България все още остава уязвима за кибератаки, твърдят от агенцията

ДАНС изгонила от страната 22-ма терористи през 2016 г.

1823 | 18 апр. 2017 | 15:27

Агенцията пратила на съд 50 чиновници, 9 магистрати и свой шеф заради корупция


22 лица, съпричастни към терористична дейност, са експулсирани или са получили забрана за влизане в страната ни, със заповеди от ДАНС през миналата година. Други 221 са получили отказ за закрила у нас, след като са преценени като опасни за страната ни, става ясно от отчета на контраразузнавателната служба за 2016 г., пише "Труд"

Като цяло се отчита относително намаляване на миграционния натиск към България в сравнение с 2015 г., но той запазва високи стойности.

Образователните дефицити на мигрантите и значителните културните различия с приемните общества ще продължат да създават проблеми с интеграцията и да генерират рискове за сигурността, предупреждават от ДАНС.

Извършените и предотвратените през периода терористични актове в европейски страни, в които участват лица с боен опит в действащи конфликти, илюстрират заплахата от проникващите с миграционния поток терористи.

„Наличието на маргинализирани групи и общности сред българското население продължава да се използва от чужди държави за засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди държавни интереси, в т.ч. чужд национализъм. Уязвимост за демократичния процес създава тенденцията за участие на представители на обособени общности в схеми за „контролиран вот” при провеждането на избори“, се посочва в документа.

Киберсигурност

Въпреки предприетите мерки за отстраняване на констатираните слабости в киберзащитата на България продължават да са налице редица уязвимости, предупреждава ДАНС.

Заради тях през 2016 г. е установено прилагането на почти всички основни типове кибератаки спрямо ведомства и икономически субекти от значение за националната сигурност. Настъпилите или предотвратените последици са свързани с: частична или пълна загуба на данни; невъзможност за ползване на файлове със служебна информация; блокиране на работата и/или интернет комуникациите; имиджови вреди за държавни ведомства; възпрепятстване предоставянето на услуги за населението; нерегламентиран достъп до служебна/чувствителна информация или такава, представляваща държавна тайна; преки финансови щети.

Финансови престъпления

През 2016 г. са осъществени 8 специализирани съвместни операции по линия „горива” с Междуведомствения център, като 6 от тях са изцяло по предоставена от ДАНС информация, в това число за прилагана нелоялна конкуренция чрез продажба на продукти със занижени качествени показатели, както и на горива, доставени по престъпни схеми или в нарушение на фискалните изисквания. Само при 4 от операциите през 2016 г. са спрени от разпространение 18 700 л бензин, иззети са 39 622 л гориво и 19 000 л газ „пропан-бутан” и над 294 000 л течни горива са обект на предварителни обезпечителни мерки от страна на Националната агенция по приходите.

През 2016 г., в резултат от работата на ДАНС по противодействие на корупцията, са осъществени множество операции, при които са задържани длъжностни лица от Национална агенция по приходите, Агенция „Митници”, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури”, Българска агенция по безопасност на храните, както и лица, заемащи висши държавни длъжности в местната администрация.

Корупция

Повдигнати са обвинения срещу 50 лица от държавната администрация, както и са привлечени като обвиняеми 9 магистрати. Служител на ДАНС с ръководни функции е привлечен също като обвиняем за измама в особено големи размери, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна. На ръководен служител в МВР са повдигнати обвинения за престъпление по служба и престъпление против правосъдието във връзка с опитите му за оказване на влияние върху магистрати по водено наказателно дело.

Пълният доклад на ДАНС за 2016 г. може да видите ТУК

 


От категорията

Има задържан за раняването на полицайката на мача между „Левски” и ЦСКА

Снимка: бТВ-1524341586.jpg

Задържаният е пълнолетен и е бил в сектор „Б”. Част е от т.нар. ултраси с ...

21 апр. 2018 | 23:12

Втори полицай едва не остана без око на мача "Левски" - ЦСКА (Видео)

Инспектор Петър Иванов-1524300579.jpg

„И на протести е трудно, и на футболни срещи. И в двата случая има ...

21 апр. 2018 | 11:49

Скандалът „Младост” се разраства: Нови разкрития от разследването срещу Десислава Иванчева

-1524226389.jpg

За забавени от арестуваната кметица на столичния район преписки и за натиск да ...

21 апр. 2018 | 23:16

Адвокатът на Десислава Иванчева: Парите за подкупа са осигурени, преди да бъдат поискани

Адвокат Ирен Савова Снимка: бТВ-1524299346.jpg

Според Ирен Савова на прокуратурата ще ѝ бъде много трудно да докаже това ...

21 апр. 2018 | 11:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018