Превърнах се в гръмоотвод за всички негативни явления в страната, изтъква преди 11 години почетният председател на движението

ДПС реагира с реч на Доган от 2009: Обществото има нужда от катарзис, най-трудното предстои

10677 | 7 авг. 2020 | 16:08

Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен, казва в словото си на Седмата национална конференция той


Пресцентърът на ДПС припомни стара реч на почетния председател на партията Ахмед Доган, която звучи, все едно е писана днес. Словото е произнесено на 12 декември 2009 г. на Седмата национална конференция на движението.

Публикацията звучи като коментар от страна на ДПС за днешната политическа ситуация в страната.

В речта пред делегатите на конференцията преди 11 години Доган посочва, че каквото и да направи, винаги и за всичко за виновно е обявявано ДПС и нейният лидер.

"Превърнах се в гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната", констатира преди 11 години Доган. "Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои", предупреждава още той, а предупреждението му очевидно важи с пълна сила и през 2020.

Ето и цялото слово на Ахмед Доган:

Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои.

В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии.

Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен.

А основната тенденция от последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход.

Хора, които продадоха и разграбиха държавата искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец – демократ по характер. И никой не може да ме стресне.

И в този ред на мисли, пред мен стои много важен казус : или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота.

Идеята за ДПС е двадесет и пет години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив, осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря.

.......

На последните парламентарни избори обществото избра реалността пред нереалистичните очаквания и външния спасител на страната, което е добре за демократичния процес.

Разбира се, все още външното месианство се трансформира във вътрешно, но това е част от логиката на демокрацията.

Убеден съм, че обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее.

Естествено, този процес е свързан с предстоящата пълзяща криза по всички направления : управление, бизнес, ценности, политически елит, медия и модели на поведение...

Но този етап е необходим и пътят трябва да се извърви. България трябва да знае какво трябва да направи, и какво да очаква. Останалото е работа на политиците.

За да направиш най-общ анализ на двадесет годишен период на трансформация, ти трябва да го преживееш. Преживях го отново. И ми се струва, че Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои.

И, накрая, ми позволете да се обърна в личен план към всички вас. ДПС се превърна в “кръвна група”, “код”, матрица...и визия за бъдещето...

Пожелавам ви от все сърце да приличате на себе си, въпреки промените, които правите в себе си. Дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите!

 


От категорията

Нинова победи! БСП се раздели с червените барони! Конгресът изхвърли от ръководството Станишев

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна политика за ярка опозиционност -1601201148.jpg

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна ...

27 септ. 2020 | 12:35

Новият Националния съвет на БСП е избран, първи е Крум Зарков; Кирил Добрев влиза. Станишев - не!

Съставът на Националния съвет на БСП ще стане ясен днес-1601187782.jpg

В новия пленум са включени 185 социалисти. Част от тях - младежка квота, а ...

27 септ. 2020 | 09:20

Вижте кои са избраните членове на новото ръководство на БСП

Вижте кои са избраните членове на новото ръководство на БСП -1601241142.jpg

За председател на Общопартийна контролна комисия на БСП е избран Емил Войнов с ...

28 септ. 2020 | 00:05

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес-1601235273.jpg

Още на първи тур с победата се поздравиха кандидатите на ГЕРБ в Септември, ...

27 септ. 2020 | 22:31