение и тя ще е първата, която ще пристигне и у нас.

От БСП задават въпроси след това, което чуват от правителството: „Колко ваксини ще дойдат в България и кога ще стане това?“, подчерта д-р Тимчев и коментира, че те трябва дойдат със съответните документи с описана характеристиката на самата ваксина. Това би помогнало и на лекарите да дадат допълнителна информация на пациентите си.

„Ние като партия се готвим за избори в законовобоснования срок. Имаме своя програма, която ще излезе всеки момент и която ще можем да обявим пред обществото. Тя е една алтернатива на това управление на държавата“, заяви депутатът от левицата като поясни, че БСП са алтернатива, защото във всички сфери на обществения и политическия живот имат своите предложения и решения. „Управляващите ги отхвърлят, но във времето се доказа, че много от тях бяха правилните“, констатира д-р Илиян Тимчев.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката-1632417725.jpg

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки увери ...

23 септ. 2021 | 20:21

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци-1632416976.jpg

"Построихме "Турски поток" за 3 милиарда, но не сме построили ...

23 септ. 2021 | 20:08