Политологът д-р Ваня Иванова

На мощната вътрешнопартийна атака не би устоял нито един лидер, ако нямаше необходимите морално волеви и политически качества, смята тя

Д-р Ваня Иванова: Прекият избор на лидер на БСП носи край на задкулисните договорки и апаратни игри

3970 | 1 юни 2020 | 16:39

Това ще ограничи до минимум манипулациите, както и възможностите решенията да се вземат от ограничен кръг хора, а мнозинството редови социалисти да се поставят пред свършен факт, категорична е политологът


Прекият избор на лидер на БСП ще означава край на нечистоплътни задкулисни договорки и апаратни игри.

 

Това каза политологът д-р Ваня Иванова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод кампанията за председател на БСП.

Д-р Ваня Иванова направи коментар за критиците на тезата за пряк избор на председател на БСП, които заявяват, че чрез него се отнемат права на ръководните органи.

„Това не отговаря на истината, защото не отнема правото на дискусия, критика и предложения. Създава се впечатлението, че критиците виждат правата на ръководните органи единствено в избора и освобождаването на председателя. Това само доказва, че прекият избор е правилно решение“, коментира още д-р Иванова.

Политологът обърна внимание, че идеята за пряк избор на председател на БСП споделя отдавна и я е развила в сборник с политическа публицистика, издаден през 2007 г.

„Приветствам решението на ръководството на БСП, защото съм убедена, че прекият избор на председател ще ограничи до минимум манипулациите, както и възможностите решенията да се вземат от ограничен кръг хора, а мнозинството редови социалисти да се поставят пред свършен факт. Ако българският народ е достатъчно зрял, за да си избира президента, защо членовете на БСП да не могат да си избират пряко председателя?“, изтъкна още д-р Иванова.

Прекият избор на председател на БСП е висша форма на демокрация и ще приобщи редовите социалисти към правенето на политика, уверена е тя.

„Мотивацията на членовете на една партия, е изключително важен, защото сме свидетели на сериозна криза в многопартийната представителна система в страната. Мнозинството българи масово не вярват на партиите и имат своето основание, защото след 30 години мъчителен преход стана ясно, че в България тесен кръг от хора преразпределиха националното богатство в свой интерес и ориентираха страната към капитализъм от латиноамерикански тип, чиято непосилната цена се плаща от българския народ“, обясни д-р Иванова.

Тя коментира и опитите на така наречената вътрешнопартийна опозиция да бъде отменен прекият избор на председател на БСП от няколко години.

„На тази мощна вътрешнопартийна атака, не би устоял нито един лидер, ако нямаше необходимите морално волеви и политически качества. Целите на атаките срещу настоящият председател, са прозрачни - да бъде отстранена от политическата сцена, защото явно не се вписва в сценария за пътя, по който трябва да върви Столетницата и не участва в задкулисни договорености“, изтъкна още д-р Иванова.

 


От категорията

Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни в деня на дебатите пред НС!

Корнелия Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни пред парламента!-1594538054.jpg

Истинските причини са погубното и корумпрано управление на ГЕРБ.Призовавам ...

12 юли 2020 | 10:08

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева -1594580834.jpg

Основателката през 1977 г. и първи директор на Националната гимназия за древни ...

12 юли 2020 | 22:05

Почина филантропът-милионер Игнат Канев

Почина големият бизнесмен Игнат Канев-1594578987.jpg

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество ...

12 юли 2020 | 21:05