ДПС постигна целта си на тези избори - да затвърди стабилната си трета позиция

Най-големият успех на ДПС е, че преодоля "щетите", нанесени от ДОСТ

ДПС постигна целта си на тези избори - затвърди стабилната си трета позиция

11339 | 29 май 2019 | 14:41

Резултатите днес показват, че ДПС е консолидирало симпатизантите си, а ДОСТ е практически заличена от избирателната карта на България с "постижение" от 0,36 % и едва 6768 гласа в урните.


ДПС е изпълнило поставената от почетния председател д-р Ахмед Доган цел на тези избори - да си върне трето място и да се утвърди като стабилизиращ фактор в българската политика, научи Епицентър.бг.

"Целта ни беше да заемем стабилна трета позиция. Постигнахме я. Доволен съм", била лаконичната оценка на Доган.

 

Според източници на медията ни, Доган е доволен и от представянето на кандидатите за евродепутати в предизборната кампания.

Най-големият успех на ДПС е, че преодоля "щетите", нанесени от ДОСТ в последните парламентарни избори през 2017 година. Резултатите днес показват, че ДПС е консолидирало симпатизантите си, а ДОСТ е практически заличена от избирателната карта на България с "постижение" от 0,36 % и едва 6768 гласа в урните! 

ЧЕТИРИ ЦЕЛИ

си е поставило ръководството на Движението на тези избори:


1. Да се неутрализира влияниетто на "дубликата ДОСТ", да се върнат "заблудените" и да се обедини електората на ДПС. Това е изпълнено.
"За изборите като партийна задача си бяхме поставили целта да преодолеем щетите от изборите през 2017 година и да направим обединение на нашите избиратели. Това вече е факт, от изборните резултати се вижда, че изкуствено създадени алтернативи на ДПС, имат кратък срок на годност. В момента се вижда, че тези субекти са изчезнали от политическото пространство", отчете председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

2. Да се минат резултатите от изборите през 2017 година, когато партията на изгонения от Движението Лютви Местан успя да откъсне от ДПС повече от 100 000 избиратели. И това е изпълнено. През 2017-а ДПС регистира вот от 315 976 гласа, днес в урните на Движението има над 323 000 гласа. "Имахме и други цели и задачи - да подобрим изборните си резултати от 2017 година. И това е факт! Вижда се, че единствената политическа сила, която си подобрява изборните резултати от март 2017-а, е ДПС", заяви председателят на ДПС.

3. ДПС да си върне третото място като политическа сила в българската политика. И това е изпълнено. Сборът от резултатите на трите патриотични формации ВМРО, Атака и НФСБ на евровота е далеч по-нисък от постигнатото от ДПС - разликата е с повече от 100 000 гласа. "ДПС категорично заема третото място на политическата сцена в България, защото сумарният вот на националистите е почти наполовината на този на ДПС", поясни Карадайъ. Намалението на депутските места с едно в сравнение с 2014 година е в резултат на техническото преразпределение на мандатите между партиите.

4. Движението да сложи на политическата маса на България Програма за ускорено и догонващо развитие на страната, за което Доган говори в новогодишната си реч. Резултатите от вота са тежък шамар за цялата политическа класа и това ще принуди лидерите да загъбрят партийното противопоставяне и да намерят нова формула за управление на страната, убедена са в ДПС.  Дали това ще е Програмен кабинет, дали ще е Правителство на Националното съгласие, на Спасението и т.н. - няма значение. С 9% одобрение, колкото събират ГЕРБ на сегашните избори, не може да се упрявлява държава, която иска да върви напред и да се съизмерва с другите в Европейския съюз. Темата за бъдещето на България изниква с все по-крещящта настойчивост и това е най-важната задача на политическите лидери в момента. "Трябва да седнем с ръководствата на системните партии, в лицето и на ГЕРБ, и на БСП, за да очертаем приоритетите за развитието на страната, за да са наясно българските граждани в каква посока се движи страна", подчерта и днес Карадайъ.

 

 

Предизборната кампания - с мъката на майките и надеждата за младите

За разлика от всички останали партии ДПС направи една спокойна, позитивна кампания - без персонални нападки, без изхвърляния, без апокалиптични прогнози и всяване на страхове.

Напротив - ръководството си постави за цел да говори за бъдещето на младите и не остъпи от тази позиция. А към бащите и майките се отнесе уважително и емоционално, както го изисква този електорат. "Плачехме с майките, че децата им са на гурбет в чужбина, споделяхме мъката им за празните къщи", разказаха от щаба на Движението. Този емоционален подход си каза думата - ДПС си възстанови връзката с избирателите, която за тях винаги минава през сърцето.
"Направихме една добра предизборна кампания", обобщи Карадайъ.

 

Прошката и каузата

Прошката, която Доган поиска в средата на кампанията от "разсърдените и разочарованите", беше изведена точно навреме и предизвика очаквания ефект. Броженията в партията срещу невключаването в листата на представители от различни региони бързо стихнаха. Доган изведе отново като знаме "каузата на ДПС" и я сложи пред членовете на партията срещу "лукса да се борим помежду си". Кой би се противопоставил на такова лидерско мислене?

Знаейки, че изборите наистина са емоция, която трябва да се управлява, Доган дръпна още една тънка струна - предупреди, че раздорите на старите биха попречили "на младите и мотивирани хора в Движението да се борят за бъдещето си". И тушира всякакво напрежение.

Другото го свършиха Карадайъ и екипът около него. 

 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36